Napernyőhöz és medencéhez ajánlott járdalap típusok

A megfelelő méretű és felületű járdalap kiválasztása napernyőhöz, medencéhez

A napernyők ellensúlyaként manapság leggyakrabban beton járdalapokat alkalmaznak, amelyeknek megadott méret és súly kritériumoknak kell megfelelniük. Medence körüli burkolat céljára is jól alkalmazhatók a járdalapok, amelyeknek a rendeltetésük miatt lehetőleg érdes felületűnek kell lennie. A választás megkönnyítésére következő cikkünkben adunk néhány praktikus ötletet.


Napernyő nehezéknek alkalmazható járdalapok főbb jellemzői

A napernyők talpát többnyire úgy alakítják ki, hogy megadott méretű beton járdalapokkal lehessen lesúlyozni őket. Ez általában 40 x 40 cm-es, vagy 50 x 50 cm-es járdalapok fogadására alkalmas vaskeretet jelent. A napernyő átmérőjétől függően a járdalapok 6 cm-es vagy 8 cm-es vastagságúak lehetnek. A különböző méretekhez tartozó súly értékek a következők:

  • 40 x 40 x 6 cm járdalap: 20 kg / db x 4 db = 80 kg

  • 40 x 40 x 8 cm járdalap: 26.5 kg / db x 4 db = 106 kg

  • 50 x 50 x 6 cm járdalap: 30 kg / db x 4 db = 120 kg

  • 50 x 50 x 8 cm járdalap: 40 kg / db x 4 db = 160 kg

A fenti típusok mindegyike kérhető 1 sarok kitöréssel, ami azt jelenti, hogy egy 3 cm-es sugarú negyed körív hiányzik az egyik sarokból, így marad elég hely középen a napernyő csövének.

A járdalapokból a legolcsóbb nyilván a natúr beton színű, de kevés árkülönbséggel már sokkal mutatósabb gyöngykavicsos vagy színes felületű lapokat is választhatunk.

Napernyő nehezéknek alkalmas járdalap
Járdalap napernyőhöz sarok kitöréssel

Medence melletti burkolathoz ajánlott járdalap típusok

A medencék köré a teljesen sima, sík felületű betonlapok nem alkalmasak, mivel nagyobb mennyiségű víztől csúszóssá válik a felületük. A legjobb a fehér zúzott mészköves felület, mivel a talpunk, vagy a papucsunk talpa ezen a 3 – 5 mm-es durva szemcsékkel borított felületen vizesen is tökéletesen tapad. A kaviccsal borított felület a 4 – 8 mm-es szemnagyság ellenére sem tapad ilyen jól, mivel a kavics gömbölyű felülete vizesen kevésbé kapaszkodik bele a talpunkba. A szín kiválasztásánál tulajdonképpen a fehér zúzott mészkő és a sárgás színezetű natúr gyöngykavics jöhet csak szóba, ugyanis a klóros víz nagyon hamar tönkreteszi a beton járdalapok színező anyagát, a vasoxidot, így csak a természetüknél fogva színes anyagok tartják meg az eredeti színüket a klórozás ellenére is.

Egyéb különleges célokra alkalmazható járdalapok

A teljesség igénye nélkül néhány további funkció, és a hozzá ajánlott járdalap típusok:

– Kerti lámpa alátét, vagy virágcserép alátét: kör alakú, vagy négyzet alakú járdalapok, minimum 6 cm-es vastagságban, ugyanis ezekbe szükség esetén ütvefúróval lyukat lehet fúrni akár 10-15 mm átmérőig. A felület lehetőleg színben passzoljon a rajta álló tárgyhoz. Többnyire a talajjal egy síkba szokták leásni.

– Autó felhajtó szintkülönbségét áthidaló rámpa: 40 x 20 cm-es szürke járdalap alkalmazható, minimum 6 cm-es vastagságban, teljesen betonba ágyazva, hogy megfelelő legyen a felület teherbírása.

– Függőleges támfal: 60 x 40 cm-es járdalap alkalmazható, 6 cm-es vastagságban, szürke vagy gyöngykavicsos felülettel, az esőben felverődő sár miatt. A teherbírás érdekében minimum 10 cm-es betonágyba kell beépíteni, így maximum 50 cm magas fal építhető belőle.

– Kerítés fedlap vagy kerítés oszlop fedkő: a kerítés falvastagsága és az oszlop méret függvényében sokféle méret számításba jöhet, pl. 40 x 20 x 6 cm-es, 40 x 40 x 6 cm-es, 50 x 25 x 6 cm, 50 x 50 x 6 cm-es, 60 x 40 x 6 cm-es. A felület és a szín bármilyen lehet, ami harmonizál a kerítéssel. A rendelésnél fontos kihangsúlyozni, hogy fedkőnek fogják használni, mivel ezeknek a járdalapoknak az oldalai is látszanak, így az éleknek is ugyanilyen színűnek és felületűnek kell lenniük, mint a lapok tetejének.

A cikkben említett járdalap típusokról további információ található itt: Járdalap-árak.

Vélemény, hozzászólás?