You are currently viewing Üvegházak és járdalapok

Üvegházak és járdalapok

Üvegház tervezése és kivitelezése járdalapok felhasználásával

Az üvegház építése előtt jó sok mindent át kell gondolnunk: milyen növények lesznek benne, mekkora azok helyigénye, mennyi helyünk van a kertben, mennyi pénzünk van a feladat megoldására, mekkora mérettől kell bejelentenünk a helyi építésügyi hatóságnál. Jó tudni például, hogy egy 6 m2-es termő területen 4 tő futóparadicsom, és 6 tő paprika fér el, vagy hasonló mennyiségű saláta, hagyma és retek. További fontos tudnivalók a cikkben:


1. Tippek a kész, összeszerelhető üvegházak kialakításához, és a járófelületek járdalapokkal történő burkolásához

– Ha kész, összeszerelhető üvegház felállításában gondolkodunk, akkor célszerű bővíthető, és áthelyezhető típust vásárolni.

– A hely kiválasztásánál abból induljunk ki, hogy az építménynek déli tájolásúnak kell lennie, és ha szeretnénk fűtés nélkül üzemeltetni, akkor lehetőleg szigetelt is legyen.

– Ha nincs szigetelve, akkor is lehet használható, gondoljunk bele mennyit számít az a plusz 5 – 6 fok a kinti hőmérséklethez képest, így akár egy hónappal is kitolhatjuk a növénytermesztés szezonját.

– Az elhelyezésnél az is szempont, hogy az üveg felületek ne szennyeződjenek, mert a koszos üvegen át a növények nem fognak elég fényt kapni.

– A legtöbb esetben masszív acélszerkezet a váza az építménynek, hogy a legnagyobb szélben is kitartson. Éppen ezért a hely kiválasztása után a kivitelezés első lépése a beton alap kialakítása úgy, hogy az acél tartó elemeket jól fogja a beton. Akár előregyártott beton zsaluelemekből készítünk alapot, akár kiássuk a beton helyét, arra figyeljünk, hogy az üvegház minden lábára jusson 50 kg-nyi beton, így biztosan nem fog a szerkezet elmozdulni, deformálódni.

– Az alap kialakítása után jelöljük ki az ágyások helyét, és a közlekedési útvonalakat a bejárattól a növényekig. A közlekedési útvonalakat célszerű járdalapokkal burkolni, ezek jellemzően 20 cm, vagy 40 cm szélesek szoktak lenni. Mivel csak személyi forgalom fogja terhelni a járdalapokat, ezért különösebb alap építésében nem kell gondolkodnunk, legtöbb esetben elég kiszedni a földet a lapok vastagságának megfelelő mélységben, és gumikalapáccsal a helyükre ütni a járdalapokat.

– Az üveg felületek gyakori tisztítást igényelnek, ezért jobb, ha az építményt kívülről is körbejárhatóvá tesszük járdalapokkal. Külön alap itt sem szükséges a járdalapoknak, de arra ügyeljünk a beépítésnél, hogy a vizet az üvegháztól kifelé vezessék a lapok, ne az építmény alá.

– A szerelési útmutató alapján a szerkezet elemeit általában előre össze kell illeszteni, majd ezután rögzíteni a korábban bebetonozott lábakhoz. Az üveget sok esetben sziloplaszt ragasztóval kell a helyére rögzíteni, ez biztosítja a megfelelő hő- és vízszigetelést is. Persze még jobb, ha az üveg rögzítése az acél szerkezetbe gyárilag megoldott.

– Jó, ha átszellőztetésre is van lehetőség, a szellőztető felület nagysága minimum az alapterület nagyságának 20%-a kell legyen, lehetőleg az uralkodó széliránnyal ellentétes oldalon elhelyezve. Nagyobb költségvetésű üvegház esetén a szellőztetés akár automatizált is lehet, ezzel elkerülhető a túlmelegedés, túl párásodás, penészedés, sőt egész pontosan beállítható a növények számára ideális hőmérséklet.

2. Tippek az üvegházak házi kivitelezéséhez, járdalapokkal burkolásához

– A házi kivitelezésben az a legjobb, hogy teljesen az igényekre szabott lesz a megoldás, és a munkadíj biztosan nulla körüli érték lesz. Ennek ellenére az igények meghatározásánál nem árt, ha mindjárt számolunk a pénzügyi keretekkel is, mert az anyagköltség is hamar pár százezer fölé szaladhat.

– Az elhelyezkedésre vonatkozóan az 1. pontban leírtakat vegyük figyelembe.

– A szerkezetnek annyira masszívnak kell lennie, hogy akár 100km/órás szél se boríthassa fel. A tetőnek akár 50 cm-es hótömeg alatt sem szabad beszakadnia, vagy legyen min. 25% meredekségű, hogy ne maradhasson meg rajta vastag hó réteg. A legprofibbak arra is gondolnak, hogy a csapadékvíz felfogható legyen tároló hordókban, mert ugye ennél jobb és olcsóbb módszer nem létezik a locsolásra.

– Az alap kiásás előtt gondoljuk meg, hátha érdemes földbe süllyesztett üvegházat építenünk, ezzel sok fűtésköltséget megtakaríthatunk. Ehhez kb. másfél méter mély gödröt kell ásnunk, és körbefalazni úgy, hogy a fal 20-30 cm-t álljon ki a talajszint fölött. Ennél a változatnál különösen kell ügyelni a megfelelő tájolásra, hogy a viszonylag magas falak miatt ne legyenek túl sokat árnyékban a növények.

– A járófelületek kialakítása egyszerűbb kész járdalapokkal, mint helyszínen kizsaluzni és híg betonnal kiönteni. Arról nem beszélve, hogy sokkal tartósabb is a gyári járdalap, mint az öntött beton járda. Az üvegház bejáratától az építmény végéig dupla sor járdalapot szoktak rakni, és ebből ágaznak le a kijáratok az ágyások felé. Ezek a leágazások már egy sor járdalappal készülnek, vagy akár egész keskeny, 20 cm széles járdalapokkal, oldalazva még ezeken is lehet közlekedni. A fűtés- és locsoló csöveket a járdalapok mellé szokták telepíteni, de ezt a részét érdemes szakemberre bízni, még házi kivitelezés esetén is.

– Az átlátszó felületek lehetnek üvegből, vagy polikarbonátból. Az üvegnek jobb a fény áteresztő képessége, viszont a polikarbonátnak jobb a hőszigetelése. A növények igényei alapján döntsük el, hogy inkább a melegre, vagy inkább a fényre lesz nagyobb szükség.

Az üvegház építéséhez használható, különböző méretű járdalapok árait itt találja: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?