Melyik járdalapot könnyebb tisztán tartani?

Melyik járdalap előnyösebb a tisztítás szempontjából?

Az előrelátó építkezők már a járdalap kiválasztása előtt gondolnak arra is, hogy a kész járdát majd hogyan fogják tisztán tartani. Tény, hogy a kültéri burkolatok érdesített, csúszásgátlós felületét partvissal és felmosóronggyal nem lehet letisztítani. Mindenesetre sokat könnyíthet a helyzetünkön, ha olyan színű és felületű járdalapot választunk, ami könnyen tisztítható vagy nem annyira kényes.


A járdalapok típusai felület és tisztíthatóság szempontjából

– A legdurvább felület a zúzott fehér mészköves járdalap. Ez a típus – bár a színe nem hófehér, inkább tört fehér – elég feltűnővé teszi a felületére rakódó koszt, és a rücskössége miatt a legnehezebben tisztítható mind közül. A folyamatos tisztaságot kedvelőknek nem ajánlott, inkább azoknak, akik a csúszás veszélyét szeretnék minimálisra csökkenteni, és a világos természetes kő áll legközelebb hozzájuk.

Járdalap fehér mészköves felülettel

– A gyöngykavicsos felületű járdalapok 4 és 8 mm közötti szemekkel vannak beborítva. Simának éppen ez sem nevezhető, de itt mégsem tört élű kövek alkotják a felületet, hanem folyóban koptatott gömb alakú kavics-szemek. A gyöngykavicsok színe annyira sokféle, hogy kisebb kosz mennyiség egyáltalán nem látható rajta. Egyedül a világos sár-csíkok lesznek láthatók egy idő után a kocsibeálló nyomvonalán, de egy erősebb söprűvel rendelkező közepesen erős háziasszonynak havonta fél órás munkát jelent a tisztítás.

járdalap gyöngykavicsos felülettel

– A finomszemcsés felületű járdalapok járófelületét 1 és 2 mm közötti szemek alkotják. Ez épp csak annyira érdes, hogy ne csússzon, és egész könnyen tisztítható söprűvel. A járdalapok színétől függően van amelyiken jobban, van amelyiken kevésbé látható a kosz. Igénybevételtől függően elég 1 – 2 havonta átsöpörni.

terrakotta színű járdalap

– Létezik teljesen sima felületű járdalap is, ami tisztítás szempontjából ideális, azonban télen sajnos ez a legcsúszósabb járófelület. Színtől függően itt is lehetséges, hogy a nagyobb igénybevételnek kitett felületeken idővel tartósabb sár-csíkok lesznek láthatók, de ennél a típusnál ehhez hónapok vagy évek kellenek, így elé ritkán kell majd elővenni a locsolócsövet és a söprűt.

Szürke Járdalap 40 x 40

  A járdalapok színei és tisztításuk

– A színválasztásnál mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy a legvilágosabb és a legsötétebb szín a leginkább alkalmas arra, hogy kiemelje a felületre kerülő sarat vagy homokot. Ha előre tudjuk, hogy várhatóan gyakori szennyezésnek lesz kitéve a járdalap, akkor lehetőleg ne válasszunk se feketét, se fehéret. Ha mégis így teszünk, akkor a rendszeres tisztítás söprűvel sokkal hasznosabbnak fog bizonyulni, mint a ritkábban végzett nagytakarítás.

– A színskála többi színével – a pirossal, barnával, világosbarnával, sárgával, és a terrakottával – sokkal kevesebb a gond tisztítás szempontjából, mert kevésbé látszik rajtuk a ráhordott kosz. Viszont főleg a finomszemcsés felület esetén van egy olyan jelenség, hogy pár év után a pórusokba annyira bele tud kötni a rárakódó por, hogy a járdalapok színe ettől egész fakóvá válik. Ha ez történik, akkor a nagynyomású vízsugár lehet az egyedüli megoldás, szerencsére ez általában csak 3 – 5 évente szükséges.

– A makacs szennyeződések és a moha eltávolításához nagynyomású vízsugárral érdemes nekifogni. Ezt azért 5 évnél gyakrabban ritkán szokták elvégezni. Ha ez sem segít, akkor vannak speciális folt és moha eltávolító vegyszerek, és ezek alkalmazása után még a nagynyomású vízsugár is bevethető.

– Lustáknak jó tudni, hogy a gyöngykavics színei olyan mértékben rejtőszínnek bizonyulnak, hogy a gyöngykavicsos felületű járdalapok lényegében egyáltalán nem igényelnek tisztítást.

–  A legszerencsésebbek olyan meredek domboldalon járnak, ahol az esővíz rendszeresen átmossa a járdalapok felületét. Itt a lapok mindig a gyári színeikben pompáznak bármiféle söprés vagy vizes tisztítás nélkül is.

A fent említett felületű és színű járdalapok árai itt találhatók: Járdalap-árak.

Vélemény, hozzászólás?