Construma kiállítás: Kertek, térkövek és járdalapok

– Rövid beszámoló a Construma kiállítás kert, térkő és járdalap részlegeiről –

 Az idei kiállítás sztárja az intelligens robotfűnyíró, „aki” ultrahanggal tájékozódik, esőben is dolgozik, nem hagy keréknyomot maga után, és SMS-t is tud küldeni a gazdájának, ha problémába ütközik. Ja, és magától elszalad a töltőállomásra, ha érzi, hogy kevés az energia! A roboton kívül gyönyörű kertek, trendi térkövek és járdalapok is nagy számban csábították ki a látogatókat a kiállításra:


1. Térkő és járdalap részleg

– A térkövek iránt érdeklődők számára nem jó hír, hogy idén sokkal kevesebb térkő és járdalap forgalmazó cég képviselte magát a kiállításon, mint korábban. Valószínűleg a díjak emelkedtek jelentősen, ezért majdnem kizárólag az osztrák és német térkő gyártók voltak jelen a termékeikkel. Az egyetlen kivétel a Barabás Kft., aki jó 50 méterre a többi térkő forgalmazótól a C és D pavilon közötti átjáróban tartotta a magyar frontot.

– A kiállított térkő és járdalap termékek alapján a trendek nem nagyon változtak az utóbbi években: a sztár termékek továbbra is a terméskő hatású térkövek, amelyekben főleg a barna árnyalatai érvényesülnek, illetve a gránitra és a márványra emlékeztető szürke és antracit színárnyalatok. Továbbra is tombol az antikolt téglahatású térkövek népszerűsége vöröses és barnás színárnyalatokban.

– Ami újszerűnek mondható, hogy a térkövekből gyakran lehetett látni egészen nagy méretűeket, amelyek a szokásosnál durvább eljárással lettek antikolva, ezáltal nagyon rusztikusak, nagy mértékben töredezettek és sarokhiányosak.

IMAG0426

– A rézsűkövek ezzel szemben összementek, a legtöbb helyen 20-30 centiméter széles, kb. 10 – 15 cm magas elemek voltak kiállítva. Színben ezek is egyre jobban közelítenek a terméskövek barnás árnyalataihoz, sőt némelyikbe a márványhoz hasonló erezetet is sikerült belevarázsolni.

– A magas-ágyások kialakításához nagyméretű rusztikus kőtömböket mutattak be a térkő gyártók, ezekből többnyire sötétszürke bazalt utánzatokat lehetett látni, illetve voltak még sötétbarna, földszínű installációk is a kertépítők pavilonjában.

2. Kertépítés és dizájn részleg

– A kertépítés, kert ápolás szakma szó szerint „virágzik”, hihetetlen esztétikai érzékkel és találékonysággal 20-30 m2-es mini kertekkel mutatták be a tudásukat a kertépítő cégek, szabályosan élővé tették az egész pavilont. Szimpatikus ötlet, hogy az egyik kert közepén ült egy laptop-on dolgozó ember demonstrálva, hogy az ideális munkahelynek kb. így kellene kinéznie.

– A kert ápoláshoz, illetve térkövek és járdalapok lerakásához és vágásához gépek és szerszámok tömegével jelentek meg az ilyen profilú cégek. A cégek közötti kiélezett versenyt jól mutatja, hogy mindegyikük hozott robotfűnyírót a kiállításra, és valóban egyik okosabb, mint a másik. Ezek a robotok érzékelik a pázsit szélét, nem mennek rá a térkőre, csak ha akarjuk, ügyesen kikerülik a fákat, és vigyáznak a kertben kószáló kisállatok épségére is.

– A locsolást gyűlölők nagy szerencséjére kapható műanyag pázsit is, ma már a szivárvány minden színében. Kár, hogy a gyepszőnyeg árának kb. a hatszorosába kerül. De ha már ilyesmire vetemedik valaki, akkor legalább igazíthatja végre a fű színét a térkőhöz vagy járdalaphoz, mert a pinktől a feketéig mindenféle színű műfű kapható. Ha már itt tartunk, a medence gyártás is elért arra a pontra, hogy bármilyen színben kaphatók az előregyártott karbon kerámia medencék, így akár ez is igazodhat a kedvenc térkövünkhöz vagy járdalapunkhoz.

– Említésre méltó fejlesztés az úgynevezett zöldfal és a zöldtető, amely tulajdonképpen élő növényzet a vizet megtartó műanyag vázon (olyan mint a terminátor). Bármekkora felület beborítható vele, és az élő zöld fal tényleg jobb látvány, mint bármilyen más fal.

A Construma kiállítás utáni akciós térkő árakhoz ide kattintson: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?