Júliusi teendők a kertben – hogyan öntözzünk helyesen, kímélve a járdalapokat

– Öntözzünk úgy, hogy jó legyen a növényeknek, és a járdalapoknak is! –

A nyár közepén egy kicsit más feladatokkal jár a kert gondozása, mint tavasszal és ősszel: pl. a balkon növényeket helyezzük árnyékba, amennyire lehet, az elvirágzott évelők magját szedjük össze, hogy jövőre legyen mivel bevetni a virágoskertet, és a gyepet ilyenkor hagyjuk magasabbra nőni, mert hamar kiéghet, ha túl rövidre vágjuk. A legfontosabb feladat júliusban az évszaknak megfelelő öntözés, lehetőleg úgy, hogy a járdalapokat is megkíméljük. Ehhez adunk néhány jó tanácsot a következőkben:


1. Tudnivalók a megfelelő öntözésről a nyári időszakban

– Mint mindig, most is a növények egyéni vízigényét kell alapul venni, de ne feledjük, hogy nyáron a rendszeres víz- és tápanyag utánpótlás a legnagyobb kihívás a növény gondozásban, ilyenkor inkább a több locsolás irányába tévedjünk.

– A nagyobb vízigényű növényeket, mint például a leander, naponta kétszer, reggel és este is locsoljuk meg. Persze feleslegesen ne locsoljunk, rekkenő hőségben nincs is értelme, csak olyan napszakban, amikor nem olyan erős a kipárolgás.

– A kevésbé víz igényes növényeknél, pl. a muskátli és a petúnia esetén, előfordulhat, hogy a felesleges vízben álló gyökerek rothadásnak indulnak.

– A lassú, mélyre szivárgó öntözés mindig hasznosabb a hirtelen becsapódó, erős vízsugárnál. Ügyeljünk rá, hogy a növények levelét és termését ne érje erős vízsugár. A rövid, hirtelen történő locsolás hatására a gyep gyökérzete nem lefelé, hanem oldalra fog terjeszkedni, így kevésbé lesz ellenálló.

– Néhány agresszív kártevő miatt időnként szükség lehet permetezésre, aminek persze csak akkor van értelme, ha legalább 1 – 2 napig nem mossuk le a levelekről az öntözés során.

– Nagy melegben különösen figyeljünk oda a locsolóvíz hőmérsékletére, ugyanis a túl hideg vízzel a napon felhevült növényeket és a gyökerüket felesleges sokkhatásnak tesszük ki.

– A legtöbb növény a lágy vizet szereti, ezért gyűjtsük az esővizet, és locsolásra mindig ezt használjuk. Ha elfogy a tárolt esővíz, vagy nem sikerül gyűjteni, akkor a csapvizet töltsük ki kannába, és hagyjuk ülepedni néhány órán át.

– Érdekes módon a járdalapoknak is a lágy esővíz a legjobb. Hogy miért, az a következő pontban kerül kifejtésre.

2. Az öntözés hatása a járdalapokra

– A járdalapok alapvetően vízállóak és fagyállóak, mégis van néhány szempont, amelyeket érdemes szem előtt tartani.

– A nagyobb méretű járdalapok esetén számolni kell azzal, hogy a beton termékek a hőtágulást jól viselik, viszont a hirtelen lehűtés során jelentkező húzóerőtől elrepedhetnek. A legnagyobb kánikulában ezért nem tanácsos a felhevült nagy méretű járdalapokat hideg vízzel lelocsolni.

– A csapvíz Magyarországon általában kemény víz, ami sajnos elősegíti a betontermékekben lévő lekötetlen mészkő kijutását a járdalapok felületére, mészkőfátyol formájában. Bár ez egy nagyon vékony réteg, mégis részben elfedi a járdalapok eredeti színét, és úgy néz ki, mintha a lapok kezdenének kifakulni, pedig a fehér mészkőréteg alatt még mindig ott van az eredeti szín. Sokkal szerencsésebb (és olcsóbb is), ha az összegyűjtött esővízzel locsolunk, mivel ez legtöbbször lágy víz, és nem segíti elő a mészkő kicsapódását a járdalapok felületén, sőt bizonyos mértékben oldja is a mészkövet. A fúrt kutak vize inkább kemény víz szokott lenni, valószínűleg ugyanúgy elősegíti a lekötetlen mészkő kiválását a járdalap felületre, mint a csapvíz. Intenzív locsolás után még az is előfordulhat, hogy a járdalapok vízkövesednek. Ha a locsolás hatására megjelenik a mészkőfátyol a járdalapokon, akkor próbáljuk meg átállítani az öntözőrendszert úgy, hogy a járdalapokra ne jusson a vízből, persze a növényekre azért igen. A mészkőfátyol eltávolítására nem érdemes sok energiát fordítani, néhány eső és a normális használattal járó súrlódás által eltűnik. Hosszabb távon egyébként a lekötetlen mészkő mennyisége csökken, így a mészkő kiválás is megszűnik előbb-utóbb.

– A gyöngykavicsos felületű, és a fehér zúzott mészköves felületű járdalapok járófelületének java része nem beton, hanem természetes kő, ezért ezeknél a típusoknál nincs jelentősége az öntözésnek, illetve a vízkeménységnek.

– Amikor első alkalommal téliesítjük az öntözőrendszert, utána várjuk meg az első hideg téli napokat, és vizsgáljuk meg, hogy nem tudott-e összegyűlni a víz a járdalapok alatt, és nem emelte-e meg őket a fagy. Ha igen, akkor biztosítani kell a megfelelő vízelvezetést, vagy gondoskodni arról, hogy az intenzív öntözés kerülje el a járdalapokat.

A teljes járdalap választékunk árakkal megtekinthető itt: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?