Gumi járdalapok

Mikor használunk gumit a beton járdalap helyett?

Alapvetően a játszóterek, homokozók burkolására előírt és javasolt anyag a gumi járdalap és a hozzá tartozó gumi szegély, ezen a területen megkerülhetetlen a használatuk. Egyébként még mikor és miért használunk gumit? Íme a válasz:


1. A gumi járdalapok tulajdonságai, felhasználási területei

– A gumi járdalap legfontosabb tulajdonsága az ütéscsillapító képesség. Ennek mértéke különböző lehet az anyagösszetételtől és a vastagságtól függően (20 mm és 80 mm között). Ma már van olyan termék a piacon, amely még 340 cm esésmagasság esetén is biztosítja a sérülésmentes földet érést. Régen ilyen csak a rajzfilmekben volt. Nyilván ezért írják elő a közterek játszótereinek burkolását gumi járdalapokkal.

– Az egészség szempontjából ugyanilyen fontos, hogy a felület sima és rugalmas. Futópályákon ez azt jelenti, hogy az ízületeket kíméli, az esésekkel járó törés vagy ficam valószínűségét lényegében nullára csökkenti.

– A gumi járdalap talán legelőnyösebb tulajdonsága a vízelvezető képessége. Emiatt a felülete mindig csúszásmentes, akár közvetlen eső, vagy vizes mosás után azonnal használható. Ez különösen medencék köré történő alkalmazásra teszi alkalmassá.

– A vízelvezető képességből adódik, hogy a felületén nincs sár, így könnyű tisztítani. Ez bármely alkalmazási terület esetén nagyon hasznos, de különösen a medence tulajdonosok fogják nagyra értékelni.

– Duplán környezetkímélő, mivel újrahasznosított autógumi őrlemény az alapanyaga, és ugyanilyen elven a jövőben is újrahasznosítható lesz a felszedett gumi járdalap.

– A jellemző felhasználási területei: játszótér, sportpálya, medence körüli burkolat, istálló, speciális rezgéscsillapító ipari burkolat.

2. A gumi járdalapok beépítése

– A gumi járdalap burkolat építése általában meglévő aszfalt, beton, vagy beton térkő felületre történik. Hozzávalók: gumi ragasztó, tapétavágó kés, gumi járdalapok, védőkesztyű. A játszótéri eszközök, tárgyak beépítése után kezdhetjük is a munkát. Először is győződjünk meg róla, hogy az alap megfelelő vízelvezetéssel készült-e (min. 1-2%), teljesen megkötött és megszáradt-e az alap, illetve mentes-e a gödröktől, repedésektől. Mivel a gumi járdalapoknak is van hőtágulása, ezért lehetőség szerint 10 – 20 fok közötti hőmérsékleten a legjobb lerakni őket. A ragasztásos eljárásoknál megszokott módon a felületet mentesítsük a portól, zsírtól és egyéb szennyeződésektől. Ugyanilyen fontos, hogy a beépítés után legalább 12 órán át biztosítsuk, hogy a ragasztó ne érintkezzen nedvességgel. Induljunk el az egyik sarokból, hogy minél kevesebbet kelljen vágni. A ragasztót a gumi járdalap négy sarkára vigyük fel, tilos az egész felületet bekenni, mert akkor nem fogja átereszteni a vizet, és könnyen lehet, hogy fel is fog púposodni idővel. Ha nem akarjuk az alaphoz rögzíteni a lapokat, akkor két oldalát (élét) kenjük be ragasztóval, ez is összetartja a burkolatot. Ha esetleg a széleken nincs meglévő beton szegély, akkor gumi szegélyekkel zárjuk körbe a felületet. A szegélyek mellett lehet, hogy vágni kell. Kb. 5 cm vastagságig menni fog a vágás tapétavágó késsel, ez fölött inkább dekopír fűrész használata javasolt.

– Ritkán, de előfordul, hogy sóderágyra építik be a gumi járdalapokat. Ez több szempontból sem szerencsés: főleg azért, mert a kavicsok betöltik a gumi járdalapok alját, így csökken az ütéselnyelő képessége, másrészt a lapvibrátorral nem lehet a végén megfelelően betömöríteni a homokágyazatot, mert a gumi lapok elnyelik az ütés nagy részét. Egyébként a térkő lerakáshoz hasonlóan a teherhordó ágyazati réteg betömörítése után elterítjük az ágyazati homokot, majd ebbe vibráljuk bele a gumi járdalapokat, miután két oldalát (élét) megkentük ragasztóval. A szegélyek mellett szükség szerint beszabjuk tapétavágó késsel, vagy dekopír fűrésszel. A fugákon kitüremkedő ragasztót hagyni kell rászáradni, a végén el tudjuk távolítani egy késsel.

3. A gumi lapok színei, speciális típusai

– Az anyag összetétele alapján nemcsak esésvédő gumi járdalap létezik, hanem sima járdalap (kevésbé rugalmas), lovas járdalap az istállókba, agro járdalap a haszonállatok alá, terasz burkoló járdalap.

– A gumi járdalapok kaphatók piros, zöld, sárga, szürke és fekete színekben.

A gumi járdalapok gyártása és forgalmazása ugyanabban az ipari parkban történik, mint a beton térkövek gyártása, ha vásárolni szeretne, mi is szívesen útbaigazítjuk: Kovi-kő térkőgyár » Kapcsolat.

Vélemény, hozzászólás?