Térkő Tervezés

Térkő tervezés – a térkő stílus és színvilág kiválasztása a kivitelezés előtt

 

 

Általában az építkezés, vagy felújítás utolsó munkafázisa a térkövezés. Ilyenkor burkoljuk térkővel, vagy járólapokkal a kocsibeállót, a parkolót, a járdát, a teraszt és a kerti kiülőt. Ezeknek a burkolatoknak az élettartama több évtized, ezért nem lenne jó, ha nagyon elütne az épület stílusától, valamint a szín- és hangulat világától. Hacsak nem készült korábban design terv a teljes épületre, akkor a térkövezés előtt kénytelenek leszünk alkotni valamit, ami közel áll ehhez. Nevezzük e munkafolyamat végtermékét Térkő Design tervnek, ennek összeállítását 9 lépésben sikerült összefoglalni:

 

  1. Figyeljük meg az utca, a környező településrész burkolatainak jellegzetességét. Ezután dönthetünk, hogy ehhez illeszkedő, vagy éppen kirívó stílust szeretnénk mutatni a járókelőknek.

  2. Járjuk körbe, és nézzük meg alaposan az épületet és a kertet, figyeljük meg a házfal, a kerítés, a tető, a nyílászárók jellemző színeit, és jegyezzük le. Maximum 2-3 színt emeljünk ki a listáról, amelyek igazán meghatározók, és közel is állnak az ízlésünkhöz.

  3. Figyeljük meg távolabbról az épületet és a környezetét, és jegyezzük le milyen fő stílusjegyek ragadják meg a figyelmünket, milyen hangulat jut az eszünkbe róla. Maximum 4-5 fogalmat jegyezzünk fel a stílussal, a hangulattal kapcsolatban (pl. modern vagy tradicionális anyagok és felületek jellemzik, egyszerű vagy díszes a megjelenés, sokszínű vagy szürke-árnyalatos a hangulata, szűk vagy tág terek illenek-e hozzá, az élő zöld felület vagy a kővel burkolt felületek domináljanak inkább, stb. )

  4.  A szín-, stílus-, illetve hangulat listát kiegészíthetjük néhány elemmel, amelyek ugyan nem jelennek meg az épületen, mégis szeretnénk, ha a Térkő Design ezt a jelleget erősítené.

  5.  A színek választásánál vegyük figyelembe, hogy a házfal illetve a kerítés közvetlen kapcsolódik a térkő burkolathoz, és nem szerencsés, ha teljesen egybeolvadnak az épület különböző szerkezeti egységei. Ezért a fal illetve a kerítés színe lehetőleg legyen harmóniában a térkő színével, de ne legyen teljesen ugyanaz.

  6.  Most már nagy vonalakban van egy elképzelésünk a szóba jöhető színekről, stílusokról, hangulatokról. A végleges döntés meghozatala előtt tegyünk egy kirándulást a környéken, keressünk az elképzelésünkhöz közel álló kész épületeket, akár le is fotózhatjuk őket, hogy később jobban össze tudjuk hasonlítani őket.

  7.  Az eddigi benyomások alapján szűkítsük a kört, azaz pontosítsuk a stílus, szín és hangulat meghatározását, amennyire csak lehetséges. Ha kell szavaztassuk a családot, pontozzunk és rangsoroljunk 1-től 5-ös skálán. Most már törekedjünk arra, hogy a térkő kereskedésben jól meg tudjuk fogalmazni az értékesítő számára, hogy milyen stílus, milyen hangulat, milyen színek jöhetnek szóba nálunk. Ez a felkészültség segíteni fog a döntésben még akkor is, ha az ár és a funkció miatt kompromisszumokra kényszerülünk.

  8.  Még a térkő kereskedés felkeresése előtt keressünk fel egy lehetséges kivitelezőt, egy térburkoló mestert, aki felméri a terület nagyságát, és a burkolat funkciója alapján megadja milyen műszaki követelményeket kell teljesítenie a választott térkőnek, pl. milyen legyen a vastagsága, mennyire szükséges csúszásgátló funkciót ellátnia, alkalmasnak kell-e lennie ívek kialakítására, lehet-e 4-5 mm hézag a kövek között vagy hézagmentesen kell lerakni, lépcső építésére alkalmasnak kell-e lennie, stb.

  9.  A térburkoló mesternek adjuk át az elképzelésünk minden részletét, és lehetőleg legyünk jelen minél többet a kivitelezés során, így biztosítsuk, hogy a végeredmény az legyen, amit megálmodtunk.

Vélemény, hozzászólás?