Fluoreszkáló dekor kövek felhasználása térkövezéshez

– Térkövezés fénykibocsátó dekor kövekkel –

Főleg látvány elem, de olcsó fényforrás is egyben a fluoreszkáló dekor kavics. Éjjelente min. 4, max. 12 órát képes világítani, ha nappal legalább 20 percen keresztül éri a napfény. Kültérben alkalmazhatjuk világító szegélyként térkő mellé, vagy romantikus hangulatvilágításként a kerti kiülő térkövei közé szórva. Akár a kerti tóba is beleszórhatjuk, és derengő fényű kincses tavat varázsolhatunk belőle. További érdekességek a folytatásban:


1. Amit a fluoreszkáló dekor kavicsokról tudni kell

– Az alapanyaga szintetikus gyanta, többnyire újrahasznosított üvegből és műanyagból készül. Sem a kert élővilágára, sem az emberre veszélyes összetevőt nem tartalmaz, nincs a környezetre káros, mérgező hatása.

– A korábban ismert fluoreszkáló anyagokhoz képest tízszer erősebb fényt képes kibocsátani. A napfényen kívül semmilyen energiaforrásra nincs szükség a feltöltéséhez, nem tartalmaz akkumulátort, vagy bármit, ami elromolhat benne.

– Az élettartama kb. 20 év, nem árt neki sem eső, sem hó. A sózást szerintem nem érdemes erőltetni, bár lehet, hogy még annak is ellenáll.

– Magyarországon jelenleg a 2,5 – 3 cm-es méret kapható, amely nappal fehér, éjjel zöld fényt bocsát ki. A webshop-ok 40 darabos csomagban árulják, kuponnal 1000 Ft / csomag + postaköltség az ár, kupon nélkül 2000 Ft / csomag, úgyhogy érdemes kivárni az akciót (a veddvelem.hu-n most épp kapható kuponnal). Ezzel a mérettel és fényerővel teljes mértékben alkalmas térkövezett kerti ösvény megvilágítására, bár a kezdeti költség méterenként kb. 3000 Ft, mégis ez valami olyan egyedi, mesés hangulatot kölcsönöz a kertnek, amire megéri áldozni.

2. A fluoreszkáló kavicsok beépítése a térkő mellé

– Ha már elkészült a térkövezett kerti utunk, akkor nincs más választás, csak az, hogy a szegélyen kívül leszórjuk a dekor kavicsokat szorosan egymás mellé, esetleg egy kicsit belenyomkodva a földbe, nehogy az első nyári zápor átsodorja őket a szomszédba. Ha esetleg a térkövezett kerti úton keresztül biciklis, vagy motoros forgalom is előfordul, akkor félő, hogy a világító kavicsok teljesen benyomódnak a talajszint alá, főleg eső után. Ezt úgy tudjuk megakadályozni, hogy a szegély szintje alatt kialakítunk egy 5 – 10 cm széles betonsávot, amit megkötés után eltakarunk egy 1 – 1,5 cm vastag termőtalaj réteggel, és utána szórjuk rá a világító kavicsokat. Így, ha benyomódik a talajba a dekor kavics, akkor sem fog eltűnni. Ha esetleg úgy látjuk, hogy idővel elkezdenek távolodni a dekor kavicsok a térkövezett ösvénytől, akkor muszáj lesz rögzíteni őket úgy, hogy a térkő szegélye mellett 5 – 10 cm-rel kiépítünk még egy szegélyt, és a kettő közé szórjuk a kavicsokat. Ennél elegánsabb, bár drágább megoldás lehet, ha kb. 2 cm vastag átlátszó műgyanta rétegbe ágyazzuk bele a világító kavicsokat, és így hagyjuk megszilárdulni a gyantát. Mellesleg ennek 20 x 5 x 2 cm-es sablonban történő sorozatgyártása sem egy rossz gondolat, ha a saját szükségletnél nagyobb mennyiség előállítására is mer gondolni valaki.

– A világító kavicsokkal gyártott szegélyek után az edzett üveggel borított kerti út is biztosan meg fog valósulni a közeljövőben. Ehhez is átlátszó műgyantára lesz szükség, kb. 2 cm vastag rétegben, amely magában foglalja a dekor kavicsokat, és az egész egybe lesz öntve az edzett üveggel. Lényegében kész is a világító térburkoló lap, vagy járólap. Ezt még meg lehet fűszerezni azzal, hogy külföldön már több színben is kaphatók a világító kavicsok. Arról nem is beszélve, hogy a kavicsokat bármilyen alakzatban lehet rögzíteni, így ötletes mintákkal is készülhetnek az egyedi, világító térburkoló kövek.

– A külföldi forgalmazóknál már kaphatók a térkő gyártáshoz megfelelő méretű és alakú osztályozott kavicsok is. Némi átalakítással a térkő gyártásba is beszivároghatnak a közeljövőben az új fénykibocsátó kövek. Szinte biztos, hogy rövid időn belül meg fognak jelenni a mi választékunkban is a natúr gyöngykavicsos mellett a világító fehér és világító színes kaviccsal szórt felületű térkő és járdalap termékek.

A világító kerti ösvény építéséhez választható (nem világító) térkövek árait nézze meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?