Az új lakáshitel és lakástakarék feltételekről, térkövezés előtt állóknak

– A malacperselyen kívül milyen forrásokra számíthatunk, ha térkövezést tervezünk? –

Általában az építkezés utolsó fázisa a kertrendezés, térkövezés. Ha felújításra szoruló kész házat vesz valaki, akkor is a térkövezés marad utoljára. Az esetek nagy százalékában mire mindennek a végére járunk, addig a térkövezésre szánt pénz is pont elfogy. Mégis mit tehetünk, ha nem akarunk határozatlan ideig dagonyázni a saját udvarunkban? Íme néhány lehetőség:


1. Lakástakarék

– Ha még csak tervezzük a családi ház megvásárlását, vagy építését, akkor a lakástakarék szerződéssel érdemes kezdenünk. Ennek futamideje két részből áll: a megtakarítási időszak négytől tíz évig terjed, a hitel futamidő általában 13 év. A maximálisan befizethető havi 20.000 Ft-ból tíz év alatt 3.200.000 Ft megtakarításra tehetünk szert kamatokkal és állami támogatással, ehhez a bank 4.550.000 Ft hitelt ad hozzá, 13 éves futamidővel. A tizedik év végén 7.750.000 Ft-ot költhetünk lakás vásárlásra, felújításra, 41.000 Ft / hó törlesztő részlettel. Az éves kamat egész baráti, 5% körüli érték. Optimális esetben ebből a szerződésből a térkövezést is tudjuk finanszírozni, ha mégsem akkor viszont gyors megoldásként lakáscélú hitelt kell keresnünk.

2. Lakáshitel

– A tisztességtelennek minősített devizahitelek után most tisztességes forint hitelből finanszírozhatjuk a térkő vásárlást és a beépítés költségeit. A lakosság túlzott eladósodásának megakadályozását tűzte ki célul a törvényhozás, de ennek mellékhatásaként most sokkal nehezebb is lett hozzájutni a hitelhez. Az adósságfék-szabály rögzíti, hogy az igazolható jövedelem arányában maximum mekkora törlesztőrészletet vállalhat az adós, illetve korlátozza azt is, hogy a hitelfedezet arányában maximum mekkora a felvehető hitel összege. Tehát mostantól olyan értékű térkövet vásárolhat hitelből az állampolgár, amilyet a bevallott jövedelme és a fedezetként használható vagyona megenged. A másik oldalon a Fair bank törvény a bankokat is kötelezi arra, hogy kiszámítható és átlátható szerződéseket kössön, és a saját többletkiadásait ne terhelhesse rá a hitelfelvevő ügyfelekre. Pl. az a helyzet már nem fordulhat elő, ami korábban a devizahiteleknél, hogy a felvett hitel tőke része hónapról hónapra ingadozzon, valamilyen devizaárfolyamtól függően.

– A hitel igényléséhez rendelkezni kell a következőkkel: magyarországi lakcím, 3 hónapja igazoltan fennálló munkaviszony, jövedelemigazolás (ha nem bankszámlára érkezik a munkabér), vállalkozóknál NAV nullás igazolás, a vételár minimum 25%-át elérő saját tőkéről szóló igazolás, építés esetén építési engedély. A saját udvaron belüli térkövezéshez nem kell külön engedély, viszont ha közterületet is érint a munka, akkor feltétlen érdemes felkeresni a helyi önkormányzat műszaki osztályát.

– Ha az igazolható jövedelemmel az új szabályozás mellett már nem sikerül elegendő hitelt felvenni pl. a térkövezés megkezdéséhez, akkor bevonhatunk adóstársat. Ilyenkor a jövedelmeket és a törlesztőrészleteket a bank összevontan kezeli. Azt is jó tudni, hogy az új szocpol szabályozás már az egygyermekes családokat is támogatja, és használt lakás vásárlásra, lakásbővítésre, illetve korszerűsítésre is felhasználható.

Ha végre megvan a pénz a térkövezéshez, akkor érdemes ránézni a friss térkő árakra itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?