Az ingatlanpiaci tendenciák hatása a térkő forgalomra

– Az ingatlanpiac változásai hogyan hatnak a térkő eladásra 2015-ben? –

Az ingatlanpiac élénkülésével együtt a térkövek iránti kereslet is megnőtt a 2015-ös évben, az előző évhez képest. A felmérések szerint még többen tervezik a térkövezést 1 – 2 éven belül, csak a megfelelő finanszírozási formát keresik, vagy a korábbi deviza hitelükkel kapcsolatos banki ügyek lezárulását várják. Ezért érdemes áttekinteni, hogy hol tart a forintosítás és a végtörlesztés, illetve milyen kilátások vannak kedvező hitel felvételre:


1. Az ingatlanpiacon tapasztalható változások

– Az ingatlanok adás-vétele hosszú mélyrepülés után végre emelkedik, és ez a térkövek iránti keresletre is pozitívan hat. Szintén egy biztató jel az építőipari szolgáltatók számára, hogy a felmérések szerint a falak és nyílászárók szigetelése, valamint a berendezési tárgyak cseréje is tervben van a következő 1 – 2 évben a megkérdezettek 25%-ánál. Új lakás vagy családi ház vásárlását a válaszadók 7%-a tervezi. Az építkezés még mindig nem túl népszerű, jelenleg 1% azok aránya, akik ilyesmit terveznek a közeljövőben.

– Akár építkezés, akár felújítás a cél, egy központi kérdés, hogy kedvező hitel bevonható-e a finanszírozásba, és hogy mi lesz azokkal, akiknek még folyamatban van a deviza hitelük kiváltása.

2. Térkövezéshez, és más ingatlannal kapcsolatos beruházáshoz felhasználható banki források

– A deviza hitelesek végtörlesztési és forintosítási folyamatai lassan befejeződnek, a banki értesítésekkel kapcsolatos vitatott kérdések rendezése június vége óta folyik, és hamarosan lezárul.

– A deviza hitelesek eldönthetik, hogy elfogadják-e a bank ajánlatát a forintosításra. Ha nem fogadják el, akkor választhatnak, hogy maradnak a deviza hitelnél (amennyiben devizában kapják a fizetésüket), vagy felmondják a hitel szerződést és 90 napon belül kifizetik a teljes tartozást. Ha a felmondás mellett döntenek, akkor nagy valószínűséggel másik banktól kell kedvezőbb hitelt felvenni ahhoz, hogy érdemes legyen váltani.

– A szakértők szerint a bankok közötti verseny az év végéig erősödni fog, ebből következik, hogy kedvezőbb hitel feltételeket fognak kínálni, így érdemes lehet majd bankot váltani akkor is, ha emiatt szerződés módosítási díjat kell kifizetni.

– A kedvezőbb hitelfeltételek nyilvánvalóan további élénkülést fognak hozni az ingatlanpiacon, és az építőipari szolgáltatások, köztük a térkövezés iránti kereslet is tovább fog nőni a jelek szerint.

– A deviza hitelek elszámolási folyamatának lezárulásával is további élénküléssel lehet számolni, ugyanis sokan költöztek albérletbe arra az időre, amíg sikerül jobb hitelfeltételeket és kisebb lakást találni. Ők valószínűleg a jövő év első felében fognak lakást vásárolni, és az új tulajdont szépen kipofozni, esetleg még térkövezni is.

– 2015. július 1-től igényelhető az új szocpol, a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye), amely egy vissza nem térítendő állami támogatás. Ez már használt lakás vásárlásra is felvehető, sőt meglévő bővítésére is. Egy gyerekre is jár, és élettársi kapcsolatban élők, valamint egyedülálló szülők is megkaphatják.

A jelek szerint a térkő gyártás és forgalmazás igazi fellendülés felé halad, most van itt az idő alaposan átnézni a térköveink igen kedvező árait: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?