A beton járdalapok kilenc legmeglepőbb alkalmazási területe

Meglepő megoldások egyszerű beton járdalapokból

1. Ciprus fővárosában, Nicosiában szinte mindenhol szürke beton járdalapokból épített járdák találhatók az autóutak aszfaltja mellett, sőt ugyanezek a járdalapok ott vannak a lapostetőkön, az árok-medrekben, és még a játszótereken is. Azt gondolnánk, hogy a sok beton lap miatt a városkép maximum a rendszerváltás előtti Leninváros hangulatát idézheti a járókelőkben, de nem így van, mert szemet gyönyörködtető precizitással minden kő a megfelelő helyre van lerakva, tökéletesen követve az út ívét, hibátlanul kifugázva, és úgy megalapozva, hogy sehol nincsenek törött vagy repedt lapok. Ötletes emberek manapság meglepő megoldásokat hoznak létre a létező legegyszerűbb beton burkoló lapból.


2. Faház és konténer alá beton-láb vagy beton-tuskó építéséhez

A 40 x 40 x 6 cm-es lapokból 4 – 5 darabot egymásra raknak, és ez így hasonló teherbírással rendelkezik, mint egy egybeöntött beton tuskó. Minél nagyobb terhet kap felülről, annál kevésbé tudnak szétcsúszni az egymásra helyezett lapok. Nyilván a legalsó lapok alatt síkra kell egyengetni a talajt ahhoz, hogy a terhelés egyenletesen érje a járdalapokat és ne törjenek szét.

3. Árok meder építéséhez

Szintén a 40 x 40 x 6 cm-es lapokat alkalmazzák ezen a területen is. A meder alját képező lapok alá betonágy készül, de a lehelyezett lapok fugái kitöltetlenül maradnak, hogy ott el tudjon szivárogni valamennyi víz. A 40 cm mélységnél nagyobb árkoknál még az is gyakori megoldás, hogy az oldalfalak gyeprácskőből készülnek, és ez nagyon látványosan szikkasztja el az árokban lévő vizet.

4. Szigetelt lapostető burkolatok

A 40 x 40 x 4 cm-es méretű járdalap a leggyakoribb, mivel a födémet nem szabad túlterhelni a tetőn lévő burkolat súlyával. Az sem mindegy, hogy a tetőre milyen vastagságú járdalapokat cipelünk fel, ugyanis ez a legtöbb esetben kézi munkaerőt igényel. A legfontosabb, hogy a lapok között a fugákat ki szokták tölteni kátránnyal, mivel itt a víz-szigetelés a legfontosabb tulajdonsága a burkolatnak.

5. Vízparti sétány, horgász stég burkolata

Az összes beton járdalap földnedvesre kevert betonból készül préseléssel és vibrálással. Ezáltal a késztermék olyan tömör lesz, hogy a víz télen sem talál magának utat, hogy szét tudja fagyasztani a járdalapot. Ennél fogva alkalmas a termék akár vízparti sétány, horgász-stég burkolatának kialakítására is, és gyakran alkalmazzák is.

6. Ellensúly napkollektorhoz

A különféle méretű járdalapok különböző súlyokat képviselnek, így a napkollektorhoz egészen pontosan be lehet állítani, hogy meglegyen az előírt ellensúly. Itt is gyakrabban választják a kisebb méreteket, mivel a legtöbb esetben a tetőre kézi erővel kell felhordani a burkoló lapokat.

7. Hajó tőkesúlya

Az előző ponthoz hasonlóan a súly pontos beállítása és a kézben való behordás lehetősége a két legnyomósabb érv a járdalapok alkalmazása mellett. A hajótest imbolygása határozottan lecsökkent pl. a legutóbb, amikor 10 tonna járdalapot hordtak le egy hajótestbe. 

8. Lábazati burkoló kő helyett a házfalra

A 3. ponthoz hasonlóan erre a célra is csak a legvékonyabb, a 3.5 cm-es vastagságú, és a legkisebb, azaz a 40 x 20 -as méretű az alkalmas, mivel a ragasztónak majd el kell bírnia valahogy a termék súlyát. Ez a meglepő ötlet akkor jön jól, amikor valaki szeretné ugyanabból az anyagból készíteni a lábazatot is, mint amilyennel a járda burkolat készült.

9. Bónusz: Mini-golf pályán szint kiegyenlítő a műfű alá

A meglepő megoldások között is kiemelkedő az, amikor komplett járófelületet alakítanak ki alappal, beton járdalapokkal, csak azért, hogy időtálló és sík egyenes alapja legyen a műfűnek.  A tél beköszöntével persze nagyon kellemes, hogy a műfüvet csak feltekerjük, és máris ott van egy jól járható, jól lapátolható, szilárd burkolat a műfű helyén.

Az általunk gyártott és forgalmazott járdalapok típusai és méretei megtalálhatók itt itt: Járdalap-árak.

Vélemény, hozzászólás?