Tengerparti hangulat a teraszon tengerkék növényekkel és homokszínű járdalapokkal

– Milyen növényekkel és járdalapokkal varázsolhatunk tengerparti hangulatot a teraszra? –

Mindegy hol van a teraszunk, és mindegy mekkora, a gondosan összeválogatott növényekkel, színes burkolatokkal, használati- és dísztárgyakkal meg tudjuk idézni a tengerpart hangulatát. Az ötletek tengere a folytatásban következik:


1. Tengerpartot idéző járdalapok

– A tengerparti világos homok színét legjobban megközelítő járdalapok bármilyen formában és méretben megfelelnek a célnak. A lényeg az, hogy a járdalapokon kívül minden más berendezési tárgy és burkolat csakis a kék valamilyen árnyalatát viselheti, ideértve a növényeket is, amelyek kék virágjukkal járulnak hozzá a hangulathoz. A növényeknek azt nyilván megbocsátjuk, hogy a levelük zöld, de a virágjaiknak szigorúan kéknek kell lenni.

– Az is jó irány lehet, ha a hajópadlóhoz hasonló hangulatot kelt a padló burkolatunk, ezt keskeny és hosszúkás járdalapokkal – pl. a 40 x 20 x 6 cm-es méretűvel – tudjuk elérni szintén homok színben, vagy valamilyen fához hasonlító barna árnyalatban.

– Az egyenes oldalú négyzet vagy téglalap alakú járdalapok a teraszon praktikusak olyan szempontból, hogy a szék és az asztal lábak nem fognak befordulni a hézagokba, mivel ilyen formáknál nem lesznek nagy hézagok a járdalapok között.

– A teraszon mindig ügyeljünk a burkolat víz szigetelésére. A házfalat védjük meg úgy, hogy szigetelő lapot helyezünk az első sor járdalap alá, és ezt legalább néhány cm magasan felhajtjuk a lábazati burkolat alá is. Természetesen a járdalapokkal burkolt felületnek a házfaltól kifelé kell lejtenie. Ha a terasz alatti terület be van építve, pl. alá van pincézve, akkor a járdalapok közötti hézagokat is víz szigetelővé kell tenni, pl. úgy, hogy átlátszó műgyanta anyaggal töltjük fel a fugákat.

2. Tengerparti balkon növények és dísztárgyak

– A kék virágú lobélia ideális dísz lesz a tengerparti teraszon a balkonládában, vagy kaspóban az ablakpárkányon. A margitvirág kékes és lilás fajtáival még közelebb kerülünk a tengerparti élményhez, amikor bedurvul a virágzás, szinte semmi sem látszik majd a zöld levelekből. Ezt elősegíthetjük azzal, ha az elszáradt virágoktól mindig megszabadítjuk a növényt.

– A kaspó úgy lesz tengeri, ha élénk kékre festjük, vagy eleve kéket veszünk, és az oldalára kisebb fésűs kagylókat ragasztunk, a pereme alá pedig madzagot kötözünk, hajókötél stílusban.

– Az adja magát, hogy a székek és az asztal csakis világoskék színűek lehetnek. A párnák és az asztalterítő is a kék valamilyen árnyalatát kapja, de ha lehet, ezek egy kicsit üssenek el magától az asztaltól és a székektől.

– Az asztalt díszítsük olyan gyertyatartóval, amely átlátszó üvegbe töltött világos homokon álló teamécses, lehetőleg apró kagylókkal körbe rakva. Az asztalra is nyugodtan szórhatunk szét pár kisebb kagylót. Természetesen szalvétából is létezik kagyló mintás. Szem nem marad szárazon, ha a szalvétára helyezünk egy mini levendula csokrot, amelyet madzaggal kötünk meg, és a madzag végére még egy kisebb, átfúrt fésűs kagylót is felfűzünk. Ha már itt tartunk legalább egy, de inkább több kagylófüzért is lógassunk fel az ablakpárkányra, vagy a terasz korlátjára, vagy bárhova.

– A teljesség igénye nélkül még néhány tengerparti dísztárgy, amely tökéletessé teszi a tengerparti hangulatot a teraszon: az ablakpárkányra helyezett agyag sirály, a tengerparti világító torony kicsinyített mása, egy mentőöv a házfalra rögzítve, egy kagylókkal díszített halászháló, egy kisebb vitorláshajó makettje, vagy minimum papírcsónak kék papírból hajtogatva, néhány tengeri csillag, és színes korall darabok. Talán van ahol belefér egy kalózfejjel díszített rumos hordó, akár igazi tengerész rummal feltöltve.

A tengerparti teraszhoz választható járdalapok méretei és árai itt érhetők el: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?