Tűzifa tárolók beton járdalap burkolattal

– Hogyan építsünk tűzifa tárolót beton járdalap alapra? –

A szakértők szerint a jó tűzifának két évig kell száradnia mielőtt begyújtunk vele, legalábbis a keményfáknak, mint pl. a tölgy és a cser. Persze a bükkfának és az akácnak sem árt, ha hagyjuk kiszáradni. A jó tűzifa 10 – 12 % vizet tartalmazhat, amelyik 20%-nál többet tartalmaz, abból többet kell felhasználnunk ugyanolyan hőmérséklet eléréséhez, és sajnos elősegíti az égéstermékek lerakódását a füstjáratokban korom és kátrány formájában. Éppen ezért kell olyan fatárolót kialakítanunk, amely a lehető legjobban védi a fát a nedvességtől. Ehhez beton járdalap alap kell, szellőzés, és tető a csapadék ellen. További tippek a folytatásban:


1. A fatároló helye, alapja

– A tűzifa szépen összerakva esztétikus és szívmelengető látvány, ezért nem szokták elrejteni, sőt sok helyen dekoratív céllal helyezik el. A hely kiválasztásánál legfontosabb szempont, hogy a lehető legtöbb napot kapja, ezért a ház déli oldala a legalkalmasabb. Ha kap valamennyi csapadékvizet a fa, az nem tragédia, mert a felületről gyorsan el tud párologni a víz.

– Azok, akik közvetlen a házfalnak támasztva halmozzák fel a tűzifát, kihasználhatják a fa jó hőszigetelő tulajdonságát, ugyanis nyáron hűti, télen fűti a házat akkor is, ha nem gyújtanak be vele. A vakolaton sajnos egy idő után nyomot hagy a korhadó fa, ezért célszerű legalább egy OSB táblával lezárni a fatároló hátsó falát.

– Ahhoz, hogy a nedves talaj ne áztassa a fatároló alját, mindenképp ajánlott beton járdalap alapra helyezni a szerkezetet. Legalább egy sor 40 – 50 cm széles járdalapot általában amúgy is le szoktak rakni közvetlen a fal tövébe, hogy a hirtelen lezúduló eső ne verje fel a sarat a házfalra. Ezen felül a tűzifát azzal is védjük a nedvességtől, hogy a járdalapok és a fatároló szerkezet közé minimum 4 cm vastag léceket helyezünk, vagy ha van otthon raklap, akkor azt rakjuk be a szerkezet alá.

– Fontos, hogy a járdalapok mindig kifelé vezessék a vizet a házfaltól, ezért kell alapot készítenünk a lapok alá, és ügyelnünk kell, hogy az alap minden rétege lejtsen méterenként 1 – 2 cm-t a házfaltól kiindulva. Maga az alap lehet jól betömörített murva, vagy homokos kavics réteg 10 – 20 cm vastagságban, amelyet bekeverünk cementtel, így megakadályozza a járdalapok süllyedését még akkor is, ha több mázsa fával terheljük, viszont a laza szerkezet elősegíti a csapadékvíz elvezetését a talaj mélyebb rétegei felé. A tömörített homokos kavics, vagy murva réteg tetejére 3 – 4 cm vastagságban kétszer rostált homok kerül, amit léccel egyenesre húzunk, itt már nagyon ügyelve a lejtés megadására. A járdalapokat ráhelyezzük a kétszer rostált homok ágyazatra, és gumikalapáccsal szépen becsapkodjuk a helyére, ezzel betömörítve az alatta lévő homok réteget.

– Ha keskeny és magas fatároló szerkezetet készülünk építeni, akkor itt az alap készítésnél már jelöljük ki a szerkezet lábainak helyét, és öntsük betonba az oszlop tartó fémpapucsokat. Sok esetben a fatároló lábait a fémpapucsokkal együtt ellepi a beton réteg részben vagy egészben. Ilyen esetben a lábakat alaposan le kell kezelni kátránnyal.

2. Beton járdalap alapra épített fatárolók javasolt formái

– Minden téren hódítanak a raklap bútorok és berendezések, ami igaz az igaz, nagyon praktikusak és mutatósak. A fatároló is készülhet teljes egészében raklapokból. A járdalapokra csak ráhelyezzük a házfallal párhuzamosan az alsó sor raklapot, ezekre ráállítjuk az oldalfalnak szánt raklapokat, esetleg egy-két belső falat is beállíthatunk a jobb tartásért. Természetesen a szerkezet tetejét is raklapokkal borítjuk. Az oldal falakat, a hátsó falat, és a tetőt is méretre vágatott OSB lapokkal borítjuk, méghozzá a kültérbe szánt, vízálló fajtából. Ha úgy látjuk, hogy a szerkezet nem elég stabil, akkor a sarkoknál erősítsük meg további lécek rászögelésével. A lapos tetőt polcként használhatjuk szerszám tárolásra, vagy kisebb cserepes növényeket is helyezhetünk rá.

– A leghangulatosabb forma a sátortetős, mini fatároló házikó. Ezt 6 cm vastag lécekből építsük, hogy elég stabil legyen. Az alsó léceket helyezhetjük közvetlen a járdalap alapra, de még jobb ha öntött beton tuskók tartják a kátránnyal lekezelt lábakat. A négyzet vagy téglalap alakú szerkezet sarkait átlósan kössük össze lécekkel, így nemcsak erősebb lesz, hanem a tűzifa hasábok kiborulását is megakadályozzák a keresztlécek. A tető magassága a szerkezet magasságának a fele kell legyen, a legegyszerűbb, ha vízálló, kültéri OSB lapokkal védjük meg a csapadéktól. A tetőszerkezet alatti padlásrészt is telepakolhatjuk a fahasábokkal, csak arra ügyeljünk, hogy az egész szerkezet ne legyen 160 cm-nél magasabb, mert akkor kezdhetünk emelvényt is barkácsolni elé, vagy mozgólépcsőt.

A tűzifa tároló faszerkezet alá való beton járdalapok méretei, jellemzői és árai itt találhatók: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?