You are currently viewing Állatbarát kert: madáritató, kutyakennel… és a vadállatok

Állatbarát kert: madáritató, kutyakennel… és a vadállatok

Sokan szeretnének erdei hangulatú, vagy állatbarát kertet létrehozni.

Az erdei hangulatot nemcsak a fák és a kövek biztosítják, hanem a kellemes környezetben megjelenő rovarok, lepkék és madarak is. Sokunk álma, hogy ébredés után az ablakból nézzük ahogy a feketerigó gilisztára vadászik, vagy ahogy a vörösbegy pihen egy virágzó cserje vastagabb ágán. Az élővilágot magához vonzó, erdei hangulatú állatbarát kert kialakításáról, és az ebbe a környezetbe illő térkő típusokról és járdalapokról lesz szó.

A járdalapokat ugyanis a betolakodó állatok elleni védekezéshez is használhatjuk, ugyanis a haszon állatainknak biztonságot, a házi kedvenceinknek kényelmet adnak. 

Íme, a teljes útmutató az állatbarát kerthez: a madáritatótól kezdve a kutyakennel alján át egészen a vadállatok távol tartásáig — minden egy helyen!

A madarak becsalogatása

Az erdei hangulatot legjobban idéző állatfajta a madár. 

Ha szeretnénk bevonzani a pompás példányokat a kertünkbe, valószínűleg nem kell nagy és költséges átalakításokban gondolkodnunk. Általában a madaraknak ugyanúgy a színes és változatos dolgok tetszenek, mint nekünk, embereknek. Néhány kiegészítőt, és plusz növényeket kell csak beszereznünk ahhoz, hogy állatbaráttá, és madárbaráttá tegyük a kertünket. 

Ez alatt madáretetőt, madáritatót, búvóhelyeket, és természetes táplálékban gazdag helyeket kell érteni. Persze ezzel segítünk a madaraknak, hogy könnyebben jussanak táplálékhoz, magunknak pedig abban, hogy csodálhassuk őket táplálkozás közben.

A legfontosabb kiegészítő a madárbarát kertben az itató.

Kerti madáritató

kerti madáritató házilag, fürdető

A madáritató kihagyhatatlan egy állatbarát kertből, mert a vízhez nem mindig tudnak hozzájutni a madarak, és ez veszélybe sodorja őket. 

A madarak számára a megfelelő mélység körülbelül 6 centiméter — ebben ugyanis nem tudnak megfulladni.

Amennyiben nagyobb madarakat is vendégül látnál, akkor érdemes legalább 40-50 centiméter széles madáritatót választanod — de a madáritató házilag is készülhet.

A macskák ellen — ahogy az nemsoká olvasható lesz — érdemes magaslati madáritatót elhelyezni, így a madárkák nem lesznek közvetlen veszélyben.

Érdemes sűrű bokorzat mellett elhelyezni a kerti madáritatót, ugyanis nem csak isznak, de fürdenek is benne. A sok bokor árnyékot biztosít számukra.

Amennyiben viszont a földre helyezed a madárfürdőt, akkor célszerű nagy szabad területre, hogy időben észre tudják venni a ragadozókat.

A benne található vizet naponta, legfeljebb 2 naponta érdemes cserélned.

Emellett ne lepődj meg, ha nem csak madarak, de akár mókusok is meg fogják látogatni a kerted!

Madáretető

A madáritatóval szemben az etetők hiánya nem veszélyezteti az életüket, maximum délebbre húzódnak, ahol több élelmet találnak. Persze ha az a célunk, hogy ablakból gyönyörködjünk a színes erdei madarakban, akkor célszerű etetni is őket. 

Az etető és az itató elhelyezésénél is vegyük figyelembe, hogy ha van macska is a kertben, akkor magasabbra kell helyezni a tálat. Igaz, hogy a cicák fel tudnak ugrani egészen magasra is, de minél távolabb van a földtől a tál, annál több idejük van a madaraknak felrepülni. 

