You are currently viewing Járdalap hangulatok Kölnben a dóm előtti téren és a város közterein

Járdalap hangulatok Kölnben a dóm előtti téren és a város közterein

– A különböző járdalap típusok használata ellenére egységes a város arculata Kölnben –

A Kölni dóm előtti teret nagyméretű, 100 x 40 centiméteres járdalapok teszik tiszteletet parancsolóan elegánssá. A dóm bejárata előtt valódi fekete gránit lapokból rakott minta vonja magára a figyelmet, azonban a tér nagy része meglepő módon gránit utánzatú beton járdalap. A világos és sötét szürke színek váltakozása némi halvány sárgásbarnával keverve kevésbé rideg, egészen természetessé teszi a járdalapok megjelenését. Mindez 45 fokban elforgatva, átlósan futó kötésben lerakva érezteti a látogatóval, hogy ezt az építészeti remekművet évszázadok múltán is csodálni fogják az emberek. Ettől színben és méretben eltérő járdalapokat is láthatunk a dóm környékén, a város arculatát ez mégsem rombolja, amint ez a folytatásból kiderül:


1. Az ipari sorozatgyártásban készült szürke betonlapoktól az elegáns vörös klinker tégláig

– Közvetlen a Kölni dóm mellett található a Római – Német múzeum, egy hatalmas négyzet alakú épület, botrányosan egyszerű 50 x 100 cm-es betonlapokkal burkolva. Ehhez más járdalapot nem is nagyon tehettek volna, mint a korábban említett gránit utánzatú, szürke árnyalatos járdalapokat. Viszont a múzeum mellett jobbról és balról kisebb nagyobb épületek találhatók teljes felületükön vörös klinker téglával borítva. Ezek mellett stílusosan vörös klinker utánzatú járdalapokat találunk, amelyek szépen az élükre állítva vannak beépítve. Persze a vörös klinker hangulatot nem egyszerű összehozni a hatalmas méretű szürkés gránit utánzatú lapokkal, de Németországban ez is lehetséges. A dóm épületétől távolodva a nagy szürke járdalapokat egyre szélesedő sávokban váltja fel a vörös klinker, és átgyalogolva a tér másik oldalára szinte észre sem vesszük, hogy már kizárólag vörös lapokból áll a burkolat a lábunk alatt, ami így tökéletesen illik a vörös klinkerrel borított épületekhez.

2. A járdalapokra is kiterjed a város egységes arculat-terve

– Eléggé jellemző Németországra, hogy a legjobbnak ítélt szabályokat minden területen kötelezővé teszik a polgároknak, akár tetszik nekik, akár nem. Gyakran előfordul például, hogy az építésügyi hatóság az építési engedélyt kérelmezőknek megmondja, hogy milyen tájolású legyen a ház, pontosan milyen távol lehet a kerítéstől az épület, a háztól hány centire lehet sövényt ültetni, vagy pl. milyen és mekkora járdalapokkal lehet burkolni az utcán.

– Ennek az egységesítésnek köszönhetően egy várost többnyire egy gyártó lát el térkövekkel, vagy járdalapokkal, ami kölcsönösen előnyös a gyártónak is és a városnak is. Igaz, a polgárok választási lehetőségeit eléggé lekorlátozza ezáltal a városvezetés, de cserébe nincs káosz a város arculatában, és nincs fennakadás a burkoló lapok beszerzésénél.

– Magyarországon is vannak már hasonló kezdeményezések, pl. Budaörs városvezetése az idei pályázatkiírásán már megfogalmazta, hogy hosszabb távra keres olyan térkő és járdalap gyártó céget, aki biztosítani tudja, hogy egy adott városrész útjaihoz egységes megjelenésű termékeket tud biztosítani, és a hosszú távú szerződésért cserébe persze extra kedvezményeket is nyújt.

A kis- és nagyméretű színes járdalap árakat és méreteket itt olvashatja: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?