A terek tágításához ajánlott térkövek és módszerek

– Milyen térkövekkel és milyen elrendezéssel tágíthatjuk a kert tereit? –

A kert tulajdonosok többsége el tudna fogadni nagyobb kertet is a jelenleginél, és még az sem lenne elég, ám a szárnyaló fantáziával szemben ott áll a rideg valóság, a szomszéd kerítése. Ne essünk depresszióba emiatt, a kert tereit tágíthatjuk számtalan módon, pl. a kisméretű, egyszerű formájú térkövek lerakásával, ügyes kert rendezési módszerekkel, és megfelelő növények választásával:


1. Alapelvek a kert tereinek tágításához

– A tér tervezésnél törekedjünk arra, hogy a kertet több kisebb, eltérő jellegű területre osszuk fel, melyeket egy központi, térköves út köt össze. Igyekezzünk minél kevésbé csapongani a stílusok között, inkább az egyszerűség felé haladjunk. A hasonló növények kerüljenek egy területre, ne szórjuk szét őket a kert különböző részeibe. Alkalmazhatunk az út mentén sövényt, lugast, kerti kiülőt, magas ágyásokat. Töröljünk a tervből minden szükségtelenül teret rabló építményt. Keressük a kisebb, keskenyebb koronájú fákat és cserjéket.

– Tágíthatjuk a teret azzal is, ha a kerítést növényekkel takarjuk, vagy futtatjuk be. Még jobb, ha merünk alacsony kerítéssel élni, és kertünkből át lehet látni a szomszédos kertekre. Ebben az esetben a kertünk határán képezhetünk némi átmenetet a saját stílusunk és a szomszédos kert stílusa között, így a szomszédos kertek szinte a mi kertünk folytatásának fognak látszani.

– A növények színével is lehet befolyásolni a tér érzetet, pl. a bejárattól legtávolibb kerítés elé ne ültessünk élénk színű virágokat, mert ez leszűkíti a teret. Ezzel szemben szélesíthetjük a teret a sötétebb, pl. kék színű virágokkal, vagy úgy, ha a bejárattól távolodva egyre kisebb levelű fajtákat telepítünk.

– Kerti bútorokból minél kisebbeket válasszunk, ezzel nemcsak látszólag növeljük meg a teret. Ha tervezünk padot a kertbe, akkor beépített tárolósat vegyünk, ezzel további teret tudunk nyerni. Remek megoldás a kihúzható asztalkával kombinált kerti pad is.

– A növényekkel terjeszkedjünk felfelé. Használjuk ki a függőleges tereket, futtassuk be a szabadon álló falakat, oszlopokat, akár az ereszcsatornát is. Árnyékolásra is használhatjuk a sűrű lombú növényeket, ezek úgyis csak nyáron árnyékolnak, télen átengedik a napfényt. Ha fákat is szeretnénk a kertbe, kérjünk az üzletekben olyan fajtát, amely oszlopos növekedésű, ágai rövidek és inkább felfelé törők, koronája keskeny.

2. A terek tágításához ajánlott térkövek

– Az eltérő jellegű területekre tagolt kert részeit kössük össze egy kanyargó, térkövezett kerti úttal, ez is növeli a teret. Maga a térkő legyen minél egyszerűbb forma, a szokásosnál inkább kisebb méret. Bár azt mondják, hogy a nagyobb méretű térkövek szélesítik a teret, de ez csak ott érvényesül, ahol viszonylag távolról nyílik rálátás a térkövezett felületre. A túl kicsi méretű térköveknél a sűrű fuga csíkok adnak olyan érzést, mintha szűkülne a tér, ezért a 10 x 10 cm-esnél kisebb térkövek alkalmazása sem javasolt. A téglalap alakú, színvilágukban is tégla hatású térkövek 20 x 10 cm körüli méretben, egyszerű helyezési mintával rakva biztos, hogy komfortosabbá fogják tenni a tér érzetet. A térköves út mellé tehetünk virágládába ültetett növényeket, majd egy keskeny pázsit sáv után következhetnek a cserjék, és a fák.

– Tovább szélesíti a teret, ha a belső és külső terek összekötését úgy oldjuk meg, mintha a kertre nyíló szoba folytatása lenne a szomszédos kertrész. Például a térkövezett terasz stílusa hasonlíthat a beltéri padlóburkolathoz, vagy a lábazat anyagához hasonlító térkő is ilyen hatást ér el. Ha lépcsőfokok kötik össze a tereket, akkor törekedjünk arra, hogy a lépcsőfokok is ugyanabból a térkőből legyenek megépítve, mint a terasz, vagy a kerti út, amibe a lépcső becsatlakozik.

A terek tágításához ajánlott tégla hatású és egyéb térkövek árairól itt tájékozódhat: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?