Télikert típusok és térkövek

– Milyen típusú télikertek vannak, és milyen térkövek illenek hozzájuk? –

A télikert általában egy világos és hűvös kiegészítő helyiség a ház mellett, de fűthetővé is tehetjük, és megtölthetjük trópusi növényekkel. Amellett, hogy áttelelnek itt a növényeink, és megerősödnek a tavaszi kiültetés előtt a palántáink, még a lakás részeként is kialakíthatunk itt olvasó sarkot, vagy komplett nappalit. Ennek megfelelően a padlóburkolatnak átmenetnek kell lennie a beltéri és kültéri burkolatok között, ezért jó megoldás pl. a hasáb alakú térkő parketta mintában lerakva. További ötletek a télikertekhez, és azok térkövezéséhez a folytatásban:


1. A fűtés nélküli és a fűthető télikertek által biztosított lehetőségek

– A télikert legnagyobb varázsa, hogy január közepén is tarthatunk kerti partit anélkül, hogy megfagynánk a vendégekkel együtt. Ráadásul egy télikertben egész évben lehet kertészkedni, bár nyáron biztosan kellemesebb a szabadban művelni a kertet.

– Nagyon hasznos a télikert olyankor, ha a teraszt teleraktuk mediterrán növényekkel, amelyeknek a teleltetéséhez fényes és meleg helyre van szükség. Pl. a szabadban halálra ítélt leander hálából valószínűleg végig fogja virágozni a telet, ha bevisszük a télikertbe. És még különleges mediterrán hangulatot is élvezhetünk a télikertben akár egy szilveszteri buli alkalmával.

– Tulajdonképpen az üvegházban végzett kerti munkák mind elképzelhetők a télikertben is. Például a tavaszi kiültetés előtt itt palántázhatunk, csíráztathatunk olyan növényeket, amelyek később a konyhakertbe, vagy a teraszra lesznek szánva. A télikertben megerősödött palánták tavasszal hamarabb hoznak virágot és termést.

BLOG ÖTLETEK_96_Téli kert típusok és térkövek-2

2. A télikertek térkövezése

– A télikert tervezésénél törekedjünk arra, hogy déli tájolású legyen a lakrész, és lehetőleg ne árnyékolja le semmi, mert akkor hiába készülnek üvegből a falak és a tető. A tartó szerkezet általában fém, de készülhet fából, sőt már műanyag változat is létezik. Ahhoz elég masszívnak kell lennie, hogy télen akár 50 cm hó nyomását is kibírja.

– A padló burkolat lehet kültéri is és beltéri is, mivel az időjárás viszontagságainak nem lesz kitéve, de a kerti hangulatot a térkő sokkal inkább meg fogja erősíteni. Ha valami olyasmit szeretnénk elérni, mintha a nappali szobába beköltözött volna a dzsungel, akkor parketta hatású térkövet válasszunk. Erre egyedül a téglalap alakú térkő alkalmas, egyszerű futó kötésben (párhuzamosan futó sorok, fél kővel eltolva egymáshoz képest), vagy a parkettázóknál is jól ismert halszálka kötésben. Színben is igazodhatunk a parkettához, a homokszínű térkő például jó választás lehet. Azt jó tudni, hogy a zsír és vörösbor foltok sajnos ott maradnak a homogén világos térkő felületén. Ezért praktikusabb többszínű, színátmenetes térkőben gondolkodni, vagy egy sötétebb homogén, pl. sötétbarna színt választani, ami ráadásul hasonlít a termőtalaj színéhez, így a szabadtéri kert hangulatát erősíti.

– A vörös téglahatású térkő szintén el tudja hitetni velünk, hogy a szabadban üldögélünk, és nem egy mesterséges szerkezetben. Mivel ez színátmenetes típus, ezért nem fog látszani rajta sem zsír, sem olaj, de még a vörösboros kóla sem.

– A térkő lerakása a télikertben másképp történik, mint a szabadban. Ha a télikertnek a házzal közös fala van, akkor gondoskodni kell a vízszigetelésről, és ugyanolyan aljzat betont kell készíteni, mint a lakásban. A szokásos homok ágyazatról és besöprő homokról itt le kell mondanunk, ugyanis beltérben ezt sehogy sem tudnánk söprűvel tisztán tartani. Homok helyett flexibilis ragasztóba helyezzük a térköveket, és gumikalapáccsal szépen üssük be a köveket a helyükre, hogy tökéletes síkban legyenek. A térkövek közötti hézagokat töltsük ki cement alapú, vagy műgyanta alapú fugázóval, hogy tisztítható legyen a legvadabb buli után is.

A télikertbe ajánlott térkövek jellemzői és árai itt találhatók: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?