Lakótelepi kiskert tervezéshez ajánlott növények és járdalapok

– Milyen növények és járdalapok kellenek egy hangulatos lakótelepi kiskerthez? –

A sűrűn beépített, modern lakótelepi udvaron is elképzelhető olyan kisméretű zöldterület, amely nyugalmat, biztonságot, és természetességet áraszt? A kérdés költői, természetesen egy ügyes tervezőnek ez ujjgyakorlat, a kérdés csak az, hogy mi kell a kivitelezéshez (milyen növény, járdalap, kerti kiegészítő), és milyen lépésekből áll a kivitelezés. Részletek a folytatásban:


Stílus és funkció megvalósítása cca. 50 m2 területen

– A lakótelephez stílusban egyértelműen az egyenes vonalvezetésű elrendezés illik, és az egész területet körülölelő zöld falak, amelyek biztonságos takarást nyújtanak a nonstop kíváncsiskodó szemek elől és a külső zajoktól. Éppen ezért a legelső feladat a 180 x 180 cm-es fatábla kerítés blokkok beszerzése és rögzítése. Keressünk masszív kerettel és deszkákkal ellátott típust, amely később el fogja bírni a felfuttatott növények súlyát is. Valószínűleg a vásárlás után először gomba és rovar elleni védőszerrel kell kezelnünk, majd UV-álló lazúrral kell lekenni. Ha már van kész drótkerítés, vagy bármilyen más térelválasztó, akkor ehhez rögzítsük, ha nincs akkor kezdjük a drótkerítés felállításával, és ehhez rögzítsük a tábla kerítés blokkokat erős rézdrót darabokkal. Ha jól hajtottuk végre a feladatot, akkor a zárt kerítés semmi betekintést nem enged a körülhatárolt kiskertbe.

– Ha megvan a körülhatárolt zöld terület, akkor vegyük sorra a kiskerttől elvárható funkciókat, és az elhelyezkedésre, hangulatra, színekre vonatkozó elképzeléseket. Íme egy megvalósításra érdemes, lehetséges példa:

– A kiskert bejáratával szemben végig a kerítés mentén építsünk 50 – 70 cm magasságú magaságyást, amelybe magasra törő, de sűrű levélzetű bambuszfajtát ültessünk, ez nagyjából el is fogja takarni a fatábla kerítést.

– A bambusszal beültetett magaságyás elé kerülhet még egy kisebb, 20 – 30 cm magasságú magaságyás évelő virágokkal, vagy virágzó kiscserjékkel, amelyek színben illeszkednek a megálmodott hangulathoz. Ez a virágágyás folytatódhat tovább akár két fal mentén, színes szegélyt adva a térelválasztó elemeknek, itt-ott magasabb növésű cserjékkel, és a kerítésre is felfutó növényfajtákkal tarkítva.

– A kiskert bejáratával szembeni egyik sarokban alakítsunk ki luxus pihenőhelyet. Ez gyakorlatilag egy járdalapokkal burkolt pergola, amelyet fedhetünk átlátszó polikarbonát tetővel, vagy lugasszerűen befuttathatjuk növényekkel olyan sűrűn, hogy szinte nincs is szükség tetőre. Persze az átlátszó polikarbonát tetőre is ráfuttathatjuk a növényeket, hogy a pihenősarok semmiképp se maradjon növény nélkül. A pergolába készíthetünk térkőből és fából sarokpadot, vagy vehetünk készen is egy – két napozóágyat.

– A tér közepén még mindig van egy kb. 5 x 5 méteres felület kihasználatlanul. Mivel városban nem nagyon tudnánk használni egy tűzrakó helyet, ezért ide praktikusabb egy nagy méretű, pl. 50 x 50 cm-es járdalapokkal burkolt kiülőhelyet tervezni. Egy nagyobb asztal és 6 – 8 szék kényelmesen el kell férjen itt úgy, hogy még mellette egy 1,5 x 5 méteres csík megmarad, ahová zöld pázsitot telepíthetünk. Az egyszerűség kedvéért ez legyen gyepszőnyeg, ez olcsó, gyorsan telepíthető, és a locsoláson kívül nem sok gondozást igényel. Az asztal körüli székek mellé, és a pázsit széleire helyezhetünk dézsákat dísznövényekkel beültetve. A stílus megtartása érdekében a dézsák legyenek téglalap, vagy kocka alakúak.

– A kiülőhely és a pihenősarok járdalapokkal burkolt felületeit kössük össze olyan járófelülettel, amely hasonló méretű és színű járdalapokból áll, de itt hagyhatunk egész nagy fugákat a lapok között, sőt akár lépésközre helyezett járdalapokból álló, de egyenes nyomvonalú kis kerti útban is gondolkodhatunk.

– Végül ne felejtsük el, hogy a növények gondoskodást igényelnek, jelöljük ki a locsolás, ültetés, és téliesítés időpontjait és felelőseit, különben hamar romhalmazzá válik a béke zöld szigete.

A lakótelepi kiskerthez megvásárolható járdalapok választéka és árai itt tekinthetők meg: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?