Maga a tál nem kell, hogy díszes darab legyen, vehetünk egy nagyméretű műanyag virágalátétet is a helyi kertészetben. Inkább szenteljünk figyelmet annak, hogy mindig legyen víz a tálban, és télen ha megfagy, akkor legalább egyszer naponta öntsünk rá a jégre langyos vizet.

Az erdei hangulatú kert tervezésénél legyen központi elem a színes virágágyás. 

Ez nemcsak szemet gyönyörködtet, hanem odavonzza a rovarokat is, így csemegével szolgálunk a madaraknak, pl. a poszátáknak és a cinegéknek. 

A színes növényágyás körül jól mutat a sárgás vagy homokszínű térkő, akár színátmenetes, többszínű kivitelben is. Ha a kert és a ház koncepcióját nem vágja agyon, akkor itt próbáljuk elkerülni a komor színeket, ne legyen szürke vagy antracit színű a térkő. Maga a virágágyás lehet akár ovális vagy kör alakú is, tekintve hogy ez a központi látványelem a kertben. 

Ennek megfelelően a térkő is lehet ívelt oldalú, így könnyebben lehet kialakítani belőle köröket, íveket az ágyás körül. A virágágyást körbeölelő térkő sávból körforgalom szerűen indulhatnak keskeny járdák a kert többi egysége felé. Nagyon barátságos látványt nyújt, ha a központból kiinduló keskeny térköves utak enyhén íveltek, kicsit szabálytalanok, mint egy erdei ösvény.

Búvóhely a madaraknak

A színes madarakat úgy vonzzuk be a kertünkbe, hogy a táplálék mellett búvóhelyeket biztosítunk a számukra, mint pl. a kúszónövények, sövények, cserjék, és a fák. 

A fák közül több fajtát is megemlíthetünk.

Vannak például azok, amelyek elemózsiát jelentenek, mint például a madárbirs, a kányabangita, a magyal, a tűztövis, vagy a kökény.

Azonban nem minden bogyós fa nyújt élelmet a madaraknak, a húsos som és a kávécserje például biztosan nem lesz a kedvencük.

Vannak azonban azok a fajták is, amelyek bár nem közvetlenül, de odacsalogatják a madarakat, hiszen rengeteg rovar és bogár táplálkozik belőlük. Ilyenek például az őshonos fák, mint a tölgy, fűz, nyír, kőris és a berkenye. 

Ezek rendszerint búvóhelyet is nyújtanak számukra, így különösen jó választás lehet bármelyik egy madárbarát kertbe.

Meglepő módon még a gyep is jelenthet búvóhelyet a madarak számára, főleg ha gondozott és rendszeresen öntözött a felület, mert akkor még földigilisztákat is találnak maguknak rejtőzködés közben. 

Érdemes a gyep felület szélein magasabbra hagyni a füvet, így a feketerigók mellett a sünök és a gyíkok is odaszoknak a kertbe. 

A kert egyik sarkában a fák árnyékában helyezzünk el egy kerti padot, és tegyük kulturálttá a környezetét úgy, hogy leburkoljuk a felületet téglahatású antikolt térkővel. Ha a kanyargó ösvényekre homokszínű térkövet használtunk, az gyönyörű összhangban lesz a vöröses téglahatású térkövekkel, ahogy a fák alatt összeér a két felület. Ugyanilyen elven a kert többi egységét is lássuk el kisebb-nagyobb térkövezett pihenőkkel, és kombináljuk a semleges homokszínű térköveket az antik vöröses színű kövekkel.

A madarak mellett azonban érdemes a többi állatnak is védelmet, illetve kényelmet nyújtani.

Ebben az egyik legnagyobb segítséget az egyes járdalapok segíthetik.

A járdalapok hatása a házi állatokra

A kutyák és a kutyakennel alja

kutyakennel alja

A kutyákkal kapcsolatban a leggyakoribb téma, hogy mit művelnek a párzási időszakban – gyakorlatilag bármit lebontanak, kikaparnak vagy átugornak, hogy eljussanak a másik nem képviselőihez. A beton járdalapokkal megerősíthetjük a kennel kerítését oldalról és alulról. 

