Kerítés burkolatokhoz ajánlott térkövek

Melyik kerítés burkolathoz melyik térkő illik?

A térkövezés általában az építkezés utolsó fázisa, épp ezért valószínű, hogy többen keresnek a kész kerítéshez térkövet, mint fordítva. A keresés megkönnyítésére összeszedtük, hogy az utóbbi egy évben milyen típusú kerítés burkolatok mellé milyen térkövet választott a megrendelőink többsége:


1. Márvány, vagy gránit burkolathoz ajánlott térkő

A márvány vagy gránit lapokkal burkolt kerítés sajátosságai, hogy felületük fényesre csiszolt, és egy kövön belül több színárnyalat is megjelenik, többnyire pasztell, néha viszont élénk színekből. Formájukat tekintve ezek többnyire szabályos négyzet vagy téglalap alakú lapok. Ezekhez a felületekhez tökéletes választás a színátmenetes Pilis térkő andezit antik (fekete-világosszürke), őszilomb (piros-sárga / barna-sárga), vagy mediterrán (agyagvörös-barna) színösszeállításban. A csiszolt márványfelület mintázatához és színéhez kimondottan közel állnak a fekete-világosszürke, andezit antik fantázianevű térkövek.

Kerítés-gránit

2. Terméskő burkolathoz ajánlott térkő

 Mostanában nagyon divatosak a különböző horvát mészkő, homokkő és egyéb terméskő lapok, mint kerítés burkolatok. A természetességük miatt a felületük rusztikus, alakjuk is szabálytalan, színük nem túl élénk, gyakran barna árnyalatú. Mivel a fő stílusjegy itt a természetesség és rusztikusság, ezért mindenképp antikolt, azaz pattintott élű, egyszerű formájú térkő illik hozzá, ilyen pl. a Pilis Antik térkő. Színben a homok-sárga (sárgás homokszínű, kevés agyagvörössel) és a barna mix (homokszín-középbarna-sötétbarna) árnyalatú térkövek állnak legközelebb a terméskövekhez.

Kerítés-hasított-terméskő

3. Műkő burkolathoz ajánlott térkő

A műkő lapok szintén rusztikus felületűek, de teljesen szabályos, téglalap alakúak, többnyire világos színárnyalatban, gyakran fehér színben készülnek. A rusztikus megjelenés miatt itt is az antikolt felület, és az egyszerű formák ajánlottak. A Pilis Antik térkő világos árnyalatai mellett szóba jöhet még a négyzet alakú, macskakő formájú Klassziko Kocka is. Mivel a macskakő forma amúgy is kontrasztot képez a szabályos téglalap alakú műkő lapok mellett, ezért elképzelhető akár egy sötétszürke színű térkő a kontraszt további fokozására.

Kerítés-műkő

4. Műgyanta burkolathoz ajánlott térkő

A műgyanta burkolatok távolabbról nézve egy nagy, homogén felületet mutatnak. Általában két színt kombinálnak, amelyek 1 – 2 mm-es szemnagyságban, véletlenszerűen keverednek a felületen. Tulajdonképpen az összes térkő felületi struktúrája ugyanilyen, ezért bármelyik, színben harmonizáló térkővel párosítható a műgyanta felület. A teljesen ugyanolyan színű térkő azért nem ajánlott, mert a két felület így egybeolvad, egysíkúvá válik. A felületek szétválását elősegíti, ha a többszínű műgyanta burkolat mellé egyszínű térköveket teszünk.

Kerítés-műgyanta

5. Szeletelt tégla, vörös klinker tégla burkolathoz ajánlott térkő

A téglából készült, vagy szeletelt téglával burkolt kerítések mellé a tégla formájú, megjelenésükben is tégla hatású térkövek illenek legjobban. A Pilis Antik térkő pattintott éleivel és tégla hatású színeivel kimondottan arra a célra készült, hogy téglával burkolt házfal és kerítés lábazat stílusvilágába beilleszthető legyen. Az érdekesség kedvéért el lehet játszani a színárnyalatokkal úgy, hogy sárgás téglák mellé vörös téglát utánzó térkövet fektetünk, illetve vörös téglák mellé sárgás tégla hatású térkövet.

Kerítés-tégla

6. Egységes színnel vakolt, vagy festett kerítéshez ajánlott térkő

Talán a legegyszerűbb és legolcsóbb, mégis esztétikus megoldás az egy színnel festett vagy vakolt kerítés. A nagyobb, egyszínű felület mellé ajánlott színátmenetes, többszínű térkőben gondolkodni. Vagy ha mégis egyszínű a térkő, akkor egy kis kontraszttal érdemes feldobni az egyszínűséget úgy, hogy világosabb kerítés mellé sötétebb színárnyalatú térkövet választunk, illetve sötétebb kerítés mellé világosabb térkövet.

Kerítés-vakolt-festett

A kerítés burkolatok mellé javasolt térkövek árait itt találja: Térkő-árak.

Ha még nincs, akkor kerítésfedlapot a kerítés tetejére itt választhat: Betonelem-árak.

Vélemény, hozzászólás?