Járdalap burkolatok felújítása, karbantartása

Járdalapokkal burkolt terasz, lapostető, és betonra ragasztott burkolólapok javítása

Az építőipar legújabb anyagai segítségével gyorsan és tartósan hozhatók helyre a járdalap burkolatok, ha azok alapozó rétegei elöregedtek, vagy eleve rosszul voltak elkészítve. Mindegyik esetben a legnagyobb ellenség a járdalapok alatt összegyűlt víz, amely fagyos téli időben megemeli a burkoló lapokat, terasznál és lapostetőnél szétfagyasztja a lapok alatti aljzatbetont, áztatja a födémet és a falakat. A megoldást jelentő anyagok és teendők a következők:


A járdalapok helytelen beépítéséből adódó problémák

– Ha a járdalapok alatti ágyazó réteg nem egyenletes, a lapok emiatt terhelésre kopognak, akár ki is mozdulnak a helyükről.

– Terasz és lapostető esetén az előző hibát fokozza, ha a járdalapok fugái nem vízzáró anyagból vannak, vagy a fugázó anyag elöregedése miatt engedik át a csapadékvizet.

– A betonból készült alapréteg is idővel szétfagyhat, porózussá válhat.

A járdalappal burkolt emeleti terasz, és a lapostető ilyen hibái súlyos károkat okoznak, mivel a folyamatos nedvességtől a födém és a falak is károsodnak, belül peregni kezd a vakolat. Előfordulhat, hogy a víz szigetelésre szánt réteg alá literszámra beszivárgó víz épp a szigetelő réteg miatt nem tud eltávozni, és ezért peregnek a beltérben a vakolt, festett felületek. Épp ezért a javítási munkálatok során mindenképp szakítsunk időt ezeknek a felületeknek a kiszárítására szellőztetéssel, fűtéssel.

A javításhoz javasolt lépések és anyagok

A járdalapok felszedése utáni első lépés, hogy a helytelenül kialakított vagy elöregedett ágyazatot távolítsuk el, az esetleg károsodott víz szigetelést bontsuk el minél alaposabban. Terasz és lapostető esetén vizsgájuk meg, hogy a födém is szétfagyott, berepedt-e. Ha igen, akkor véssük ki a fagyások, repedések körüli részeket, majd következhet a beltéri falfelületek kiszárítása. A száraz és pormentesített födémre építsük vissza a víz szigetelést, ügyelve a megfelelő lejtésre. A járdalapok alatti ágyazati réteget rendszerint nedves felületre kell ráhordani. Ennek a rétegnek a kialakításához, javításához a következő anyagok használhatók:

– Javító- és kiegyenlítő habarcs. Pl. Sopro RS 462: gyors kötésű, nagy szilárdságú javító habarcs, meglévő kültéri beton ágyazat hibáinak kitöltéséhez, szint kiegyenlítéshez.

– Kéregerősítő, javító habarcs. Pl. Sopro SSP 465: kimondottan kültéri beton járdalapokhoz ajánlott gyors kötésű javító habarcs.

– Fugázó és Repedést kitöltő kétkomponensű epoxi gyanta. Pl. Sopro GH 564: a felújítandó ágyazati réteg repedéseinek kitöltésére is alkalmazható, kvarchomokkal dúsítva fugák kitöltéséhez nagyon jó megoldás, mivel ellenáll a víz, az időjárás és különböző vegyszerek hatásainak.

 Az esetleg cserére szoruló járdalapok beszerzését kezdje itt: Járdalap-árak.

Vélemény, hozzászólás?