Októberi teendők a kertben: növények és járdalapok felkészítése a télre

– Milyen feladatok vannak a tél előtt kerti növényeinkkel és a kültéri járdalapokkal? –

Októberben többnyire még zöldek a kerti növények, de már készülnünk kell a közeledő téli hónapokra is. Nem meglepő hát, hogy ebben a hónapban is lesz munka a kertünk minden szegletében, a balkonládáktól a járdalapokig. Vegyük sorra ezeket lépésről lépésre:


1. A virágágyás és a zöldséges magas-ágyás

– Az egynyári növények magját ilyenkor kell begyűjteni, és megfelelően eltárolni tavaszig. Akkor kell kezdeni a munkát, ha azt látjuk a növényen, hogy a terméstok bebarnult, mert ezután a mag hamarosan magától kihull. A legbiztosabb módszer az, ha levágjuk a virágok szárát, és fejjel lefelé egy tálba helyezzük őket. Pár nap elteltével a terméstok kiszárad, és könnyedén ki lehet rázni belőle a magot. A szárításnak köszönhetően a magok így nem fognak bepenészedni, és hosszabb ideig lehet majd tárolni őket. A magokat tisztítás után helyezzük befőttes üvegbe, vagy lezárható szájú zacskókba, és írjuk rá a növény nevét, és a betakarítás időpontját. Fontos, hogy hűvös, fénytől védett helyen legyenek a következő vetésig.

– Az is jó irány lehet, ha a hajópadlóhoz hasonló hangulatot kelt a padló burkolatunk, ezt keskeny és hosszúkás járdalapokkal – pl. a 40 x 20 x 6 cm-es méretűvel – tudjuk elérni szintén homok színben, vagy valamilyen fához hasonlító barna árnyalatban.

– Az évelő növények, ha nem télállóak, akkor a fagyok közeledtével át kell ültetnünk őket cserépbe, és fagytól védett helyre kell vinni őket. A nagyobb méretű évelőkkel ezt nem tudjuk megtenni, ezért ezeket visszavágjuk, és egy megfelelő méretű fóliával letakarjuk, majd a fóliát jó alaposan rákötözzük a szárra.

– A magas-ágyásba október elején – közepén még lehet ültetni karalábét, retket, és más gyökérnövényeket. Tulajdonképpen még az uborka ültetésének is lehet értelme, ha hetente tápozzuk, trágyázzuk, és sűrűn öntözzük. Saláta féléket ilyenkor már csak előhajtatott palántákból ültessünk, ha van üvegház, akkor lehetőleg oda helyezzük át télire. A magas-ágyás komposztot forgassuk át, mielőtt beáll a tél!

2. Terasz és gyümölcsös

– A teraszon a balkonládák növényeit még öntözni kell, lehetőleg reggel vagy este. A deres hajnalok után lehet, hogy kezdenek barnulni a levelek, ezektől minél előbb szabadítsuk meg a növényeket.

– A gyümölcsöt adó cserjéket, az egres és ribizli bokrokat ilyenkor már ritkítani kell. Az epret 1 – 2 évente át kell ültetni másik részére a kertnek. Szőlőt szüretelni egy kicsit már késő, de van olyan fajta, amit pont ilyenkor kell. Szüret közben vigyázzunk a járdalapokra, mert a piros szőlő foltot tud hagyni rajtuk, és ugyanez a tapasztalat a vörösborral és a pörkölttel is.

3. Járdalapok, kerti utak

– Az őszi esők után könnyebb a gyomokat eltávolítani a járdalapok közötti fugákból. Az októberi gazolás után már nincs elég fény és meleg ahhoz, hogy újra megerősödjenek a nem kívánt vendégek, ezt a műveletet tavaszig már nem kell megismételni. A járdalapok közti fugák tisztítására kaphatók cél szerszámok és gépek, ezeket vegyük igénybe, így nem lesz annyira időigényes és ijesztő ez a feladat. A járdalapok közötti hézagok vegyszeres kezelését csak végső esetben vessük be, ez nem tesz jót a környezetnek sem, és a járdalapoknak sem.

– A fagyok előtt téliesíteni kell az öntözőrendszert is. Ha a kerti utak közelében is működtetünk öntöző berendezést, akkor tartsuk szem előtt, hogy a járdalapok alatt összegyűlő víz fagyos időben megemelheti a járdalapot, és igen kényelmetlenné teheti a közlekedést.

– Október elején még nyugodtan nekiláthatunk a járdalapok tisztításának nagynyomású mosóval, ezzel az eljárással visszanyerhetjük a felület pórusaiba rakódott sártól és portól elszürkült járdalapok eredeti színét. Termésköveknél, főleg mészkő járdalapok esetén szükség lehet impregnáló réteg, pl. kőbalzsam alkalmazására, így nemcsak a kő színét védjük, hanem a téli sózás romboló hatásától is védjük a lapokat.

A kerti utakhoz ajánlott járdalapok választékát és árait itt tekintheti meg: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?