Ötletek társasházi kertészkedéshez: tervezés, növény ültetés, járdalap lerakás

– Kert tervezés, növény ültetés, járdalap lerakás a társasházaknál –

Gyakran előforduló helyzet, hogy a társasházak mostoha gyereke a belső udvar, mivel senki sem érzi a magáénak, senki sem akar költeni rá, úgyis csak keresztül szaladunk az udvaron, szinte észre sem vesszük. Pedig a lehangoló szürke tér helyett teremthetünk igazi komfortérzet növelő zöld területet, ami mellesleg a lakások értékét is növeli, és a közösség tagjait is közelebb hozza egymáshoz. Mi kell hozzá? Egy kis tervezés szakember segítségével, lelkes emberek szorgos kezei, növények és járdalapok, meg néhány ötlet:


1. Fő szempontok a társasházi kert építésénél: közös megegyezésen alapuló terv, pénzügyi lehetőségekre szabottan, lehetőleg gondozásmentes végeredménnyel

– Az első, talán legnagyobb akadály a társasházak udvarának parkosításában, hogy a lakók félnek a felmerülő költségektől. Mindjárt az első lakógyűlésen leszögezhetjük, hogy a park megvalósulása elsősorban szándék kérdése, a pénzügyi rész megoldható pályázati pénzek bevonásával, önkéntesek munkájával, legvégső esetben előtakarékossággal. A fenntartás költségei jelentősen csökkenthetők, ha szakember bevonásával úgy tervezzük meg a zöld területet, hogy a növények minél kevesebb gondozást igényeljenek, és azt a kevés gondozást is önkéntesek végezzék a kerttervező előírásai alapján. Fontos, hogy a közös udvart tekintsük az otthonunk részének, a hozzánk először ellátogató vendégek az első benyomást itt szerzik a környezetünkről, nem a lakásunkban. A spórolás mellett nem elhanyagolható tényező, hogy a lakótársak a saját kezük munkáját később nem fogják elhanyagolni, vagy megrongálni, még az is lehet, hogy büszkék lesznek a végeredményre.

– Ha megvan a szándék a parkosításra, akkor a következő lépés a terv elkészítése. A legjobb, ha a pénzügyi keretek meghatározása után ötletbörzeszerűen begyűjtjük az elképzeléseket, méghozzá a kertépítő szakember jelenlétében, hogy azonnal kiszűrhesse a túl drága, vagy szakmailag nem megfelelő részeket. Muszáj, hogy legyen egy terv a kezünkben a munka megkezdése előtt egyrészt azért, hogy ne legyen fejetlenség a kivitelezés során, másrészt azért, mert a pályázat beadásának is előfeltétele.

– Még a terv elkészítése előtt fel kell mérni, hogy mennyi önkéntes munkára számíthatunk majd a park gondozása során, ugyanis előfordulhat, hogy a lakótársak annyira elfoglaltak, hogy inkább vállalják az automata öntözőrendszer kiépítésének a költségeit, vagy a kertész havi karbantartási díját, mint hogy a saját idejükből áldozzanak a közös kert fenntartására.

– A társasház lakói általában két területen találkozhatnak növényekkel (leszámítva a balkont): a közös belső udvaron, vagy utcafronti zöld sávban, ha van ilyen. Ezek parkosításának tervezését, némileg különböző módon érdemes megközelíteni.

2. Ötletek a belső udvar parkosításához

– A gyakran sötét belső udvaroknál a fényviszonyok, és az esővíz ellátottság figyelembe vételével válasszuk ki a növényeket. Kérjünk leírást a növények igényeiről, várható magasságáról, nehogy idővel elnyomják, vagy leárnyékolják egymást. A túlméretes, allergiát okozó, túl gyorsan terjeszkedő fajokat kerüljük. Az éghajlathoz hozzászokott, őshonos növények szinte semmi gondozást nem igényelnek egy idő után. A tervezésnél legyünk tudatában annak, hogy a gyümölcsfák termését be is kell majd takarítani, valamennyi hulladék is fog képződni alattuk, időnként permetezni is kell őket. Más fajoknál is vannak lényeges tudnivalók: például a diófa levele megszínezi az alatta lévő térkő vagy járdalap felületét, illetve a fenyőfélékről tudni kell, hogy alattuk szinte semmilyen aljnövényzet nem tud megélni.

