Kocsibeálló tervezése hangulathoz illő növényekkel és járdalapokkal

– Milyen növényekkel és járdalapokkal tegyünk látványossá egy unalmas kocsibeállót? –

Gyakori elrendezés, hogy a kapubejáróval szemben helyezkedik el a garázs bejárat, a kettő között hosszú egyenes kocsibeálló, egybefüggő beton-szürke útburkolattal, pl. 40 x 40 cm-es járdalapokkal. Általában a kocsibeállót egyik oldalról kerítés szegélyezi, a másik oldalon kultúrnövények, vagy kevésbé kulturált, de növények. A folytatásban megnézzük, hogyan hozható ki a maximum egy ilyen területből, az odaillő növények és járdalapok alkalmazásával:


Elrendezés és hozzávalók

– Ha csak egy autó van a családban, akkor a kocsibeálló szélesség csökkenthető. Lehet javítani a zöld arányt például úgy, hogy a szürke burkolat szélére virágládákat állítunk, minél több annál jobb elvet követve.

– A hosszú szürke nyomvonalat keresztirányú fekete csíkokkal törjük meg, így optikailag lerövidül az egybefüggő szürkeség. Ezt úgy érjük el, hogy 2.5 – 3 méterenként felszedünk egy sor szürke 40 x 40 cm-es járdalapot, és ugyanilyen méretű fekete járdalapot teszünk a helyére. Még érdekesebbé válik a minta, ha a 40 x 40 cm-es szürke járdalapok helyére a feketéből 60 x 40 cm-es, vagy 20 x 40 cm-es méretű lapokat teszünk. A 60 x 40 cm-es járdalapok esetén valószínűleg vágni kell majd az utolsó darabot, ehhez kézi gyorsvágó gépre lesz szükség (magyarul nagy flex-re), és egy darab 230 mm-es kővágó korongra.

– A kerítés mentén keskeny virágágyást telepítünk, így kellemes növényszegéllyel díszítjük a kocsibeállót. Persze a szokásos tujasor, vagy sövény is jó megoldás, ha kicsit sem vagyunk kíváncsiak a szomszédokra, de akkor minimum 50 cm-es ágyássort kell kialakítani a kerítés mellett.

– A kerítéssel szemben a másik oldalon egy szélesebb ágyássávot alakítsunk ki, ez lehet akár két méter széles is, ha van elég hely. Az útburkolat felől haladva először színes évelőket telepítsünk legalább a sáv feléig, aztán kicsivel magasabb talajtakaró növényeket, vagy kisebb virágos bokrokat. Az ágyássáv távolabbi szélére kerüljenek a magasabb cserjék, ha mögöttük még van annyi hasznos terület, amelyet érdemes elkülöníteni a cserjék által alkotott zöld fallal. Ide kellemes kerti kiülőt, szerszámtárolót, gyerekeknek homokozót, vagy játszóházat tervezhetünk. A használatnak megfelelően a kocsibeállóról felszedett szürke járdalapokat itt újra felhasználhatjuk a kerti kiülő, a szerszámtároló, vagy a játszóház alapjának, illetve a homokozó szegélyeként.

– A megmaradt szürke járdalapokat félbevágva szegélyként is újrahasznosíthatjuk a virágágyások és a kocsibeálló burkolatának találkozásánál. A frissen terített termőföldbe még könnyen becsapkodhatjuk gumikalapáccsal a 40 x 20 cm-es méretre levágott fél járdalapokat úgy, hogy 10 cm mélyen fogja a föld, és 10 cm-t kiálljon a kocsibeálló síkja fölé, így valamennyire védi a növényeket az autó kerekétől.

– A szélesebb ágyássáv utolsó néhány méterében elhagyhatjuk a talajtakarókat és a magasabb cserjéket, és telepíthetünk egy gyönyörű levendula mezőt. Ez a kocsival érkezők figyelmét az épületre fogja irányítani, és az ellenállhatatlan levendula illat magához fogja vonzani a jó szaglású vendégeket, és a nektárt szívogató méheket is.

– Kertész vénával rendelkező gazdáknak mondani sem kell, hogy a virágsávot a tavaszi hónapokra hagymás virágokkal kell teleültetni, aztán jöhetnek a nyári évelők. Ezek közül talán az egyik legszebb az élénk vörös és sárga színekben játszó büdöske, amely teljesen feloldja a szürke és fekete járdalapokból álló kocsibeálló ridegségét.

Az ehhez hasonló munkákhoz felhasználható járdalapok méreteit és árait itt találja: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?