Fűtőszálak a térkő alatt?

Térkő burkolatok fűtése

Elege van abból, hogy télen nem tud úgy beszállni az autójába, hogy ne csúszkáljon, veszélyeztetve ezzel a testi épségét? Vagy a kocsibeálló lejtése miatt egyszerűen lehetetlen a biztonságos közlekedés a téli időszakban, mert a hidegben a térköveket állandóan hó vagy jég borítja?

A térkő fűtése környezetkímélőbb megoldás, mint a sózás, és a hólapátolástól is megszabadít.

Olvassa el cikkünket a fűthető térkő felületek kialakításáról:


A fűteni kívánt felületek kiválasztása

Ha valaki fűtést szeretne szereltetni a térkövek alá, az első és legfontosabb lépés annak eldöntése, hogy mekkora felületű fűtött sávot szeretne. E tekintetben teljes, csökkentett és nyomsáv megoldásokról beszélhetünk.

Legtöbb esetben elegendő a térkő burkolat alatt két nyomsávban kialakítani a fűtést, sávonként 60 cm szélességben. A kapu bejáró közelében és a garázsajtó közvetlen környezetében javasolt egy összefüggő terület fűtése, a kapunyitás és a gyalogos közlekedés megkönnyítése érdekében.

A fűtőkábel teljesítményének megválasztása a térkő vastagságának függvényében

Azt, hogy pontosan milyen típusú fűtőkábel építhető be a térkő alá, a burkolat vastagsága határozza meg. Ha a térkő vastagsága nem több 6-8 cm-nél, akkor 300-360 Watt / m2 teljesítményű fűtőkábel alkalmazása javasolt. Ez a kategória kapható 230 voltos és 400 voltos változatban is.

Valamivel drágább, viszont sokkal könnyebben beépíthető termék az úgynevezett fűtőszőnyeg, ez azonban a 300 Watt / m2 teljesítményével maximum 6 cm-es térkövekhez alkalmazható.

A 2-3 cm-es járólapok vagy terméskő burkolatok alá a 240 Watt / m2 fűtő teljesítménnyel bíró változat is elegendő, nyilván ez a legolcsóbb és legkisebb energiaigényű változat.

Mekkora teljesítményt vesz fel a térkő alá beépített fűtőszál?

Egy átlagos kocsibeállót feltételezve 100 m2-es burkolattal számoltunk, amely felületnek kb. 30%-át kívánjuk fűteni. A vastagság arányában a kialakítandó fűtő teljesítmények a következőképpen alakulnak:

3 cm-es vastagsághoz 7.2 kilowatt teljesítmény szükséges

6 cm-es vastagsághoz 9 kilowatt teljesítmény szükséges

8 cm-es vastagsághoz 9.9 kilowatt teljesítmény szükséges

Hogyan tehető gazdaságossá a térkő fűtés?

A vezérlő egység más fűtésekhez hasonlóan egy termosztátos rendszer, digitális kijelzővel és menüvel, vagy analóg tekerőgombokkal. Sajnos mindkettő változat százezer forintos árfekvésű, de töredékére csökkenti az áram fogyasztást a direkt kapcsolós módszerhez képest. Ugyanis az automatikus ki- és bekapcsolás szabályozható a hőmérséklettől, a csapadéktól és a napszakoktól függően, így a fűtés tényleg csak akkor fogyaszt energiát, amikor szükséges.

Ha szeretne fűtést a térkő alá, lépjen velünk kapcsolatba, szívesen ajánlunk tapasztalt kivitelezőt. Vagy ha épp ott tart, hogy még a burkolatot keresi a fűtés fölé, akkor válogasson kedvére oldalunkon a 6 cm-es vastagságú térkő termékek közül, illetve a 3.8 – 6 cm közötti vastagságú járdalap termékeinkből!

Vélemény, hozzászólás?