Kert tervezés teljes körű költségvetéssel, a talaj javítástól a járdalapok lerakásáig

– Mire jó a költségvetés, ha nincs benne minden a talaj javítástól a járdalap beépítésig? –

Végre eljött a tavasz, irány a kert! E hét végétől vasárnapokon úgyis rá fogunk érni, mert sem vásárolni, sem eladni nem tudunk majd az életbe lépő jogszabályok miatt. Viszont a vasárnapi kert tervezést és rendezést még nem tiltják a jogszabályok, egyelőre. Az alaposság jegyében nézzük meg, mik az alapvető tudnivalók a kert tervezés során, és a teljes körű költségvetés összeállításakor:


1. Tudnivalók a kert tervezéshez

– Kiindulásként járjuk körbe a kertet egy A4-es papírlappal a kezünkben, és vázlatosan rögzítsük a kiinduló állapotot egy egyszerű felülnézeti rajzzal, amely a hozzávetőleges méreteket is tartalmazza. Precízebbek mérőszalagot is használhatnak. Mindenképp legyen nálunk még egy papír arra az esetre, ha rajzolás közben kipattan valami ötlet a fejünkből. Ha magától nem pattan ki semmi, akkor gondoljuk végig, hogy a terület egyes részeit mire használnánk legszívesebben: füvesített játéksarok gyerekeknek, zajtól védett pihenő a felnőtteknek és szerelmes pároknak, esetleg háztáji zöldséges kert, vagy szemet gyönyörködtető dísznövény kert, ami azért nem túl drága és gondozás igényes. Jó ötletet adhatnak a „Garden planner” címszó alatt akár ingyenesen letölthető, vagy online használható számítógépes programok, illetve okostelefon alkalmazások.

– A tervezésnél először rajzoljuk be a főbb egységeket, szem előtt tartva az újonnan telepítendő növények fény igényét, és a fák lombjának árnyékát. Jelöljük meg azokat a részeket, ahol a talajszint is változni fog. A főbb egységeket kössük össze járdalappal burkolt kerti utakkal. Ne csak a kapubejárótól a ház bejáratáig tervezzünk gyalogos utat, mert esős időben biztos, hogy hiányozni fognak a járdalapok, amikor bokáig a sárban állunk. Tervezzük úgy a járda nyomvonalát, hogy a füvesített területek lehetőleg maradjanak egybefüggőek és legyenek egy síkban, így a fűnyírás könnyű és gyors lesz. Ritkíthatjuk a járdalapokat 10 – 15 cm-es hézagok beiktatásával, manapság divatos a lépésközre helyezett tipegőkkel kirakott kerti út. A haszonkertben különösen praktikus, ha az ágyások között keskeny utat készítünk járdalapokból, különben minden locsolás és gazolás egyben dagonyázás is lesz. A járdalappal burkolt kerti utak nemcsak összekötik, hanem szemmel láthatóan el is határolják a kert részeit.

– Ha kész az első vázlat, azon még sok lehet a satírozás, javítás. Szinte biztos, hogy megéri egy méretarányos verziót is készíteni, méretek beírásával, akár jelmagyarázattal ellátva. Ez akkor fog jó szolgálatot tenni, ha egyes munkafázisokra igénybe veszünk szakértő segítséget, pl. igényesebb növények telepítésénél, vagy a járdalapok lerakásánál, szegélyezésénél.

2. Teljes körű költségvetés a talaj javítástól a járdalap beépítésig

– Első körben próbáljuk meg felmérni, hogy melyik részterülethez lesz szükség szakember bevonására, gyakori például, hogy a járdalapok, térkövek beépítését kőművesre vagy kertépítőre bízzák. Ezektől a szakemberektől részletes árajánlatot kell bekérni a méretarányos rajzunk alapján, amely tartalmazza a munkadíjat, az anyagköltségeket, és minden egyéb felmerülő díjat és költséget. Ugyanarra a szakterületre kérjünk több szakembertől is ajánlatot, megéri. A „nem lesz drága, tessék rám bízni”, és az „ennyi az órabérem, a többit majd meglátjuk” nem számít elfogadható ajánlatnak.

– A talajjavításhoz általában az istálló trágya a legjobb, négyzetméterenként 4 – 7 kg az igény. A gazosodás megelőzésére alkalmazzunk geotextíliát, talajtakarónak kulé kavicsot, és fenyő mulcsot. Ezekkel a talaj kiszáradását is lassíthatjuk, eső és öntözés után a talaj tovább marad nedves, ami a legtöbb növénynek kedvez. A kavicsból egy köbméter tíz négyzetméterre elég, ha 10 cm vastagon terítjük, a fenyő mulcsból egy 80 literes zsák másfél négyzetméterre használható fel 5 cm vastag rétegben. A fentieken kívül a palántákat, dísznövényeket is áraztassuk be a választott kertészettel, és kérdezzünk rá, hogy az ár tartalmazza-e a szállítás és a lerakodás díját. A járdalapok, térkövek, szegélykövek mennyiségét legjobb, ha a térkövezést végző szakemberrel egyeztetjük, és utána kérjük be a forgalmazók ajánlatait. Előfordulhat, hogy szerszámokat is kell vásárolnunk, és egyéb nem várt költségekre is legjobb előre felkészülni úgy, hogy félretesszük a teljes költségvetés összegének 10%-át. Aztán kellemes meglepetés lehet a végén, ha ez mégis a zsebben marad.

A kert építésben gyakran használt járdalapok méretei és árai itt találhatók: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?