Beton minősítő osztályok, a térkő besorolása

Hogyan sorolható be a térkő a hagyományos beton minősítő osztályozási rendszerbe?

A beton és a betontermékek (pl. a térkő) legfontosabb tulajdonsága általában a nyomószilárdság, ezért minőségének megállapítása többek közt a nyomószilárdsága alapján történhet. Pl. az MSZ 4751/1991 szabvány alapján a térkőnek minimum a C50-es, átlagosan a C60-as minőségi osztályba kell esnie. De mit is jelent ez pontosan?


1. A beton osztályozása

Az 1982 óta bevezetett „C” jel a legtöbb építőipari szakember számára ismerősen cseng. Pl. az említett térkövekre vonatkozó szabványban a „C 60-as” jel azt jelenti, hogy 60 N/mm2 a beton térkő nyomószilárdsága, vagyis négyzetméterenként 60 tonna a teherbírása.

Az egyéb betűk és jelek a „C” jel mellett a beton egyéb fizikai és mechanikai tulajdonságait jelölik:

– Testsűrűség alapján megkülönböztetünk: Könnyűbetont (jele: LC) 800-2000 kg / m3, Normál betont (jele: C) 2001-2600 kg / m3, Nehéz betont (jele: HC) >2600 kg / m3

– Konzisztencia alapján osztályozva: Alig földnedves beton (jele: AFN), Földnedves beton (jele: FN), Kissé képlékeny beton (jele: KK), Képlékeny beton (jele: K), Folyós beton (jele: F), Önthető beton (jele: Ö).

– Környezeti hatások elleni tartósság alapján: Fagyállóság, olvasztó só állóság (jele: XF, nr.), Vízzáróság (jele: XV, VZ, nr.), Kopásállóság (jele: XK, nr.). A jel után álló szám (nr.) az adott környezeti hatással szembeni ellenállóság mértékét adja meg.

Az MSZ EN 206-1 (2002) beton-szabvány szerint a beton besorolásához a C jel után meg kell adni mind a henger, mind a kocka alakú próbatest nyomószilárdságát, a gyártáshoz felhasznált legnagyobb szemcsenagyságot, a konzisztenciát, és a környezeti hatások elleni tartósság kategóriáit, pl: C50/60-8-FN-XF3 = Földnedves betonból max. 8 mm-es szemnagysággal gyártott, 60 N/mm2 nyomószilárdságú (150 mm élhosszúságú betonkockán mérve), fagy- és olvasztósóálló beton termék, ez lehet például térkő.

2. A megszilárdult beton nyomószilárdság vizsgálata

A vizsgálat megkezdése előtt próbatesteket kell készíteni, amelyek mérete 150 mm élhosszúságú kocka, illetve 150 mm átmérőjű és 300 mm hosszú henger, mindegyiket a tetején jelöléssel látják el. A betont előállítás után meghatározott nedvességtartalmú és hőmérsékletű környezetben kell tárolni a kötésidő végéig. Természetesen minden paramétert jegyzőkönyvben kell rögzíteni. A nyomószilárdság vizsgálat leggyakrabban törésteszttel történik. Fontos, hogy a törőgépen a nyomólap felületének nagyobbnak kell lennie a próbatestnél. A terhelést egyenletesen növelik a töréspontig, ügyelve, hogy a tehereloszlás központos legyen. A mérést több próbatesten is elvégzik, majd egy képlet segítségével meghatározzák az átlag szilárdságot. A jegyzőkönyvbe bekerül a törő erő, a legkisebb és a legnagyobb nyomószilárdság is.

Hosszú ideig a térkövek minősítése is kizárólag az elvégzett töréstesztek alapján történt.

A térköveink minőségi tanúsítványai itt találhatók: Térkő Minőségi tanúsítványok.

Vélemény, hozzászólás?