Téli dekorációk a családi házban és a térkövezett udvaron

– Milyen dekorációkkal varázsolhatunk ünnepi hangulatot a térkövezett családi házban? –

A téli időszakban megnő az igényünk a meleg családi fészek érzése iránt. Rengetegféle dekorációval és ügyes fortéllyal tehetjük otthonosabbá, melegebbé a családi házat, és a térkövezett udvart. Részletek a továbbiakban:


1. Meleg kuckó hangulat teremtése a családi házban

– Hideg téli időben az illatos pohár-gyertyák elégítik ki legjobban a meleg fények iránti megnövekedett igényünket. Házilag is készíthetünk ilyeneket, a viaszt befőttes üvegekbe és poharakba olvasztva. Az illatot a hozzáadott szegfűszeg és fahéj biztosítja, és ne feledjük: az élmény csak úgy lesz teljes, ha a viasz közepébe kanócot is teszünk. Persze felügyelet nélkül ne hagyjuk az égő gyertyákat, de ünnepi vacsorához, fürdéshez, romantikus beszélgetéshez elengedhetetlen kellék ilyenkor télen. Kevésbé izgalmas, de kényelmes megoldás a led-izzós mécses és az ünnepi izzósor kihelyezése az ablak párkányokra, illetve az ablak keretekre.

– Az ablakokra számtalan formájú előregyártott matricát vásárolhatunk a kreatív hobbi boltokban, és persze a hó-spray sem megy ki soha a divatból, a hópelyhes és a hóemberes sablonokkal. Hogy ki fog a végén ablakot pucolni azt sorsolással kell majd eldönteni.

– Ajtót és ablakot semmiképp ne hagyjunk koszorúdísz nélkül, ebből is készíthetünk otthon saját kezűleg, de vásárolni sem szégyen. A legszebbet asztali dísznek állítsuk ki, így zsebelhetjük be a legtöbb elismerést a kreativitásunk jutalmául.

– Ünnepi vacsorához ilyenkor jégkristályt idéző ezüstös díszeket használhatunk, hófehér papír dekorációkkal és szalvétával, így egyszerre lesz elegáns és évszakhoz illő a teríték.

– A csillárról lelógó adventi koszorú, papír hópehely, vagy az ezüst színűre fújt ágakból és tobozokból font dekorációk bárhol jól mutatnak a házban, de ne olyan helyre tegyük, ahol könnyen ráfejelhet valaki, és rászakadhat az egész, esetleg csillárral együtt.

2. A térkövezett udvar ünnepi díszítése

– December elején beindul a színes kültéri izzósorok villogása, és februárig nincs megállás, sok helyen még nappal sem. Sőt karácsony előtt 1 – 2 héttel elszabadul a villogó pokol, mert vannak akik figyelik a szomszédokat, és mindig legalább eggyel több izzósort kell kihúzniuk, mint a második legfényesebbnek az utcában. De viccet félretéve: a térkövezett udvaron is van helye az ünnepi kivilágításnak. A melegebb, sárgásabb fények otthonosabb hangulatot árasztanak, mint a hideg, hófehér világítás. Ha csak fehér izzósor áll rendelkezésre, akkor sincs minden veszve, valamennyi vörös izzóval fűszerezve gyönyörű kontrasztot fognak alkotni, igazi ünnepi hangulatot varázsolva a kertbe.

– Az igényesen lerakott térkő színére rásegíthetünk úgy, hogy a térkőszegélyek melletti cserjesorra olyan színű izzósort helyezünk, amely harmonizál a térkövekkel. Például barnás árnyalatú térkő mellé sárgás izzókat tegyünk, a tégla hatású térkövek mellé vöröseket. Éjszaka öröm lesz kinézni az ablakon, új szín árnyalatokban fog pompázni a térkövezett udvar az ünnepi díszbe öltöztetett cserjékről áradó fényben.

– Valamivel egyszerűbb megoldás a led-izzóval ellátott mécsesek elhelyezése a térkövezett járda, vagy kocsibeálló mentén. Naponta bekapcsolni délután és kikapcsolni éjjel nem egy nagy élmény, de vendégek fogadásához egy-egy alkalommal nagyon jó ötlet. Ha jobb nem jut eszünkbe, akkor a piros dobozos mécsesek is megfelelnek, amelyeket a temetőbe szoktunk kivinni.

– A fenyőtobozból és fagyöngyből font koszorúdísz kihelyezése a kapura nemcsak arra lesz jó, hogy a járókelők figyelmét ráirányítsa a térköves udvarra, hanem a madarak is előszeretettel fogják tanulmányozni, főleg az ehető részeket.

Az ünnepi térkő akciókról és az ünnephez illő térkövek árairól tájékozódjon itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?