Kerti szökőkút építése házilag, térkőből

A hosszú munkanapok után jó hazatérni a betondzsungelből, különösen akkor, ha otthon egy sokkal természetközelibb, barátságos és zöld hely fogad.

Ahhoz, hogy a kertünk ezt az érzetet keltse, szükség van a természet alapelemeire, például a kövekre, növényekre, fákra – és a vízre.

A víz kertbe csempészésére rengeteg lehetőségünk van, mint például egy esőkert, száraz patak vagy vízgyűjtő kialakítása.

De mi a helyzet akkor, ha nem szeretnénk ekkora teret adni a víznek – ugyanakkor igényeljük, hogy jelen legyen a kert ökoszisztémájában?

Ebben az esetben a legjobb megoldás: kerti szökőkút házilag!


 

A kerti csobogó (és a nagytestvére, a kerti szökőkút) sokunk nagy álma, és pontosan azért remek megoldás, mert mindenből az arany középutat jelenti: 1) viszonylag kevés víz lesz a kertben, 2) de annál mutatósabb csomagolásban, 3) minimális költségek mellett.

A kerti csobogó és szökőkút közötti különbség már a nevükben is megmutatkozik:

 1. A csobogó csupán csobogtatja a vizet
 2. A szökőkút azonban jóval magasabbra lövi, így a víz “felszökik”

De pontosan mire van szükség egy mini szökőkúthoz vagy csobogóhoz, melyek a legmutatósabb szökőkút vagy kerti csobogó ötletek, és hogyan történik egy kerti szökőkút házilag történő kivitelezése?

Kerti szökőkút és kerti csobogó ötletek

Mint minden kerti munka, úgy a kerti csobogó építése is tervezéssel kezdődik.

Ahhoz, hogy tudjuk, mire, mekkora mennyiségben van szükségünk, először ki kell találnunk, hogy vajon pontosan mit is szeretnénk.

Ebben segítenek az alább bemutatott kerti csobogó ötletek.

DIY kerti csobogó
kerti szökőkút házilag
otthoni megoldás
mini szökőkút
kerti mini szökőkutak
kerti szökőkutak, csobogók
mini szökőkút szivattyúk
kerti csobogó készítése házilag
mini csobogó
kerti vízesés készítése házilag

Sikerült kiválasztani valamelyiket?

Akkor lássuk, mire van szükség hozzá!

A mini szökőkút tartozékai

A kerti csobogó működtetéséhez szükség van áramra, szerszámokra, szivattyúra, csövekre és díszítőelemekre.

Ezen igények a csobogó fajtájától, méretétől és funkciójától függően változhatnak, de az alábbi tartozékokra szinte minden esetben szükség lesz – még a beltéri szökőkút esetében is.

 • Konnektor a közelben, vagy hosszabbító
 • Szivattyú
 • Tömítő
 • Fúrógép, kalapács, reszelő
 • Csövek (műanyag, szilikon, vagy más hajlítható anyag)
 • Edények, cserepek (pl.: agyag, kerámia, fém, stb.)
 • Díszítőelemek

Díszítőelem lehet szinte bármi, legyen szó térkövekről, szegélykövekről, folyami kavicsokról, vagy bármely más, egyéb betonelemről.

Amikor kiválasztottuk a számunkra leginkább tetsző kerti csobogó ötletet, és a tartozékokat is begyűjtöttük, akkor nincs más hátra, mint a kivitelezés!

Kerti szökőkút házilag

A szivattyú fogja a vizet mozgatni. Fontos, hogy a víz teljesen ellepje, ezért célszerű nagy edényt vagy cserepet választani erre a célra.

A szivattyú hallatán a nem hozzáértő emberek sokszor megilletődnek, pedig nincs szükség különösebb szakértelemre a működtetésükhöz. Csupán el kell helyezni az alsó, víztározó edényben, hogy onnan beszívja a vizet, majd elkezdje keringtetni.

Egészen kis méretű, nagyon egyszerű szivattyúkat is lehet már kapni, de bonyolultabb, nagyobb vízmennyiséget mozgatni tudó eszközöket is lehet találni a piacon – a kerti szökőkutakhoz értelemszerűen ez utóbbira, tehát mini szökőkút szivattyúra lesz szükség. Beltéri csobogó esetén célszerű külön erre a célra kifejlesztett beltéri szivattyút vásárolni, de kaphatóak hibrid változatok is (beltéri és kültéri egyaránt).

Egy másik nagyon fontos dolog, amit a házi készítésű csobogóknál ki kell emelnünk:

Elővigyázatosság!

Mivel áramra és vízre is szükség van egy kerti csobogó vagy szökőkút működtetéséhez, ezért fontos, hogy ne tudjanak érintkezni egymással, különben baleset lehet a vége.

A csobogó esetében az is fontos, hogy a gyermekek, vagy háziállatok ne tudják úgy felborítani, hogy a víz az áramforrásba ömöljön.

Erre remek megoldást tud nyújtani egy hosszabbító, de a kábelt el kell rejteni ahhoz, hogy szép, esztétikus benyomást keltsen a mini csobogó.

Érdemes messzebb helyezni a társalgó résztől (például a kerti sütögetőtől vagy szalonnasütőtől), mert a víz csobogása hangos lehet, megnehezítheti a beszélgetést.

A két legfontosabb elem, a szivattyú és az áramforrás balesetvédelmi biztosítása után tulajdonképpen már a díszítésen múlik minden. Ekkor ugyanis a kerti csobogó házilag történő működtetése már rendben van, az egyetlen feladat már csak az, hogy széppé is tegyük.

A szépítéshez bármi használható, a leggyakrabban használt megoldások:

 • Folyami kavicsok
 • Zúzott kövek
 • Kulé kavics
 • Szobrok
 • Fém alakzatok
 • Cserepek, vázák
 • Növények
 • Térkő
 • Szegély

Minőségi alapanyagok kerti csobogókhoz, szökőkutakhoz — olcsón 

Cégünk, a Kovi-Kő Térkőgyár térkövek, szegélykövek és egyéb betonelemek széles választékát gyártja és forgalmazza. A Kovi-Kő 100%-os magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás, a hazai piac emblematikus szereplője. Azáltal, hogy a térkő-, szegélykő- és betonelem gyártás, -eladás és a kivitelezés minden egyes fázisát összefogjuk, a Kovi-Kő valódi garanciát képes vállalni a minőségért és az elvégzett munkáért egyaránt. 

A Kovi-Kő további előnyei:

 • a vásárlást ingyenes tanácsadással segítjük,
 • olyan, kisebb mennyiségekre vonatkozó lakossági igényeket is szívesen kiszolgálunk, amelyeket másutt jellemzően nem,
 • térköveinkre és járdalapjainkra tízéves garanciát adunk,
 • termékeink minden vonatkozó hazai és EU-s szabványnak megfelelnek,
 • kizárólag megbízható és hozzáértő, számos referenciamunkával bíró mesterekkel dolgozunk együtt. 

Amennyiben minőségi alapanyagokból és olcsón szeretné elkészíteni a kerti szökőkutat vagy kerti csobogót, és a kivitelezéshez térköveket, szegélyköveket vagy más betonelemeket tervez használni – tekintse meg aktuális árainkat ide kattintva!

Vélemény, hozzászólás?