Szegélyágyás építéséhez ajánlott járdalapok és más anyagok

Milyen járdalapokkal és egyéb anyagokkal építsünk szegélyágyást?

A szegélyágyás egy színes tér elválasztó a kerten belül, egynyári vagy évelő virágokból, esetleg díszcserjékből vagy tujákból. Leggyakrabban a járdalapokkal burkolt gyalogos út és az épület fala között találkozhatunk virágokkal beültetett szegélyágyásokkal, de egy színpompás növénysáv szinte bárhol jól mutat a kertben. A hozzávalók és a recept itt következik:


1. Hol alakítsuk ki a szegélyágyást?

– A kert bármely részére telepíthetünk szegélyágyást, ahol a növények számára elfogadható a talajminőség, és a terület kerti locsolóeszközzel megközelíthető. Némely növény esetén a fényigényre is tekintettel kell lenni.

– Ha már kész kertben alakítunk ki új szegélyágyást, akkor valószínű a járdalapokkal borított kerti utak nyomvonalán, vagy a kerítés és házfal mentén tudunk mutatósat alkotni. Új kert tervezésénél tartsuk szem előtt, hogy a gyepesített területen később nyírni is kell a füvet, ezért jobb, ha a zöld felületet nem törjük meg más növényekkel, lehetőleg a szegélyágyást se telepítsük a gyep közepébe.

2. Szegélyágyás építése facölöpökkel, műanyag vagy beton szegélyekkel és járdalapokkal

– A terepviszonyok miatt sok esetben elkerülhetetlen, hogy a szegélyágyás 10 – 20 cm-rel magasabban legyen mint a járdalapokkal burkolt járófelület. Ilyenkor legalább 20 – 30 cm magas, a talaj síkjából kiemelt szegéllyel kell körbekerítenünk az ágyást. A szegély lehet natúr fa, vagy gombaölővel, alapozóval és fedőfestékkel kezelt fa sorszegély. Sajnos egyik esetben sem számíthatunk hosszú élettartamra, a fa szegélyek ritkán bírják 1 – 2 évnél hosszabb ideig. Élettartam szempontjából jobb megoldás a műanyag szegély, de ez meg látványnak nem túl felemelő. Ha már műanyagot veszünk, akkor legalább olyan színűt válasszunk, ami a lehető legjobban beolvad a környezetbe. Jó megoldás lehet 25 cm-es magasságú, anyagában színes, vagy gyöngykavicsos szegélykő, illetve járdalap élére állítva. A fa cölöpöket, és a műanyagot beépíthetjük egyszerűen egy kalapáccsal a helyére ütve, viszont a szegélykőből vagy járdalapokból készült szegély csak úgy lesz profi, ha betonágyba állítjuk. A fűnyírást végző áldozat helyzetét nagyon megkönnyítjük, ha a függőleges szegélyelemek mellé vízszintes szegélyeket is helyezünk a gyep és a függőleges szegély közé. Ez legalább 10 cm széles elemekből legyen, lehetőleg szilárd anyagból, hogy a fűnyíró kereke elférjen rajta. A vízszintes szegély térkőből, keskenyebb járdalapokból, vagy szegélykövekből készülhet. Különösen jól mutat a bontott tégla utánzatú térkő, vagy terrakotta színű járdalap, illetve szegélykő.

– Az út síkjába süllyesztett szegélyágyás kialakításához csak a vízszintesen elhelyezett szegély elemekre lesz szükség. Ebben az esetben is célszerű betonágyba helyezni a térkövet vagy járdalapot, hogy később a fűnyíró használatától nehogy kimozduljon a helyéről. Ha a szegélyágyás nem közvetlen a kerti út mellett helyezkedik el, akkor érdemes az ágyáshoz vezető útvonalat kialakítani lépésközre helyezett járdalapokkal vagy körtipegőkkel (Ld.: Kerti utak lépésközre helyezett járdalapokból, tipegőkből).

Szegélyágyás építéséhez felhasználható anyagok árával kapcsolatban itt tájékozódjon: Szegélyágyás építéséhez felhasználható anyagok árával kapcsolatban itt tájékozódjon: Járdalap árak, Térkő árak, Szegélykő árak.

Vélemény, hozzászólás?