Milyen típusú világítás kell a kertbe, a teraszra, a járdalapok mellé?

– A sokféle kültéri világítás közül melyik való a kertbe, a teraszra, a járdalapok mellé? –

A LED lámpák fényerejük, energia takarékosságuk, és hosszú élettartamuk miatt a kertben is kezdik kiszorítani a régebbi lámpa típusokat, ráadásul a színük és a fényerejük szabályozhatósága miatt is közkedveltek. Majdnem minden célra alkalmasak, vásárláskor mégis tartsuk szem előtt, hogy a kert különböző részeibe más és más világítás típusokra van szükség, pl. a járdalappal burkolt kerti utak és a lépcsők mellett koncentrált, erős fény szükséges, míg a teraszok és a kerti kiülők világítása lehet egy sejtelmes, szórt fény. További hasznos ötletek a folytatásban:


1. Miben változtak a kültéri lámpák technikai jellemzői?

– Az első napelemes lámpák fénye homályos volt, és nem valami sokáig világítottak éjszaka, ezért a lépcsők, járdalapok mellett nem is volt megfelelő a használatuk. Az élettartamuk általában egy-két szezon volt, mivel az újratölthető akku, amit gyárilag adtak hozzá, legjobb esetben 400-500 feltöltést bírt ki.

– Az új szolár lámpákban már sokkal jobb teljesítményű az akkumulátor, akkor is képesek világítani, ha 2 – 3 napig egyáltalán semmi töltést nem kapnak. Az élettartamuk eleve hosszabb, mint a hagyományos akkumulátoroké, ráadásul regenerálódni is tudnak, ha néhány napra kikapcsoljuk a kerti lámpát, amikor úgy látjuk, hogy kezd csökkenni a fényereje.

– A napcellák is sokat fejlődtek, már nemcsak verőfényes napsütésben képesek tölteni az akkumulátort, hanem borult időben is, így esős napok utáni estéken sem maradnak kivilágítatlanul a járdalapok a kerti utakon.

– A legnagyobb változás mégis az, hogy a LED izzók teljesítménye sokkal jobb lett, kevesebb energiát vesznek fel az akkumulátorból, miközben sokkal több fényt képesek kibocsátani. A LED izzók élettartama 25.000 óra körül mozog, a kibocsátott fény teljesítmény eléri a 100 Lumen / Watt-ot. Az igényeknek megfelelve sokféle célra fejlesztettek ki speciális típusokat, a továbbiakban ezeket tekintjük át részletesen.

2. Milyen célra milyen lámpa ajánlott a kertben?

– A járdalapokkal burkolt, vagy térkövezett utak mellett praktikus és mutatós megoldás a cölöp lámpa, mivel a fénye koncentrált és erős, mégsem vakít, mert a cölöp falai három oldalról leárnyékolják, így csak közvetlen a cölöp előtti területet világítja meg.

– A lépcső, vagy bármilyen szintkülönbség a kertben erősebb megvilágítást kíván, itt a fő szempont, hogy minél nagyobb teljesítményű izzóval és minél erősebb akkumulátorral felszerelt szolár lámpát keressünk, lehetőleg fehér színű fénnyel. A járdalap, vagy térkő formájú, burkolatba építhető műanyag burkoló lap is jó szolgálatot tesz ilyen helyeken, ezeket ‘világító térkő’ vagy ‘világító járdalap’ néven keressük az üzletekben.

– Fákat, szobrokat kültéri spot-lámpákkal szoktak megvilágítani. Ezen a területen még gyakran alkalmaznak halogén izzókat, de az erős, messzire világító fénysugár kibocsátására képes LED izzók is egyre jobban közelítenek a halogén lámpák teljesítményéhez.

– A kerti kiülők, teraszok hangulatvilágítására a színes LED fényfüzérek tökéletes megoldást nyújtanak. Kaphatók az üzletekben alkalomhoz illő LED lampionok, pl. Halloween töklámpás formájú, vagy színes napernyő stílusú izzósorok.

– Ha a teraszt burkoló járdalapok olyan szépek, hogy éjjel is látni szeretnénk őket, akkor műanyag, gömb alakú búrával ellátott lámpákat helyezzünk el a terasz burkolaton. Ezekből kapható olyan, amelyiknek a teteje lapos, így alkalmas ülő felületnek is, de cserepes növényt is tehetünk rá, amikor épp nincs vendégünk.

A stílusos világításhoz passzoló járdalapok választéka az árakkal együtt itt található: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?