– Szinte biztos, hogy a lakóknak lesz igényük virágágyás kialakítására. Ez sok helyen meg is valósul, azonban legtöbbször koncepció nélkül, össze-vissza színekben és alakzatban ültetve. Javasolt az épület színével, a térkövekkel, és járdalapokkal harmonizáló színt meghatározni, és ilyen színű virágokkal teleültetni az ágyást. Ha nincs ötlet, vagy megegyezés a színben, akkor a fehér mindig jó választás, vidám és elegáns érzést kelt a látogatókban. Az udvar közepén kör alakú ágyást alakíthatunk ki megfelelő formájú térkövekkel, vagy járdalapokkal keretezve. A fal mellett és a sarokban inkább téglalap, vagy négyzet alakú ágyást szoktak tervezni.

– Nem elrugaszkodott ötlet a veteményes telepítése a társasházi kertben, bár a fajták kiválasztásánál azért jobb, ha először igénytelenebbekkel próbálkozunk, hogy biztos legyen a kezdeti siker. A hajolgatást és guggolást szívesebben kerülők számára tökéletes megoldás a magasított ágyás, amely készülhet akár beton járdalapokból, vagy térkövekből is. Ehhez korábbi cikkünk nyújthat segítséget: Térkőből épített magaságyás kialakítása és gondozása

– Kopott, régi falakra felfutó növények ültetése jó ötlet, egy igazán gyors ‘ápol és eltakar’ jellegű megoldás pl. a futószőlő. A hiedelmekkel ellentétben nem rongálja a vakolatot!

– Nagyon esztétikus és modern megoldás, bár nem a legolcsóbb, a szinte önfenntartó ‘zöld fal’ és a ‘zöld tető’, amely lényegében egy speciális, a vizet jól megtartó műanyag vázra telepített növénykultúra.

3. Ötletek a ház előtti utcafront parkosításához

– A parkoló autók elől sokan szeretnék elzárni a gyalogos járda részt, erre nagyon közkedvelt megoldás a virágládák alkalmazása. A meglévő járdalapokra, vagy az aszfaltozott járdára rá lehet állítani őket, nem kell felbontani a régi járdaburkolatot. Szinte örökzöldnek számít a gyöngykaviccsal borított beton virágláda, mivel a gyöngykavics természetessége feledteti, hogy a termék alapanyaga tulajdonképpen beton. A virágládákba bármilyen növényt lehet ültetni, ami valamennyire illik a járdalapokhoz, illetve a környezet egyéb elemeihez. Tuját és magasabb cserjéket nem célszerű a forgalmas közutak melletti virágládákba ültetni, mert a járdáról lelépő gyalogos nem tud tőle körülnézni, és az autósok is nehezen vesznek észre valakit, ha egy zárt cserjesorból hirtelen lép ki az útra.

– Ha már van egy engedélyezett zöld sávunk az utcafronton, akkor a kertész tanácsait követve akár fák telepítésében is gondolkodhatunk. A fajta választást itt mindenképp bízzuk szakemberre, az ültetési távolságokat is kérdezzük meg tőle, és tartsuk be. A faltól és a kerítéstől általában másfél méterre lehet fát ültetni. Próbáljuk meg elkerülni azokat a fafajtákat, amelyek gyökere közvetlen a talaj felszínen fut, mert a növekvő gyökér előbb-utóbb kárt tehet a járdalapokkal vagy térkövekkel burkolt járdában, sőt még az úttest aszfaltját is megemelheti.

A társasházi parkosításhoz szükség lehet térkövekre, vagy beton járdalapokra is: Járdalap árak, Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?