Fűszereskert építése járdalapokkal és térkövekkel

Fűszernövény kerthez való növények, járdalapok és térkövek

A fűszernövények ősidők óta életünk részei a gyógyítás, a főzés és az illatosítás terén. Saját fűszereskert kialakításával tavasztól őszig friss, bio fűszerekkel láthatjuk el a családot, főleg ha a kezdetektől szakértő módon állunk hozzá a feladathoz. Tudta például, hogy a fűszernövényeknek víztelenített talajra és általában napi hat óra napfényre van szükségük?


1. Tippek a tervezéshez, és a hozzávalók (növények, járdalapok)

– Hazánkban a legelterjedtebb fűszernövények a következők: borsmenta, citromfű, borsikafű, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, bazsalikom, metélőhagyma, babér, levendula, kamilla.

– A fűszereskert lehetőleg közel legyen a konyhához, ne kelljen főzés közben messzire kiszaladni. Találjuk meg a házhoz legközelebb eső háztáji kertnek való területet, ahol tavasztól őszig legalább hat órán át jut napsütés a növényeknek.

– Alakítsunk ki járdát a háztól a fűszereskertig, hogy esőben is megközelíthető legyen. Ha nem akarunk sokat fordítani a járdára, akkor helyezzünk lépésköznyi távolságokra járdalapokat, így nem kell útalapot építenünk, mindössze egy gumikalapáccsal kell betömöríteni a talajt a járdalapok alatt, és aztán a lapokat a gumikalapáccsal a helyükre ütni. Ha szeretnénk gyakrabban a növények között sétálva gyönyörködni, akkor persze igényesebb kerti út kialakításában is gondolkodhatunk, igen közkedvelt mostanában a kanyargós nyomvonalban haladó kerti ösvény. Ennek kialakításához olyan térkőre vagy járdalapokra is szükség lesz, amelyek lehetővé teszik az ívek, kanyarulatok építését, és stílusban is passzolnak a környezetbe.

– Az ültetési rend kialakításánál fontos szempont, hogy a kisebb növények kerüljenek elérhetőbb helyre. Ugyanezt tartsuk szem előtt a nem évelő növényeknél, hogy az ültetést ne balettozva kelljen elvégezni. Ha van elég hely a kertben, akkor helyezzünk járdalapokat a sorok közé, így minden növény elérhetővé válik. A túl sűrű ültetés következménye sajnos penészedés lehet, ezért ügyeljünk, hogy ne zsúfoljuk össze a növényeket annál is inkább, mert az átültetést nehezen tűrik.

– A háztáji kertben rutinosabban mozgók kezdhetik magról ültetéssel, de ez azzal jár, hogy csak hónapokkal később lesz a magból kiültethető palánta. Igaz, hogy drágább a palánták megvásárlása, de sokkal kevesebb időráfordítással sokkal biztosabb eredményhez vezet. A palánták ültetésénél vigyázzunk, hogy a gyökerek ne sérüljenek, jó laza termőtalajba ültessük, csak a növény szára körül nyomkodjuk le a földet. A fűszernövény gyökere sosem állhat vízben, de kiszáradni se hagyjuk, amikor a növény szára körül száraznak látjuk a termőföld felszínét, mindig akkor kell locsolni, de nem áztatni. Ha ültetés után kicsit fonnyadtnak néznek ki a növények az normális, aggódni csak akkor kell, ha 3 – 4 nap után sem térnek magukhoz.

– A jó hír az, hogy a fűszernövények nagyon ellenállóak, a locsoláson kívül nem sok figyelmet igényelnek. Mivel idővel szeretnénk fogyasztani is a növényekből, ezért vegyszeres permetezés nem jöhet szóba, de ha néhány körömvirágot is ültetünk a fűszerek közé, azzal elűzhetjük a kártevőket..

2. A gyakran előforduló fűszereskert formák

– A legegyszerűbb a sima téglalap alakú ágyás, több lépcsős kialakítással úgy, hogy a legtávolabbi legyen a legmagasabban, így még van rá esélyünk, hogy azt is elérjük. Ehhez szükség lesz minimum 25 cm magas szegélykövekre, vagy élére állított 40 x 40 cm-es járdalapokra. Ha a járdalapokat 20-25 cm mélyen beássuk és bedöngöljük a talajba, akkor szinte biztos, hogy betonozás nélkül is megúszható a művelet.

– Talán a legnépszerűbb az utóbbi pár évben az alulról felfelé emelkedő, csigalépcsős fűszereskert kialakítás. Ez nemcsak azért jó, mert jól néz ki, hanem azért is, mert jól körbe lehet járni, viszont a magasabban lévő középső rész védett a kártevőktől és a háziállatoktól. A megépítését jobb szakemberre bízni, mert ez már kicsit bonyolultabb feladat. Némi alap elkészítése után egyenes oldalú térkövekből építik fel a csigalépcső oldalait, kültéri ragasztóval, soronként fél kővel eltolva. A térköveket élére állítják, hogy mindig kifelé legyen a színe. A kész keretbe lehet betölteni a termőtalajt, felülre ültessük a legkevésbé vízigényes fajtákat, mivel a lejtés miatt lefelé haladva egyre több víz fog jutni a növényeknek.

– A kör, vagy pontosabban torta alakú növényágyás nagyon mutatós, de nem mindenhol praktikus, mert lehet, hogy nem tudjuk vele kihasználni a rendelkezésre álló területet. Mindenesetre a megfelelő átmérő megválasztásával bárhol alkalmazható, és a tortaszeletekhez hasonló kialakítással jól hozzáférhető forma. A kör külső kerületét íves oldalú térkövekből érdemes kirakni, majd stílusosan félhold alakú, vagy kör alakú járdalapokkal körbeszegélyezni az ágyást, hogy körbejárható legyen akkor is, ha felázik a talaj körülötte.

3. A szüretelés és tárolás

– A fűszernövények levelét legjobb közvetlen fogyasztás előtt levágni. Ha zárható edényben tároljuk, akkor egy évig is eltartható, de előtte ki kell szárítani fénytől védett helyen, csokrokban fellógatva.

– Valamivel tovább tarthatók el a fűszerek, ha apróra vágva jégkocka tartóba helyezzük, és vizet öntünk rá, majd megfagyasztjuk. Ezután a kockákat be is zacskózhatjuk, és úgy tároljuk a mélyhűtőben. Amikor eljön az idő, a levesbe, főzelékbe, mártásokba csak beledobjuk a fűszerkockákat.

A fűszereskert építéshez ajánlott járdalap árakat itt találja: Járdalap árak.

Ha térkő árakra is szükség van, azokat itt találja: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?