Esővíz hasznosítás, tároló kialakítás járdalapok felhasználásával

– Az esővíz hasznosítására alkalmas tároló kialakítása járdalapokkal –

Egy száz négyzetméteres tető felületről éves viszonylatban átlagosan ötven köbméter esővizet lehet felfogni és hasznosítani. A felhasználás célja legtöbbször a kerti locsolás költségcsökkentése, de némi befektetéssel WC-öblítésre, mosásra és takarításra is alkalmassá tehető a rendszerünk. A tartályokon, csöveken, a szivattyún és a járdalapokon kívül már csak néhány ötletre lesz szükség:


1. Föld feletti esővíz tartályok

A legelső szempont az esővíz hasznosító rendszerünk tervezésénél és kivitelezésénél, hogy kevés befektetéssel megvalósítható legyen, különben a vízdíjból megspórolt összegek 200 év alatt sem érik majd el a rendszer önköltségét. Ennek ellenére vannak dolgok, amelyeken nem érdemes, nem is lehet spórolni. A minimum kiépítés, amiben érdemes gondolkodni, a következő: a tetőről lefolyó vizet a csatorna csövének kivezetésével felfogjuk egy nagyobb műanyag hordóba, amelyre az alja közelében csapot is szereltek. Ha szükséges, a hordót előregyártott beton járdalapokra helyezzük, annyira megmagasítva ezzel, hogy a csapja alá beférjen egy locsoló kanna, vagy vödör. A hordó ne legyen rozsdás, lyukas, kátrányos vagy vegyszeres fémhordó, azzal több ártunk, mint használunk. A csatorna kivezetésénél szűrőt kell alkalmazni, mert a tetőről mindig fog érkezni egy kis falevél, moha, madárfészek, vagy valami, ami eltömíti a leeresztő csapot. Természetesen a szűrőt időnként illik kitisztítani. Ha gyárilag nincs kialakítva, akkor ne felejtsünk el túlfolyót szerkeszteni a hordóra, nehogy a házfalat kezdje áztatni a hordó peremén túlfolyó víz.

– Később, ha már sikerült spórolni valamennyit a vízdíjból, akkor búvárszivattyút is telepíthetünk a műanyaghordóba, és egy locsolócsőre is beruházhatunk, amelynek segítségével sokkal kényelmesebb lesz az öntözés, mint kannával vagy vödörrel. Mindkét esetben tanácsos a locsolni kívánt növényekig egy közlekedő utat kialakítani, legalább lépésközre helyezett járdalapokkal, vagy akár több járdalapnyi szélességben.

– Ha nagyban gondolkodunk, akkor egy valamivel drágább rendszer segítségével megszabadulhatunk a csatornadíjtól és a vezetékes vízdíj nagy részétől, a 2. pontban leírt módon.

2. Föld alá süllyesztett esővíz tároló kialakítása járdalapokkal

– A föld alá süllyesztett, zárt tartályból nem fog kipárologni a víz, és nem lesz szúnyoglárvák tanyája. Bár a kiépítés és az anyag költsége jóval több, de hosszabb távon spórolni is ezzel lehet igazán a rezsiköltségeken. Az esővíz begyűjtése itt is a csatorna csövének kivezetésével történik. A víz egyenesen a műanyag tartályba érkezik. A tartály általában hegesztett polipropilén, ami élelmiszerek tárolására alkalmas anyag, mivel egyáltalán nem oldódik, nem lép reakcióba a benne tárolt vízzel. A gödör kiásása után célszerű a tartály számára stabil, vízszintes alapot kialakítani úgy, hogy a gödör alját kibetonozzuk, vagy beton járdalapokkal leburkoljuk. A bejövő esővíz szűrése, és a szűrő karbantartása itt még fontosabb, mivel ezzel a vízzel fogunk WC-t öblíteni, mosni, takarítani, és kertet locsolni. A tartályból házi vízmű segítségével szivattyúzzuk ki a vizet. A tartályból kilépő vízvezetéket nem szabad összekötni a vezetékes vízhálózattal, különálló műanyag csőrendszert kell kiépíteni a WC-hez, mosógéphez, és a csaphoz. A túlfolyást itt is biztosítani kell, nehogy véletlen a házfalra, vagy a ház alá vezessük azt a vízmennyiséget, amit a tartály már nem tud befogadni.

– A házfalat védhetjük azzal is, ha egy vagy két sor járdalapot helyezünk el közvetlen a fal tövében, erősen kifelé lejtetve, így nem engedi a fal melletti sarat felverődni, és elvezeti a vizet a házfaltól. A funkciót az egyszerű betonszínű járdalapok is ellátják, de ha feltűnő helyen van, akkor sokkal jobbak a mészköves, gyöngykavicsos, vagy színezett finomszemcsés járdalapok.

Az esővíz hasznosító rendszer kiépítéséhez alkalmazható járdalapok választéka itt található: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?