Kerti zuhanyzó térkövezett alappal

– A szabadtéri zuhanyzó kulturáltabb, ha térkővel burkolt alapra helyezzük –

Az idei nyár volt a legmelegebb a Földön, legalábbis az 1880-as év óta tartó meteorológiai feljegyzések alapján, talán ezért is hódítanak ennyire idén a különböző kerti zuhanyzók. Amellett, hogy a kánikulában megnövelik a komfort érzetünket, még a növények is örülhetnek az új kerti berendezésnek. A kérdés csak az, hogy dagonya és sártenger lesz-e a kertből, vagy készítünk valamilyen szilárd alapot a kerti zuhanyzó alá, pl. térkövezett alapot. Ennek elkészítéséhez adunk néhány ötletet a folytatásban:


A kerti zuhanyzók típusai és helyigényük

– A barkácsáruházak és a kerti katalógusok elkényeztetnek minket a kültéri zuhanyzók hatalmas választékával. Árban és tudásban elég nagy a szórás, de a mi szempontunkból most leginkább az a kérdés, hogy melyik mekkora helyet foglal, és milyen alapot igényel.

– A legegyszerűbb és legolcsóbb típus a háromlábú, állványos megoldás, amelyen állítható magasságban tudjuk rögzíteni a zuhanyzó fejet. A vizet a kerti csaptól műanyag tömlővel vezetjük a három láb találkozási pontjában található csatlakozási pontig. A vizet nem melegíti, legfeljebb a tömlőben lévő mennyiség hevülhet fel valamennyire a napon. A lábak kb. 80 cm átmérőjű kör alakban foglalják el a területet a kerttől. Mivel a lábak egész keskenyek, ezért célszerű szögletes, téglalap alakú térkővel lefedni az alapját, így biztosan nem fog billegni a szerkezet. Ahhoz, hogy kényelmesen tudjuk használni a zuhanyzót, 1 méter x 1 méteres felületet érdemes leburkolnunk olyan térkővel, amely télen is beleillik a kert hangulatába, amikor lebontjuk a kinti zuhanyzót. Először is vegyünk 4 db 1 méteres térkő szegélyt, és helyezzük betonágyba, majd hagyjuk kötni 1 napig. Ezután az alap építése következik, ezt ugyanúgy kezdjük, mintha kerti utat térköveznénk, azaz szedjük ki a talajt kb. 30 cm mélyen, és a helyére töltsünk be 20 cm útalapnak való murvát. A betöltést úgy végezzük, hogy minden 5 cm-es réteg elterítése után locsoljuk be az anyagot és alaposan tömörítsük meg géppel. A murva tetejére 1 – 2 cm vastagságban kétszer rostált homok kerül, ez lesz a térkő alatti ágyazati réteg. A homokot úgy húzzuk síkra, hogy a térkő rárakása után a kövek kb. fél cm-t álljanak ki a szegély szintje fölött, majd a folyamat végén a helyükre ütjük a térköveket, így kerülnek egy síkba a szegélykövekkel. A térkövezett felület nagy előnye, hogy a fugákon el tud szivárogni jelentős mennyiségű víz, viszont a hirtelen lezúduló víz át tud szaladni a felületen, és a térkövezett burkolat mellett fog elszikkadni. Ezért a térkövezett felületnek adni kell egy kb. 1 – 1.5 százalékos lejtést egy olyan irányba, ahol a víz nem fogja eláztatni a sem a házfalat, sem a térkövezett autós és gyalogos bejárókat, sem az egyéb kerti berendezéseket. Függetlenül attól, hogy mennyire jól sikerül megoldani a lejtést és a vízelvezetést, törekedjünk arra a zuhanyzó használatánál, hogy minél ritkábban zúduljon át hirtelen nagy mennyiségű víz a térkövezett felületen, mert a burkolat mellett hömpölygő víz hamar elmossa a kert többi részét. Ha szükségét érezzük, akkor a víz által kimosott árkokat kicsit mélyítsük ki, majd töltsük be nagy szemű kaviccsal, és végül fedjük el termőfölddel, így jó eséllyel megmarad a fű a kavics fölött, és elfolyik a víz a kavics alatt.

– A második legegyszerűbb típus az 5 literes kör alakú tartály alapra épített csővázas zuhanyzó. Itt a tartályból kiálló négy apró lábon áll az egész szerkezet. Annyiból komfortosabb az előzőnél, hogy az 5 literes tartály ad némi stabilitás az állványnak, így nem olyan könnyű felborulni vele, mint a három lábú társával. A tartály fekete, ha 1 – 2 órát süti a nap, akkor 2 percig élvezhetjük a meleg vizes fürdőt, aztán megint várni kell 1 – 2 órát, vagy hozzászokni a csapvíz hőmérsékletéhez. A kör alakú tartály átmérője kb. 45 cm, ehhez is ajánlott min. 80 cm x 80 cm alapterület leburkolása térkővel. Sokkal dizájnosabb, ha a macskakő formájú, íves oldalú térkővel kör alakú burkolatot alakítunk ki. Az más kérdés, hogy a kör alakú terület körbe szegélyezésével fogunk izzadni, nem is keveset, de legalább kéznél lesz a kerti zuhany, hogy lehűtsük magunkat a végén.

– A következő fokozat a fogantyúval ellátott 30 literes műanyag szolár tartályra épülő csővázas zuhanyzó. Ez is nagyjából 45 cm átmérőjű kör alakú területet foglal, még stabilabb és még nagyobb kapacitású, mint az előző. A nagycsaládos változat árban kb. duplája az 5 literesnek, viszont tényleg megadja az esélyt a család minden tagjának, hogy akár 5 percig élvezze a meleg vizet, mielőtt átadja a helyet a következőnek.

– A további komfort fokozatok már vezetékes vízzel működő, hideg-meleg vizes állványok, teljes faborítással, krómozott csapokkal és egyéb dizájn elemekkel. Leginkább kültérbe telepített benti zuhanyzóra emlékeztetnek, ami nagyon elegáns, de szabadtérben sajnos sok karbantartási feladattal is együtt jár. A nagyobb víz teljesítményre készüljünk fel a térkövezésnél úgy, hogy vastagabb réteg murvát építsünk alá, és a murva alá töltsünk be nagy szemű kavicsokat, hogy több víz elvezetésére legyen képes a burkolatunk. Ha sokat szeretnénk használni az új zuhanyzót, akkor szükség lesz föld alatti csővezetékre, szifonra, összefolyóra és rácsra, mint egy beltéri zuhanyzónál. Ha már ennyit költünk az egészre, akkor ügyeljünk rá, hogy a térkő színe és hangulata összhangban legyen a kerti zuhanyzóval, és impregnáló szerrel védjük a térkő felületét.

A kerti zuhanyzóhoz választható térkövek választékát és árait itt nézheti meg: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?