Sírok gondozása, a sírok közötti utak burkolása járdalapokkal

– Mivel jár a sírgondozás, és a sírok közötti út leburkolása járdalapokkal? –

November elsején a halottak napja alkalmából szinte mindenki kilátogat a temetőbe, hogy elhunyt szeretteiről megemlékezzen, és kimutassa szeretetét, tiszteletét egy csokor virággal, gyertyagyújtással. Vannak, akik az előző napokban, hetekben rendbe rakják a sírhelyet, viszont többen csak ilyenkor szembesülnek a sok elvégzendő feladattal, mint pl. a növények ültetése, gondozása, síremlék tisztítás, útburkolás járdalapokkal, stb. Nézzük át a feladat listát pontról pontra:


1. A sírhely gondozásának lépései

– Ha a növények satnyák, akkor a legfontosabb a talaj minőség javítása, azaz a talaj frissítés, esetleg a talaj tápozás. A frissítés azt jelenti, hogy a növényeket kivesszük a földből ügyelve, hogy a gyökerük ne sérüljön, majd a talajt átforgatjuk ásóval, gereblyével. A tápozásnál lehetőleg a növény fajtának megfelelő típust szerezzünk be, és ezt az előírt módon juttassuk be a talajba, ami többnyire feloldást és belocsolást jelent. Azt persze nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ha évek óta nem segít a talaj frissítése, tápozása, akkor valószínűleg már az ültetésnél elrontottuk, mert nem a fényviszonyoknak és talajviszonyoknak megfelelő növényeket választottunk. Mivel általában nem minden nap járunk ki a temetőbe, hogy gondozzuk a sír körüli növényeket, ezért ajánlott kisebb örökzöldek, vagy más alacsony vízigényű növényekkel beültetni a sírhely környékét.

– Ha új növény ültetését tervezzük, vagy a régiek cseréjét, akkor válasszunk kis-növésű fajtát, mert a temető üzemeltetője valószínűleg nem fogja engedélyezni az 1 méternél magasabb, fél méternél szélesebb, vagy túl szerteágazó és mélyre növő gyökerű növények telepítését.

– A talaj frissítése után a talaj egyengetése, a nagyobb rögök széttörése, terítése következik, ezzel előkészítve a növények helyét.

– Nem minden évben, de előfordulhat, hogy a kő felületeket fel kell javítani. Ez történhet vegyszerrel, vagy gépi csiszolással, esetleg drótkefével.

2. Sírhely melletti utak burkolása járdalapokkal

– Mindenekelőtt a temető üzemeltetőjével kell egyeztetnünk, hogy az utak járdalappal történő burkolása engedély köteles-e. Ha igen, akkor szerezzük be az engedélyt, mielőtt hozzáfognánk a munkához.

– A temető üzemeltetőjétől egyúttal azt is érdemes megkérdezni, hogy a járdalappal burkolt út alapjának készítésekor kiszedett földet el lehet-e helyezni a temető területén belül, vagy saját költségen be kell zsákolni és elszállítani.

– A munka gyakorlati részének első lépése, hogy a helyszínre szállítjuk a hozzávalókat: 40 x 20 x 6 cm-es, vagy 40 x 40 x 6 cm-es járdalapokból kb. 18 db, fehér mészköves, vagy gyöngykavicsos felülettel, 5 zsák (kb. 5 x 50 kg) murva, 2 zsák (kb. 2 x 50 kg) kétszer rostált homok, csákány, ásó, lapát, gumikalapács, vízmérték, söprű, talicska.

– Második lépés a föld kiszedése, a talaj tömörségétől függően 10-15 cm mélyen. A kiszedett földet talicskába tesszük, és a megadott gyűjtőhelyre toljuk, vagy bezsákoljuk, és hazaszállítjuk.

– A kiszedett föld helyére betöltjük a murvát, és egyenletesen szétterítjük, majd betömörítjük a csákánnyal és a gumikalapáccsal megcsapkodva.

– A tömör murvára ráterítjük a kétszer rostált homokot, és a vízmértékkel lehúzzuk egyenesre úgy, hogy a vizet a sírkőtől elvezesse. A homokrétegnek kb. 2 – 3 cm vastagnak kell lennie.

– A járdalapokat óvatosan ráhelyezzük a homokrétegre, ügyelve, hogy közben ne lépjünk bele a már lehúzott, kiszintezett homok ágyazatra. A helyére rakott járdalapot gumikalapáccsal alaposan megcsapkodjuk, hogy a későbbiekben ne billegjen, ne mozduljon ki a járdalap. A fuga távolság általában 2 mm szokott lenni, hogy a gyomoknak ne maradjon túl nagy életterük.

– Végül a járdalapok közötti hézagokat betöltjük a maradék kétszer rostált homokkal, és a söprűvel besöpörjük a fugákba.

– Ha jól dolgoztunk, akkor többé nem kell temető látogatás után sáros cipővel beszállni a kocsinkba, vagy otthon sarazni, hogy a háziasszony páros lábbal rúgjon ki minket.

A sírhelyek közötti utakhoz ajánlott járdalapok méreteit és árait itt találja: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?