Nehezebb-e havat lapátolni a térkőről, mint más burkolatról?

Hogyan könnyítsük meg a hólapátolást térkövezett felületről?

Ha jól van lerakva a térkő, azaz sík egyenes a járófelület, akkor nagyon könnyű eltolni a havat róla. Viszont, ha a járófelület egyenetlen, akkor a lapát folyton megakad, a térkő burkolatot nem lehet teljesen megtisztítani a hótól, vagy csak nagyon lassan, rengeteg extra erőfeszítéssel. Mi lehet az oka ennek, és mit lehet tenni ilyen esetben?


1. A térkövezett felület egyenetlenségének okai, és a következmények

A lehetséges okok:

A/ helytelen beépítés,

B/ nem rendeltetésszerű használat (túlterhelés),

C/ egy fa gyökere benőtt a burkolat alá,

D/ a csapadékvíz összegyűlt a térkő alatt, emiatt a fagy megemelte a burkolatot.

A következmények:

– Szinte lehetetlen havat lapátolni a térkőről, mert a lapát folyton megakad a kiálló élekben.

– A görgős egyszárnyú vagy kétszárnyú kapu használhatatlanná válhat, mert nyitáskor-záráskor a görgő akadozik, emiatt a kapuszárny folyton rángatja a zsanért és a tartó oszlopot.

– Kényelmetlen járni a térkövön, mert a kiálló éleken megbotlik az ember, vagy az egyenetlenségek kifordítják a bokáját.

– Az egyenetlen térkő felület nem szép, lerontja a kert és az épület összképét.

2. Az egyenetlen térkő burkolat tisztítása, javítása

– Tisztítás: ha nem akarunk időt és pénzt fordítani a javításra, valószínűleg akkor is le tudjuk tisztítani a havat a térkőről egy keményebb kötésű ipari söprűvel. Ha ezután még marad valamennyi hó a felületen, akkor környezetkímélő csúszásmentesítést alkalmazzunk, pl. a Zeolit tartalmú Útkáli Eco Plus útszóró kiváló megoldás, 1000 Ft körüli áron megkapható 10 kg-os kiszerelésben.

– Javítás – a lehetséges okok fenti sorrendjében haladva:

A/ Helytelen beépítés – ez a leggyakoribb oka az egyenetlenségnek. A helyi javítgatás sajnos ritkán szokott megoldást jelenteni erre a problémára. A teljes megoldás az, ha visszabontjuk a térkövet, és az alapot is a teherhordó rétegig, ami általában murva vagy zúzott bazaltkő szokott lenni. Gyakori hiba, hogy egyes murva anyagok nem megfelelők útalapnak, mert nem fagyállók. Túl porózus a szerkezetük, túl sok vizet vesznek fel, így télen a nagyobb szemeket szétroppantja a fagy, és már nem látja el a teherhordó funkciót, elkezdődik a süllyedés. Ilyen esetben sajnos a régi murvát kiszedés után konténeres autóval el kell szállíttatni, és másik, jó minőségű murvát kell venni helyette.

B/ Nem rendeltetésszerű használat, túlterhelés – általában olyankor fordul elő, amikor személyautóra méretezett útra behajt egy 12.5 tonnánál nehezebb teherautó. Ilyenkor a nagy nyomás hatására a térkő alatt elhelyezkedő teherhordó réteg betömörödik, a térkő burkolat megsüllyed a teherautó kerekeinek nyomvonalában. Ebben az esetben jelenthet végleges megoldást a megsüllyedt részek helyi javítása. Ez abból áll, hogy a megsüllyedt részről visszaszedjük a térkövet, és a betömörödött murva réteget kipótoljuk olyan vastagságban, ahogy a szintkülönbség megkívánja. Természetesen itt figyelembe vesszük, hogy a frissen töltött murva is tömörödni fog, amikor a térköveket újra lerakjuk és lapvibrátorral a helyükre ütjük.

C/ Fa gyökere miatt megemelkedett burkolat – ez nem túl gyakori jelenség, és általában megoldható egy visszabontás, gyökér eltávolítás, és újrarakás munkafolyamattal. Sajnos előfordulhat, hogy 1 – 2 év múlva a gyökér visszanő, vagy máshol bukkan fel. A halálbiztos megoldás a fa kivágása, de előtte mindenképp konzultáljunk egy szakértő kertésszel, hátha meg lehet menteni a fát is és a térkő burkolatot is.

D/ Az összegyűlt csapadékvíz megfagyása miatt megemelkedett burkolat – ez is elég ritka jelenség, bár ez nem vigasz annak, akinél előfordul. Ha a baj kis felületet érint, akkor csak az adott területen kell elvégezni a vízelvezetés felülvizsgálatát, kijavítását. Sajnos előfordulhat, hogy az egész burkolat vízelvezetése helytelenül lett kialakítva, és a megfagyott víz sok helyen megemeli a burkolatot. Ez azt jelenti, hogy az egész burkolat vízelvezetését újra kell tervezni és kivitelezni. Mindkét esetben szakemberrel végeztessük a felülvizsgálatot és a javítást!

Ha netán még nincs meg a térkő a hólapáthoz, akkor tekintse meg a térkő választékunkat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?