You are currently viewing Gépesített gyomlálás a járdalapok között és mellett

Gépesített gyomlálás a járdalapok között és mellett

– Fuga tisztító és más kerti gépek a járdalapok körüli gyomláláshoz –

A szép kertet nehéz elképzelni szépen nyírt gyep nélkül. Csak az a baj, hogy a fű nem csak ott nő, ahol kényelmes levágni, hanem a járdalapok mellett a fal tövében, és még a járdalapok közötti fugákba is belenő. A jó hír az, hogy végre van jobb megoldás, mint a gyomirtózás, és a hosszú szárú csavarhúzóval négykézláb történő gyom eltávolítás. Íme, néhány hasznos tipp ehhez a témakörhöz:


1. Hogyan válasszunk megfelelő gépet a járdalapok körüli gyom eltávolításhoz?

– A fűnyíró gép sajnos nem alkalmas a járdalapok mellett és között kibújó gyomok kordában tartására, főleg nem a járdalap és a házfal vagy a kerítés találkozásánál. Így háromféle gép jöhet szóba a járdalapok körüli gyom eltávolítására: a szegélynyíró, a benzines fűkasza, illetve a nemrég kifejlesztett speciális fugatisztító gép (erről a cikk 2. pontjában számolunk be részletesen).

– Először is nézzük meg, hogy milyen esetben lehet egyáltalán szükség a benzinmotoros fűkasza bevetésére? Ezek a gépek olyan elvadult helyekre valók, ahol fél méteresnél is nagyobbra megnőtt a gaz, akár bozótossá vált a terület, és a négykerekű fűnyíróból még a legerősebb típus is elakadna. A benzinmotorral hajtott fém vágókés majd ellátja a baját a bozótnak, és a méteres gyomoknak. Tehát nem a kis alapterületű, gyakran nyírt kultúrkertbe való típus. A használata során erősen ajánlott védőfelszerelések: bakancs, hosszúnadrág, munkáskesztyű, védősisak átlátszó plexivel, vagy fém rostéllyal.

– A fűnyíró gépek számára elérhetetlen gyep szegélyek nyírására legalkalmasabb a szegélynyíró gép. A talajszintnél magasabb járdalapok, szegélyek, magas ágyások, cserjék és bármely egyéb tereptárgy körül ezzel a géppel szépen méretre vághatjuk a füvet. Rengeteg különböző típus kapható a szegélynyírókból, a kiválasztásnál a következő szempontokat érdemes megfontolni:

= Attól függően, hogy mekkora a terület, választhatunk vezetékes, vagy akkumulátoros változatot. A nagyobb, széttagolt kertben praktikusabb akkumulátorost venni, különben nem győzünk majd hosszabbítókat vásárolni, és a fák szárára feltekeredett kábelt rendezgetni. Persze az is fontos, hogy a motor teljesítménye megfelelő legyen a terület nagyságához.

= A kényelem érdekében azt a típust részesítsük előnyben, amelyiknek a nyele állítható, hogy sose kelljen görnyedve dolgoznunk, valamint egy második, állítható markolat is alapkövetelmény.

= A vágás szélesség minél nagyobb, annál jobb, mert annál gyorsabban tudunk haladni a vágással, de tartsuk észben, hogy többnyire a nagyobb szélesség nagyobb súlyt is jelent, és ezt a gépet ugye kézben tartva kell majd használnunk. Tehát vásárlás előtt nyugodtan fogjuk kézbe pár percig, akár mászkáljunk is vele, hogy meglegyen a hangulat, amit a tartós használat közben fogunk átélni.

– Akárhogy is, a szegélynyíró és a fűkasza használata sosem lesz olyan kényelmes, mint a négykerekű fűnyírót tologatni a fű fölött. Ezért mindig nyitva áll a lehetőség, hogy térkővel vagy járdalappal leburkoljuk azokat a helyeket, ahol rá vagyunk kényszerítve a szegélynyíró használatára. Kialakítunk egy sávot a gyep mellett, ezáltal a járdalap vagy a térkő elfoglalja majd a helyet a növények elöl, így marad hely a fűnyíró kerekének, és a levágott gyep szép egyenletes lesz mindenhol. A cserjék, a növény ágyás, a kerti tó vagy a medence körüli fűszegélyeket érdemes ugyanígy leburkolni egy keskeny sávval, ahova térkövek vagy keskenyebb járdalapok kerülhetnek.

2. Miért és hogyan használjuk a gyomlálógépet a járdalapok közötti fugák tisztítására?

– A járdalapok fugáiba betelepedett gyomnövények kiirtása egyáltalán nem egyszerű feladat. Vagy mérget kell alkalmazni, ami nem túl környezetbarát megoldás, vagy csavarhúzóval lehet kúszni-mászni amíg elfogynak a gyomok a fugákból, és a bőr is a térdünkről. Az elegáns és kényelmes megoldás a gyomláló gép, amely egy hosszú nyéllel ellátott elektromos gép, látszólag két keréken guruló kis szerkezet. Az egyik kerekén valóban csak gurul, viszont a tengely másik végére egy 10 cm átmérőjű korong kefe van felerősítve, amely percenként 3000 fordulatot tesz meg, így pillanatok alatt mindent kitakarít a járdalapok fugáiból.

– A nyél magassága természetesen állítható, hogy mindig egyenes gerinccel jelenjünk meg a szomszédok előtt járdalap-fuga tisztítás közben is. A gép tömege mindössze 2 kg, ez megkönnyíti a használatát, és az elrakását is. Okosan mutatja a gép a kefe kopásának mértékét, ha kell, könnyen cserélhető a kefe egy tengelyzár kioldásával és visszazárásával. A gép pillanatok alatt összecsukható, így egész kis helyet foglal, de a fülénél fogva fel is akaszthatjuk. Az ötletességéhez képest egész baráti az ára, kb. 3 tálca prémium sör árából meg is van, aztán már csak tolni kell.

A fűszegélyek mellé rakható járdalapok választéka, és az árak itt találhatók: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?