You are currently viewing Térkő színskála

Térkő színskála

Milyen színekben kaphatók a térkövek tulajdonképpen?

A térkövek színeit manapság fantáziadús, rendkívül jól csengő nevekkel illetik a forgalmazók, de őszintén szólva ezekből a nevekből ritkán derül ki, hogy mit is jelentenek valójában. Segítségképpen a következő cikkünkben megmutatjuk a térkő gyártásban elterjedt alapszíneket, és a többszínű összeállításokból is néhányat:


Hogyan történik a térkövek színezése a gyártás során?

– A térkövek gyártása során a festés teljesen másképp történik, mint az építőipar más területein. A térkő alapanyaga egy földnedves állagúra kevert beton, amibe bele kell keverni megadott mennyiségű porfestéket. A festék majdnem minden esetben vas-oxidból vagy króm-oxidból készül, és a beton keveréséhez szükséges víz segítségével oldódik bele a szín a bekevert anyagba. A legtöbb esetben a térkő gyártó gépek adagoló egysége lehetővé teszi, hogy a sablonba több különböző réteget terítsünk. A vastagabb alsó réteg nincs megszínezve, mivel a késztermék alsó részét a beépítés után már soha nem fogjuk látni. Ennek az alsó rétegnek a színe szürke, a cement színéből adódóan. Miután a szürke alapréteget beterítette a gép a sablonba, a következő ütemben ennek a tetejére teríti 5 – 10 mm vastagon a porfestékkel bekevert finomszemcsés réteget. Mivel mindkét réteg földnedves beton, ezért a préselő és a vibrációs ütem során a két anyag összetapad és a cement kötése során eggyé válik.

– A fent leírt gyártási eljárás tehát nem hasonlít azokra a színezési módokra, amikor kész betonfelületre hordják fel a folyadék állagú betonfestéket ecsettel, hengerrel vagy szórópisztollyal. Ennél fogva a késztermék színezett rétegének lekoptatása nem lehetséges sem a térkő burkolat éveken át tartó intenzív használatával, sem bármilyen más eszközzel, kivéve a vésőt és kalapácsot.

A térkőgyártáshoz használt porfesték alapszínei

– A térkövek gyártásához használt porfestékből nincs túl nagy választék. Az építkezés során a beltéri falfestésnél és a külső vakolatok színezésénél találkozhatunk olyan szín választékkal, hogy egy színen belül akár 70 különböző árnyalat létezik. A térkő gyártásnál nyolc alapszín áll rendelkezésre. Maximum annyi variáció szokott előfordulni ezekből, hogy mindegyik szín keverhető szürke cementtel, vagy fehér cementtel. De a világosabb színek szürke cementtel keverve sajnos élvezhetetlenné válnak, ezért a szürke cementes változatnak csak a legsötétebb színeknél van értelme.

– Nézzük tehát a létező szín skálát, és a porfesték forgalmazók által megadott neveket:

 1. Szürke: 

hullám térkő szürke színben

 2. Piros:   

hullám térkő piros színben

 3. Barna:   

hullám térkő barna színben

 4. Fekete:   

hullám térkő fekete színben

 5. Homokszín:   

hullám térkő homok színben

 6. Sárga:   

hullám térkő sárga színben

 7. Narancs:   

hullám térkő narancs színben

 8. Zöld:   

hullám térkő zöld színben

  A térkő gyártásban gyakran előforduló többszínű összeállítások

– Az első ‘őszilomb’ színű térkő legyártásának idején az egy kövön belül megjelenő két szín még csak a piros és a sárga volt. Azóta rengeteg különböző kombináció született. A teljesség igénye nélkül néhány variáció ezek közül:

1. Őszilomb piros-sárga:

hullám térkő őszilomb piros-sárga színben

 2. Őszilomb barna-sárga:

hullám térkő őszilomb barna-sárga színben

 3. Mediterrán:

hullám térkő mediterrán színben

 A teljes térkő választékunk színekkel és árakkal együtt itt tekinthető meg: Térkő-árak.

Vélemény, hozzászólás?