Milyen kerti eszközöket vegyünk januárban: hólapátot, seprűt, járdalapokat, stb.

A téli időszak kerti eszközeiből milyet érdemes venni?

A tél a kertben holtszezonnak számít, ilyenkor látszólag nincs mit tenni-venni odakint. Persze aki akar, az talál munkát télen is: ha esik a hó, akkor végre lapátolhat és söpörhet. Ha nem esik, akkor kimehet a szerszám tárolóhoz, és megnézheti miből kell újat venni, vagy cserélni. Sokan vesznek ilyenkor hólapátot, seprűt, járdalapot. De milyet?


1. Felkészülés a hóra

– Ha már esik a hó, akkor kicsit késő elkezdeni gondolkodni, hogy milyen hólapátot, söprűt vegyünk, ha gallyra ment a régi. Nézzük meg, mit tud egy erős közép-árkategóriás típus, a Fiskars SnowXpert műanyag hólapát. A lelke a szabadalmaztatott acél él-kialakítás, amely meg van erősítve egy merev acélrúddal, így minimum háromszoros élettartamra lehet számítani. Ennek ellenére a lapát könnyű, a nyelének fogása kényelmes, szálkamentes műanyag, amely praktikus kapaszkodóban végződik. A lapát rész elég mély, hátsó pereme elég magas ahhoz, hogy gyorsan lehessen haladni vele egy 1 – 2 méter széles, járdalapokkal burkolt felületen. A Fiskars szerintem jól látta meg, hogy nagyobb, szélesebb területen ez nem túl praktikus, mert ha messzire kell dobálni a havat, akkor a lapátolás végére pont kicsináljuk a hátunkat, derekunkat. Ezért találták ki a SnowExpert hótolót, amelynek jóval hosszabb a nyele, és jóval szélesebb a lapát része, természetesen megerősített acél éllel, kimondotton hótoló technikára tervezve.

– Szintén a Fiskars cégnek van egy kültéri seprű terméke, ami megint nem a legolcsóbb, de többet is tud az átlagnál. A keményebb és puhább sörték kombinálásával éri el, hogy akár térkővel burkolt teraszon, akár kavicsos járdalappal burkolt kocsibeállón jól lehet használni, mert a kövek között is hatásosan eléri a szennyeződéseket. Könnyű alumínium nyéllel és tartós műanyag sörtékkel van ellátva, hósöprésre is kiválóan alkalmas, a neve mégis az, hogy „Solid”. Nyilván olcsóbb eszközökkel is el lehet látni a feladatot, ha a kényelmes használatnál és a tartósságnál fontosabb szempont az alacsony ár.

2. Előkészületek a tavaszra

– Folytassuk a megfigyelő munkát a szerszám tárolóban, ha kell takarítsuk ki a fűnyírót, nézzük át a kábeleit és a hosszabbító kábelt is, hogy nem sérült-e meg. Éleztessük meg a kés részét, és ha már arra járunk, vigyük el éleztetni a metszőollót is. Ha tervezzük nagyobb mennyiségű termőföld, vagy trágya beszerzését, akkor visszafelé már hozhatunk ezekből is valamennyit, hogy ne kelljen később egyszerre sokat cipelni.

– Nézzük meg a járdalapok állapotát a teraszon, járdán, kocsibeállón. Ha szükséges a csere, pótlás, bővítés, akkor indítsuk el az ajánlatkérést a szakemberek felé, mert most még ráérnek ajánlatokat írni, de tavasszal egyszerre rengeteg igényt kell megválaszolniuk. Legjobb, ha az időpontot is előre le tudjuk fixálni, így biztos nem kell majd heteket, hónapokat várni.

A járdalapok beszerzéséhez hasznos termék leírásokat itt talál: Járdalap leírások.

A járdalap árakról itt tájékozódhat: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?