Szökőkutak, vízinövények és járdalapok

– Szökőkutak építéséhez ajánlott növények és járdalapok –

 Akár szakemberre bízzuk, akár magunk építjük meg a kerti szökőkutat, jó ha tudjuk, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a tervezésnél, milyen anyagok és növények jöhetnek szóba a kivitelezés során, és hogyan kell karbantartani a szökőkutat télen és nyáron. Külön kitérünk arra a kérdésre is, hogy milyen járdalapokkal tehetjük még csinosabbá a szökőkutunk környezetét:


1. Szempontok a szökőkút tervezéséhez

– A szökőkút a kertünkben más funkciót tölt be, mint a városok főterén. A kertben általában nemcsak követ és vizet szeretnénk látni, hanem minél több élő növénnyel, akár színes halak látványával közelíthetünk a természethez, és növelhetjük a komfortérzetünket. Ennek megfelelően egy kerti szökőkútnak egyesítenie kell magában a kerti tó elemeit, és a városi szökőkutak eleganciáját.

– A szökőkút helyének kiválasztásánál fő szempont, hogy ne tegyük fa mellé, főleg ne fa alá, mert a behulló levelek bomlástermékeitől zavarossá válik a víz, akár eltömődhet a szivattyú szűrője. A szökőkút földbe süllyesztett alapját a fa gyökerei károsíthatják hosszabb távon. A helyigény meghatározásánál kalkuláljuk be azt is, hogy barátságosabb a szökőkút, ha legalább az egyik oldalán vízparti növények szegélyezik, illetve egy 40-50 cm szélességű, járdalapokkal burkolt járófelület is lesz körülötte.

– A kivitelezés megkezdése előtt szakemberrel ki kell építtetni egy elektromos csatlakozási pontot a szökőkút közelében, amely a szivattyú és a hangulatvilágítás áramellátását fogja biztosítani.

– A kiegészítők hosszú sorával tehetjük vidámabbá, barátságosabbá a szökőkutat, mint pl. kisebb-nagyobb sziklák, szobrok, műanyag figurák, színes szolár lámpák. Azért túlzásba ne essünk, egy határon túl már a természetesség rovására megy, ha elszabadul a pokol a kiegészítők vásárlása közben. A járdalapok és az élő kellékek megvásárlásához a 2. pontban adunk tippeket:

2. Növények, járdalapok és egyéb kellékek szökőkút kivitelezéséhez

– A szökőkút lelke a szivattyú, amelynek beszerzését és telepítését érdemes szakemberre bízni. A megforgatott víz mennyiségét, a kilövellt vízoszlop magasságát, a napi 24 órás igénybevételt figyelembe véve kell kiválasztani a megfelelő típust. A beépítés után a szivattyút teljesen el kell lepnie a víznek, viszont a meder legmélyebb pontjára sem szerencsés helyezni, mert hamarabb tönkremegy ha túl gyakran kerül bele a leülepedő homok.

– Ha a szökőkút egy talajba süllyesztett kerti tómederbe lesz telepítve, akkor a tómeder építéséhez szükség lesz folyami homokra, tófóliára és kulé kavicsra. A meder kiásása után a folyami homokot betöltjük 3 – 4 cm vastagon és betömörítjük, majd ráterítjük a fóliát úgy, hogy valamennyire túllógjon a széleken, és a túllógó részeket lesúlyozzuk a kulé kaviccsal. Először csak a feléig töltsük fel vízzel, hogy lássuk kell-e javítani a fólián, vagy bármi máson, ha minden rendben akkor lehet teletölteni a medret. A feltöltést követően várjunk 2-3 napot, mielőtt halakat és növényeket telepítenénk a vízbe, mert előfordulhat, hogy mégis tapasztalunk szivárgást, amit ki kell javítanunk, illetve az élővilágnak jobb, ha a víz hőmérséklete közelít a környezetéhez, mire a telepítésre kerül a sor.

– Vízinövényeket a következő kategóriákból választhatunk: víz felszínen úszó növények (vízisaláta, vízijácint), tavirózsák (vízitök, vízililiom, nymphaea különböző színekben), oxigéntermelő vízinövények (vízilófarok, fonalas ecsetkáka, süllőhínár), vízparti és mocsári növények (vízimenta, gólyahír, muharsás, flamingó virág). A telepítés után ügyeljünk, hogy a felszínen úszó növényeket ne engedjük túlszaporodni, mert kivonják az oxigént a vízből és ezáltal elsavasítják, másrészt a halaktól elveszik a napfényt, és így megfosztják őket egyes vitaminoktól.

– A járdalapokkal szemben a legfőbb követelmény, hogy illeszkedjenek a környezet hangulatához és színvilágához. Mivel a kerti szökőkutak esetében a hangsúly a természetességen van, ezért a gyöngykavicsos felületű járdalapokra esik legtöbbször a választás, főleg ha a szökőkutat egy keskeny kulé kavics sáv övezi. Ha díszítő elemként sziklák kerülnek a vízbe, akkor a járdalapokkal is igyekezzünk a sziklák színéhez igazodni, ilyen igények kielégítésére léteznek a talaj színéhez hasonló barna árnyalatú, sárgás homokszínű, és antracit színű járdalapok. Ezek kaphatók a térkövekhez hasonló felületű, finomszemcsés kivitelben, vagy akár rendelhetők úgy is, hogy a felület 4-től 8 mm-ig osztályott gyöngykavics szemekből áll, de ezeknek vasoxiddal festett kötőanyag ad színezett háttért.

BLOG ÖTLETEK_63_Szökőkutak, vízinövények és járdalapok-3

A kerti szökőkút mellé megfelelő méretű és színű járdalapokat itt tud választani: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?