Szabadtéri grill konyha téglamintázatú térkővel

– Építsünk grill konyhát a kertben, téglamintázatú térkövekkel! –

Ha 3 – 4 főnél nagyobb embertömeget hívtunk el grill partira, akkor hamar szembesülhetünk a problémával, hogy kicsi a konyha és mindenki útban van. Amúgy is kint lenne a helyünk a kellemes tavaszi időben, és hát valljuk be: a benti sütőben pirított kolbász íze nyomába sem ér a szabadban, faszénen sült tesójának. A téglamintás térkőből épített szabadtéri grill konyha így készül:


1. Alapozás betonnal és térkővel

– Először is tisztázzuk, hogy mit értünk szabadtéri grill konyha alatt: egy sütésre-főzésre alkalmas résszel rendelkező konyhapult a kertben, amely körül akár 20-30 ember is elfér, így egyben látványkonyha és a társasági élet színhelye is.

– Ha már kijelöltük a grill konyha helyét, kezdjük a munkát a szilárd burkolatú járófelületek kialakításával. Ügyeljünk, hogy a sütőhely közelében legyen elég térkövezett felület a vendégek részére, különben eső után napokig használhatatlan lesz a grill konyhánk. A térkő stílusa mindenképp legyen összhangban a téglamintázatú konyhapulttal. A térkövezés menetét a 2015.02.17-i cikkünkben olvashatja: A térkövezés menete

– A térkövezésnél választhatunk, hogy kihagyjuk a konyhapult helyét, és kibetonozzuk, vagy a térkövezett burkolatra ráépítjük a pultot. Ez utóbbi egyébként nem drágább, viszont sokkal esztétikusabb megoldás.

– Rögtön az elején számoljuk ki, hogy milyen magasan legyen a konyhapult munkafelülete. Az átlagos 170 cm körüli magasságú embereknek a 95 cm magasságú konyhapult használata a legkényelmesebb. Ha a leendő konyhafőnök testmagassága ettől jelentősen eltér, akkor úgy számoljunk, hogy a könyökének a magassága alatt 10-15 cm-rel kell lennie a pult munkafelületének.

2. A tűztér kialakítástól a használatba vételig

– A konyhapult építéséhez használjunk anyagában színezett téglamintás térkövet, ez tartós és hangulatos megoldás, különösen ha ugyanilyen stílusú térkővel burkoljuk le a járófelületeket a pult körül. Persze spórolós megoldásnak a bontott tégla is megfelel, ha jól le van kezelve. A két hátsó sarokba falazzunk fel egy-egy oszlopot, közéjük húzzunk fel egy téglányi vastagságú falat, és a pult két oldalát is zárjuk le tömör fallal. A szokásos elrendezés az, hogy középre kerül a tűztér, és ezt munkafelületek veszik körül jobbról-balról, amelyek elölnézetből nézve lehetnek nyitottak, akár bepolcozva, vagy zártak, elöl is lefalazva. Mindkét esetben a tűztér jobb és bal határoló falának felépítése a következő lépés, majd az építmény jobb és bal szárnyát vagy lefalazzuk elölről is, vagy nyitva hagyjuk pl. fatárolás céljára. A lényeg, hogy a teteje mindkét szárnynak legyen egységes, sík felülettel borított. Ez a felület lehet kültéri igénybevételhez előkészített fa munkalap, vagy a falazáshoz használt tégla térkő, megfelelő vas tartószerkezetre ráépítve.

– A tűztér alját borítsuk egy sor téglával úgy, hogy középen kihagyunk egy téglányi sávot, ez lesz a szellőzőnyílás, illetve tisztításra is ezt a nyílást használhatjuk később. A nyílás tetejét olyan vasráccsal borítsuk be, amelynek a lyukai nem engedik lehullani a faszén darabokat a szellőzőnyílásba. A rács síkjában és attól felfelé végig hőállóvá kell tenni a tűztér falait. Ehhez mindenképp szükség lesz por alakban vásárolt samottra, amelyet cementes habarccsal, vagy vízüveggel megfelelően bekeverve viszünk fel a tűztér falaira.

– A tűzteret használhatjuk bográcsozásra, ebben az esetben felülről nyitva hagyjuk, és a tűztér fölé egy bográcstartó állványt kell beépíteni vagy csináltatni. Ha grillezésre fogjuk használni a tűzteret, akkor a szellőzőnyílás tetejére helyezett rácstól kb. 20 cm-re kell beépíteni egy grillrácsot, amelynek a lyukai akkorák, hogy nem engedik a sülteket a tűzbe zuhanni. Persze alakíthatjuk úgy is az építményt, hogy az egyik szárnya bográcsozós tűztér legyen, a másik meg grillezős. A legkényelmesebbek ugye elektromos grillező rendszereket is beépíthetnek a tűztér helyére, de ők így lemaradnak a faszén füstjének csodálatos ízéről.

– Végül a két oszlop tetejére kerülhet díszes oszlopfő, vagy praktikusabb, ha ide kültéri használatra alkalmas lámpatesteket helyezünk, gondolva az éjszakába nyúló grill-partikra. A hátsó fal közepére gyakran épül díszítő motívumként egy boltív a tégla térkövekből.

A szabadtéri grill konyhapult építéséhez javasolt téglamintás térkövekből itt válogathat: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?