Stílusos parasztházhoz illő térkövek

– Milyen térkő illik egy igazi parasztházhoz? –

A természetközeli, hagyományos életvitel sok ember álma, főleg azoké, akik vidéken nőttek fel, de később városi életmódra kényszerültek. Így aztán nem ritka, hogy az ember éveken át figyeli a parasztházak elrendezését, alapanyagait, a berendezést és az udvar térburkolatait, hogy az első saját kertes háza minél jobban visszaadja az igazi parasztházak hangulatát. További tippek a hangulat megteremtéséhez a folytatásban:


1. A parasztház elrendezése – filozófiája, alapanyagai, berendezése

– A parasztház többnyire hosszúkás, egyszintes, sátortetős épület padlással, modernebb felfogásúknak esetleg némi tetőtér beépítéssel. Klasszikus elrendezés például, hogy az istálló mellett nyári konyha található, majd a lakórész következik. Talán a legfontosabb, elmaradhatatlan eleme egy parasztháznak a minden oldaláról nyitott, széles terasz, és az oszlopokkal tagolt veranda. Ilyen helyen a szabadban ebédelve valóban természetközeli élményben lesz részünk. Az istálló nem dísznek van, ha komolyan gondolja valaki ezt az életmódot, akkor ebben a lakrészben nem lakhat más, csak tyúkok, kacsák, libák, nyulak, kecskék, birkák, malacok. A gyerekeknek sem árt, ha kiveszik a részüket az állatok gondozásából, és a háztáji kert fenntartásából. Így képesek lesznek fenntartani magukat gazdasági recesszió idején is, és valószínű nem fognak pánikba esni, ha hosszú hétvégén 3 napra bezárnak a hipermarketek.

– Az alapanyagok nagyon sokszor bontásokból, lomtalanításból, régiség kereskedésből, vagy használt építőanyagokkal is foglalkozó apróhirdetésből származnak. Ilyen módon beszerezhetők a régies hatású cserepek, antik bútorok és nyílászárok. Ha valamit nem sikerül megvenni, akkor kénytelenek leszünk újat venni, vagy szakemberrel elkészíttetni. Ebben az esetben természetesen jelezni kell, hogy a hagyományos, régies hangulat elérése a cél, nem árt ha fényképet is mutatunk.

– Ami a berendezést illeti, a legstílusosabb a faragott tömör fa bútor, minél természetesebb színű páccal kezelve. A konyhai berendezések közül nem hiányozhat a csikókályha, amely nemcsak sütésre-főzésre való, hanem fűtésre is alkalmas. És persze legjobb, ha a nappaliban is hagyományos cserépkályha adja a meleget.

2. A parasztházhoz illő térkövek

– A legtöbb esetben az antikolt, téglahatású térkő illik legjobban a parasztház színeihez és hangulatához. Az égetett agyagszínű térkő biztosan összhangban lesz az antik tetőcseréppel, és a parasztházakra jellemző fagerendákkal, vagy a verandát tagoló faoszlopokkal.

– Az agyagvörös és a sárga homokszín keveredésével kialakított színátmenetes, és az egyszerű homokszínű antik térkő visszafogottabb, a ház és a tető színénél sokkal kevésbé meghatározó színfolt lesz az udvaron.

– Kevésbé gyakori választás, de stílusba illő, a régi macskakőre hasonlító klassziko kocka térkő világosszürke, vagy homokszínben. Még ritkább, és nem is igazán stílusos a sima téglalap alakú térkő szürke színben, mint a minimál dizájn és a régies stílus találkozása. Akkor már inkább a kevésbé ipari hangulatot árasztó, nagyobb méretű, lehetőleg antikolt élű térkövekkel érdemes gondolkodni.

– Persze a járdalapok használata sem elvetendő ötlet egy parasztház udvarán, régen ez nagy divat volt, főleg a 40 x 40 cm-es méret világosszürkében, vagy a ház hangulatához illő, visszafogottabb, pasztell színben. És a természetet szerelmesei számára biztosan elfogadható alternatíva az is, hogy sem térkő, sem járdalap nem lesz az udvaron, csak a csirkék, kacsák, birkák és malacok dagonyáznak majd egy kiadós eső után. Meg a gyerekek az új ruhájukban, közvetlen a malac mellett.

A parasztházak mellé illő parasztos térkövek árai itt találhatók: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?