A drótháló mellé 30 cm mélyre leásott 50x50x6 cm-es beton járdalapok biztos, hogy egy időre elgondoltatják a hívatlan vendégeket, mivel így a drótháló alatt sem jutnak át, és az aláásó módszer sem lesz egyszerű. 

Viszont a kutyakennel alját nem nagyon szokták beton járdalapokkal burkolni, mert nagyobb kutyákon felfekvések jelentkezhetnek tőle, és nyáron nagyon fel tud melegedni. 

Ennek ellenére megoldás lehet az ásás ellen, ha a kennel földjét kiássuk 30 cm mélyen, és ide fektetjük le a beton járdalapokat, majd visszahordjuk rá a kiszedett földet. Nyilván az a tuti megoldás, ha a drótháló mellé állítva elhelyezett járdalapok találkoznak a föld alá vízszintesen lefektetett lapokkal, így áthatolhatatlan lesz a rendszer. 

A beton járdalapokkal burkolt kocsibeállók és kerti utak egyébként kimondottan jót tesznek a rajtuk rohangáló kutyák karmának, mivel a kemény beton felület szépen lekoptatja a folyamatosan növésben lévő karmokat, így nem kell rendszeresen manikűrözni.

A macskák és egyéb háziállatok

kutyakennel megoldások elemek

A macskák a szabadság és az öntörvényűség szimbólumai. A kertben tartott macskák többnyire díjazzák a beton járdalap burkolatot, főleg amikor este vissza sugározza a napsütéssel felvett meleget. Ilyenkor kellemesen lehet szundikálni rajta, amíg jön a gazdi simogatni és a macska kaját adagolni.

A tyúkól alját gyakran burkolják beton járdalapokkal. Nemcsak azért, mert egy locsolócsővel remekül lehet tisztítani, hanem azért is mert az ásással és kaparással próbálkozó ragadozókat távol tartja. A tyúkólban szokás 1-2 négyzetméter felületet meghagyni földdel borítva, a kapirgálásra vágyó tyúkok részére. Ha ez a felület a kerítés közelében van, akkor célszerű beásni pár járdalapot a föld alá, ezzel megnehezítve a róka-koma akna munkáját.

A disznók, nyulak, és egyéb háztáji állatok mind jól viselkednek a járdalapokkal burkolt járófelületeken. A fedett részeken is lehet alkalmazni a járdalapokat, csak itt valami alomnak valót is szoktak rászórni a felületre. A tisztítás ezeknél a háziállatoknál is könnyen megoldható egy locsolócsővel, főleg ha a burkolat egy irányba lejt, és mellette ki van alakítva egy vízelvezető árok, pl. beton folyóka elemekből.

A járdalapok és a vadállatok

állatbarát kert

A vadon élő állatokat sokkal inkább a kertünk kerítésén kívül szeretjük látni, mint belül. 

Vaddisznó ellen sok helyen kell védekezni, mert a dróthálót aláássa, bebújik alatta és megdézsmálja a kerti növényeket. A nagyobb méretű járdalapokkal szokták ilyenkor megerősíteni a kerítés alját, pl. a 60x40x 6 cm-es méretűt akár 45 cm-es mélységbe le lehet ásni, és még mindig kiáll 15 cm-t, hogy ne tudjon átbújni a jószág a drótháló alatt.

A vadon élő madarak már szívesebben látott vendégek a kertben, mint a vaddisznók. Főleg a téli időszakban, amikor pár szem napraforgóért cserébe hosszabb ideig is csodálhatjuk őket. A tapasztalat szerint a galambok, és a többi madárfaj is ugyanolyan szívesen felszedi a magokat a beton járdalapokról is, mint a földről.

A házi és a vadállatok között határesetet jelentenek az állatkertben élő, saját gondozóval rendelkező állatok. A jószívű gondozók pár éve pl. a medvék részére vásároltak húsvéti meglepetésként beton vízelvezető folyóka elemeket és járdalapokat, hogy a macik tisztán, rendben köszönthessék a tavaszt.

A teljes járdalap választékunk méretekkel és árakkal együtt itt tekinthető meg: Járdalap-árak.

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?