Bérelt családi ház esetén kit terhel az udvar térkövezésének költsége?

– Bérelt családi háznál ki fizeti a térkő lerakást, vagy felújítást? –

A bérelt lakásnál is előfordulhatnak váratlan káresetek, meghibásodások, még akkor is ha a bérlő igyekszik mindent elővigyázatossággal kezelni. Ilyen helyzetekben általában bevonható egy biztosító a kár elhárításának a finanszírozásba, ha megfelelő szerződéssel rendelkezünk. Ezen kívül vannak tervszerű és terven felüli felújítások, mint pl. az udvar térkövezése, amelyeket többnyire a tulajdonos finanszíroz, de nem ritka, hogy a bérlő megelőlegezi, aztán később betudják a lakbérbe. A folytatásban néhány további információ következik erről a témáról:


1. Javítás, karbantartás esetén kinek kell fizetni?

– Alapvetően a bérlőnek a normális használattal járó kopást, meghibásodást, kellékanyag pótlást kell állnia. Pl. a lámpákban az izzócserét, a kisgépek karbantartását, vagy térkő esetén a fugákból kinövő gyom irtását, a besöprő homok pótlását.

– A napi használatból adódó karbantartásnál, javításnál nagyobb mértékű feladatok költségeit a bérbeadó fizeti. Egy térkövezett kocsibeálló esetén pl. ha cserélni kell a térkövet, az a bérbeadó költsége, a bérlőnek pedig megfelelő értesítést követően kötelessége eltűrni a munkavégzéssel járó kellemetlenségeket.

2. Káresetek költségei kit terhelnek?

– Általában a bérlőnek szerződés szerinti kötelezettsége, hogy az ingatlant rendeltetésszerűen használja, állapotát megóvja, fenntartsa. Természetesen ez a berendezésekre, felszerelésekre is vonatkozik. Legjobb, ha a szerződéskötéskor azonnal állapotfelméréssel kezdi a bérlő, és beleíratja a leltárba a hibákat is. A nagy értékű gépeket közösen ki is kell próbálni, a bérlőnek minden tájékoztatást meg kell adni a rendeltetésszerű használathoz.

– A bérbeadó kötelessége biztosítani, hogy a lakás minden része rendeltetésszerűen használható legyen, egészséget fenyegető helyzet nem állhat fenn. Rejtett hibák alapot adnak a bérleti szerződés azonnali felmondására a bérlő részéről.

– A legjobb természetesen, ha az ingatlan tulajdonos rendelkezik biztosítással, és a nagyobb összegű javításokat a biztosító állja. Ugyanúgy a bérlőnek is lehet biztosítása a saját vagyontárgyaira, és köthet baleset biztosítást a háztartási balesetekre. A biztosító előírhatja az ingatlan felszerelését rácsokkal, extra zárakkal. Természetesen a bérbeadó ennek nem fog ellenállni, az ő ingatlan válik biztonságosabbá ezzel.

– Egy életszerű példa, hogy a térkő burkolatra behajt egy túl-méretes teherautó, amitől megsüllyednek a kövek, kivályúsodik a keréknyom. A költség ilyenkor azt a felet terheli, aki kihívta és beengedte a térkő károsodását okozó járművet. Ha a bérlő tette, akkor ez sajnos nem minősíthető rendeltetésszerű használatnak. Ha a bérbeadó, akkor saját tulajdonában tett kárt, saját költségén kell javíttatni a térkövezett utat. Legjobb tehát, ha rendelkeznek biztosítással, és a biztosítóra hárul a javítás összes költsége. Egy megsüllyedt térkő burkolat helyrehozása akkor több százezer forintba is kerülhet.

A térkő burkolat javítása, felújítása előtt itt nézze meg a térkő árakat: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?