A jól tervezett terasz bútorai és járdalapjai

– Teremtsünk összhangot a lakás és a terasz bútorai, járó felületei között –

A teraszunkat felfoghatjuk egy kiegészítő lakóhelyiségnek, a teraszra nyíló szoba megnagyobbításának. A lakás és a kert közötti összekötő térnek összhangban kell lennie a belső tér bútoraival és járó felületeivel, illetve a kert stílusával és járdalapjaival is. Legjobb, ha a teraszra nyíló szoba és a terasz arculatát egy egységként tervezzük meg. Ehhez adunk néhány ötletet a folytatásban:


1. Bútorok és egyéb kiegészítők a teraszon

– A teraszra kerülő bútoroknál elsődleges szempont, hogy időjárás állóak legyenek. Emiatt többnyire a fém, a műanyag, és a fonott bútorok jöhetnek szóba. Nem baj, ha a lakásból kidobott bútorok kerülnek ki a teraszra, így legalább biztosítjuk az összhangot a benti és a kinti tér között. Viszont jól tesszük, ha a régi bútorokat ellátjuk egy időjárás álló réteggel, ami színben is harmóniát teremt a szoba és a kert bútoraival, járdalapjaival. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a teraszra kerülő bútorok könnyen tisztíthatók legyenek.

– A terasz bútorait sokkal gyakrabban mozgatjuk, mint a lakásban lévőket, ezért célszerű könnyű vázú fém, vagy műanyag székeket és asztalokat keresni erre a célra. A vékony, könnyű váz miatt ezek elegánsabbak is, mint a tömör, vastag vázú társaik. Ha hely szűkében vagyunk a teraszon, akkor szerezzünk be összecsukható változatot a székekből és asztalokból.

– A kültéri székek, fotelek, ülőgarnitúrák párnái nagy mértékben hozzájárulhatnak a lakás és a terasz színvilágának találkozásához. Ha van rá lehetőségünk, inkább az élénk, vidám színek felé hangolódjunk, ez feldobja majd a hangulatot, amikor kilépünk a teraszra. Szenzációs találmány a saját lábain álló fonott párnaláda, amely nemcsak párnák tárolására használható, hanem ülőfelület is egyben.

– Külön tervező munkát igényel az éjszakai fények színeinek és formáinak megálmodása, természetesen itt is összhangot kell teremteni a beltérben és a kültérben megjelenő színek között. A napelemes, LED-izzós típusok nem igényelnek kábelezést, alkalmasak szabadtéri használatra, és sokáig működőképesek egy napi feltöltéssel. A járdalapokból is létezik világító, napelemes típus, ezek éjszaka, buli után mutatják az utat az ágyig, mint a jelzőfény a repülőgép leszállópályáknál.

– Nyáron szükség lesz a terasz árnyékolására is, erre a célra praktikus forgatható napernyőt beszerezni, így követni tudjuk a nap járását. A napernyő ellensúlyaként legtöbb esetben beton járdalapokat használnak, ebből lehetőleg olyat válasszunk, amely elég nehéz ellensúlynak, és még összhangban is van a lakás színeivel, és a terasz járdalapjaival.

2. Bútorok és járdalapok összhangja a teraszon

– Nem mindig egyszerű feladat harmóniát teremteni a benti és a kinti bútorok, illetve a benti járófelület és a kint járdalapok között. Főleg azért, mert más anyagból vannak, mivel a kintieknek időjárásállónak kell lenniük, és ebből következik, hogy a különböző anyagoknak a felületük és a színük is különbözik. Például a mai napig közkedvelt gyöngykavicsos felületű járdalapok szinte bármilyen színű bútorhoz passzolnak a teraszon, de a felületük nagy kavics szemekből áll, ami viszont egyáltalán nem jellemző a beltéri járólapokra.

– A legjobb megoldás a finomszemcsés felületű színes kültéri járdalap, ez a típus egészen kicsi, 1-2 mm-es kavicsszemekből álló felülettel kapható, és egészen széles színválasztékban. Így a járdalapok színeit, felületét, hangulatát biztosan összhangba tudjuk hozni a teraszra nyíló szoba járólapjaival, és a terasz bútoraival is. Ráadásul a majdnem teljesen sima felületű járdalapokon biztosan nem fog billegni a kerti bútor, viszont annyira nem sima a járófelület, hogy télen csúszásveszélyt jelentsen.

A teraszra ajánlott járdalapok méretei és árai itt találhatók: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?