Milyen időjárási körülmények között nem ajánlott térkövezni?

Mikor van vége és mikor kezdődik a térkövezés szezonja, kivitelezés szempontjából?

A térkő lerakással foglalkozó szakemberek naptára kora tavasszal már tele van több hétre előre, és július végéig ez folyamatosan így is marad, aztán augusztusban van 1 – 2 hét szabi, és november végéig megint szoros határidőkkel van tele a naptár. Ezzel szemben december elejétől február végéig szinte mindig üres a szakemberek naptára, pedig milyen jó lenne, ha egész évben szépen elosztva jönnének a munkák. De miért ennyire meghatározó az időjárás a térköves szakmában?


1. A térkő alapozási munkáit hogyan befolyásolja az időjárás?

– Nyilván minden kültéri munkára igaz, hogy szélsőséges időjárási körülmények között nem végezhető. A munkásoktól nem lehet elvárni, hogy folyamatosan dolgozzanak 40 fokos hőségben, vagy mínusz tízben, vagy záporesőben, vagy akár térdig érő hóban. Ennél érdekesebb kérdés, hogy a szélsőséges időjárás hogyan hat a térkövezés során felhasznált anyagokra és eszközökre, mert a munkavégzés nem lehetséges például akkor, ha felázott a talaj, és a munkagépek elsüllyednek a sárban. Az erősen agyagos talaj jellemzője, hogy ha napokig áztatja az eső, akkor a tömörítés során elnyeli a ráhordott zúzott kő réteg egy részét. Sok eső és hirtelen olvadás után tehát nem tanácsos térkövet rakni.

– A teherhordó réteget képező zúzott kő fagyos időben keveredhet kisebb-nagyobb jégdarabokkal, amelyek olvadás után lyukakat hagynak maguk után, így tavasszal a terhelés hatására beindulhat egy tömörödés, ez pedig a térkövezett felület süllyedését okozza.

– Magát a térkövet, mint anyagot egyébként nem befolyásolja az időjárás, mert sem a csapadékvíztől, sem a fagytól nem változnak meg a termék jellemzői.

2. Milyen trükkel lehet még tél elején is térkövezni?

– Néhány szakember késő ősszel még elvállal akár fél tucat térkövezést is, és mindegyik munkánál elkészíti az alapot addig a fázisig, hogy a zúzott követ (murvát) betölti a helyére és betömöríti. Így járható felületet kap, ami elnyeli a csapadékvizet, de nem ázik fel, lehet járni rajta száraz lábbal, vagy akár autóval is. Olyan szempontból ez kimondottan előnyös, hogy a zúzott kő réteg jól betömörödik a használattól pont ott, ahol a jövőben a legtöbb terhelést fogja kapni. Később aztán bármikor rá lehet helyezni a térkövet az alapra, ha nem esik hó vagy eső, illetve ha nincs annyira hideg, hogy az emberek megfagynak térkővel a kezükben. Az is gyakran előfordul, hogy csak 2 – 3 év múlva lesz lehetőség befejezni a térkövezést anyagi, vagy más okok miatt. Ilyen esetben arra érdemes figyelmet fordítani, hogy ha nagy a terület lejtése, akkor a nagy eső után mindig ellenőrizni kell, hogy nem lettek-e vízmosások a murvázott felületen, és ha igen, akkor egyből töltsük vissza és tömörítsük be, ne hagyjuk elmélyülni az árkot. Közvetlen a térkő lerakása előtt valószínűleg ki kell majd gazolni a területet, mert enélkül lehetetlen lesz síkra húzni a teherhordó réteget. Az ágyazó homokot nem célszerű előre megvásárolni, ha tudjuk, hogy nem lesz rövid időn belül felhasználva, mert ha átázik, akkor a besöprés körülményes lesz a vizes anyaggal, és csúnya is a térkő felületére betapadó homokréteg. Egy kicsit drágább, de biztos megoldás, ha a besöprő homokot zsákos kiszerelésben vesszük meg, és fedett helyen tároljuk, így bármikor azonnal felhasználható, hacsak nem vizes a frissen lerakott térkő felülete.

– Kemény télben nem érdemes erőltetni a térkövezést akkor sem, ha rendelkezünk kész alappal, és száraz besöprő homokkal, mert az ágyazó homok jégdarabokkal keveredhet, így hiába tömörítjük be a lap-vibróval, az olvadás után süllyedhet a térkő, és javítani kell.

Térkő választáshoz termék információkat itt talál: Térkő Termékleírások.

A térkő árakról itt tájékozódhat: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?