You are currently viewing Térkövek rézsűs tér kialakításhoz

Térkövek rézsűs tér kialakításhoz

– A lejtős kert tagolása és burkolása térkő felhasználásával –

A domborzati viszonyok miatt hazánkban a legtöbb kertnek van némi lejtése, vagy emelkedése valamilyen irányban, ami nem baj, tulajdonképpen érdekesebb is a tökéletesen vízszintes kertnél. A lejtős területekre viszont nem lehet széket és asztalt állítani, kényelmetlen rajta labdázni, futni, sportolni. A lejtős telket célszerű tagolni térkőből, vagy rézsűkőből készült támfalakkal, és az elkülönülő részeket összekötni, pl. térkövezett lépcsőkkel:


1. Mit tehetünk a térkövezett járda melletti emelkedővel?

– A kapubejárótól a bejárati ajtóig általában szeretnénk akadály mentesen, minél kevesebb lépcsőt megmászva eljutni. Ha a szintkülönbség méterenként 8 – 10 cm-nél nagyobb, akkor viszont a téli csúszásveszély miatt elkerülhetetlen a lépcsőfokok beiktatása. A lépcsőfokokat lehet térkövekkel burkolni, ezeknek általában enyhén érdesített a felületük, és a kisméretű kövek közötti gyakori fugák is adnak némi kapaszkodót a cipőtalpunknak.

– A járda síkjánál magasabban fekvő területekről az eső rámoshatja a talajt a járdára, ezt a jelenséget a szintkülönbség nagyságától függően többféle módszerrel előzhetjük meg:

= Ha 5 és 15 cm közötti a szintkülönbség, akkor a térkő szegélyt kiemelhetjük a térkő síkja fölé úgy, hogy 25 vagy 30 cm magasságú szegélyt vásárolunk, és ez a 10 – 15 cm vastag betonágyból még bőven kiáll. Ilyen esetben a szegély melletti terület nem emelkedhet túl hirtelen, mert akkor hirtelen lezúduló csapadék esetén átcsaphat a térkő szegélye fölött. Ezt az enyhe lejtőt is célszerű minél előbb pázsitfűvel, vagy más talajtakaró növénnyel betelepíteni, ezek megakadályozzák a talaj lemosódását a térkövezett járdára, még hirtelen eső, vagy hóolvadás esetén is.

= Ha 15 cm és 120 cm közötti a szintkülönbség, akkor a térköves járda mellé tehetünk beton támfal elemeket, vagy más néven rézsűköveket, vagy akár sziklákból is építhetünk ekkora falat, némi kötőanyag segítségével. A rézsűkövek előnye, hogy könnyen és gyorsan beépíthetők, és nagyon stabil falat képeznek. Hátrányuk, hogy a szélességük miatt minimum 40 cm-t elvesznek a mellettük lévő lejtős területből. A rézsűköveket is érdemes beültetni olyan növényekkel, amelyek gyorsan gyökeret eresztenek, és megakadályozzák, hogy a talaj rámosódjon a járda térköveire. A tér kihasználás szempontjából még jobb megoldás, ha a szintkülönbség áthidalására falat építünk, pl. téglahatású térkövekből, ezek általában 10 – 15 cm-nél nem szélesebbek, tehát maximum ennyit vesznek el a járda melletti rézsűből. A max. 60 cm-es falmagasságnál még nem kötelező, de célszerű az első sort betonba ágyazni. Ennek hiányában legalább a fagyvédelem céljára építeni kell egy homokos kavics ágyazatot, és ebbe beledöngölni az első sor térkövet, majd ezután lehet folytatni a falazást. A 60 cm-nél magasabb fal esetén mindenképp szükséges, hogy az első sor térkövet beton ágyazatba helyezzük. Ilyenkor a falvastagságot is növeljük meg úgy, hogy a térköveket nem hosszirányba, hanem merőlegesen, azaz a keskenyebb felével a járda felé állítjuk.

= Ha 120 cm feletti a szintkülönbségünk, akkor masszív, vasalt betonalapra helyezett rézsűkőből épített támfal építése javasolt. Nagyobb lesz a támfal teherbírása, ha a rézsűkövet úgy építjük be, hogy az emelkedő irányába kapjon -5% dőlést. Az első sor rézsűkövet az alap kialakításakor állítsuk bele a friss betonba úgy, hogy a rézsűkő alja a térkövezett járda síkja alatt legyen 10 cm-rel.

2. A járda síkja alá süllyesztett sziklakert, kerti kiülő hely

– Rendhagyó, különleges megoldás, hogy a járdánk síkja alatt létrehozunk egy mini szurdokot, és itt sziklakertet, fallal körbevett kerti kiülőt alakítunk ki. A szurdokok klímáját kedvelő növények lehetnek a sziklakertünk díszei. Ilyen helyen talán még jobb hangulata van a kerti kiülőnek, mert a falak védik a területet a széltől. Éppen ezért nagyon gyakori, hogy a süllyesztett, térkőből épített fallal körülvett kerti kiülő hely közepén tűzrakóhely is van, ez szélcsendes helyen dupla élvezet. A legprofibb megoldás az, ha a tűzrakóhely a térkövezett felület alá van süllyesztve, és egy vasfedél ráhelyezésével bármikor újra hasznos járófelületté változtatható.

– A talaj síkja alá süllyesztett területeknél nagy hangsúlyt kap a vízelvezetés. A víznyelős, drain csöves megoldás drága és sokáig tart, ennél sokkal egyszerűbb, ha a mini szurdok legmélyebben fekvő oldalát nyitva hagyjuk, így a csapadékvíz magától távozni tud. A nagyobb szintkülönbségek áthidalására szükség lehet néhány lépcsőfok kialakítására, ezeket célszerű ugyanabból a térkőből megépíteni, mint amivel a környező járófelületeket burkoltuk.

A lejtős kertek tagolásához és burkolásához alkalmazható antikolt tégla hatású és egyéb térkövek választékát és az áraikat itt találja: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?