Citrusfélék teleltetése járdalappal burkolt üvegházban

– Milyen teendőink vannak télen a citrusfélékkel egy járdalapokkal burkolt üvegházban? –

A citrusfélék tartása népszerű hobbi hazánkban. A citrom, a mandarin és a narancs nemcsak egzotikus dísznövény, hanem finom és vitaminban gazdag gyümölcs is. Sajnos a lakásban tartott mediterrán növények télen ledobják a leveleiket, gyakran tönkre is mennek, ha fénytelen és meleg helyen tartjuk őket. Jobb esetben a szobában telelő növény megmarad, csak az új hajtásai satnyák lesznek, és a tavaszi kitelepítés után leszáradnak a nap erejétől, emiatt sokkal később indul meg a virágzás és a termés hozás, mint az üvegházban teleltetett társaiknál. A citrusféléknél, és minden más fajtánál is arra kell törekednünk, hogy minél jobban megközelítsük a természetes élőhelyre jellemző éghajlati körülményeket. További tippek a folytatásban:


1. Az egzotikus növények igényei télen, üvegházi körülmények között

– A mediterrán növények többségét nem kell azonnal üvegházba helyezni, ha beköszönt a tél. A leander, a babér és az olajfa -5 fokig kint maradhat a szabadban egy világos és szélvédett helyen, így a növények nem lesznek kitéve a kártevők támadásának. Ugyanez igaz az összes citrusfélére is.

– Az orchideák télen 15-17 fokot igényelnek, és sok fényt, így az üvegházban csak akkor tudnak kitelelni, ha fűthető. A kaktuszoknak ezzel szemben hűvös és száraz helyre van szükségük a teleléshez, hálából tavasszal virágba borulnak.

– A citrusféléknek a legjobb, ha a fűtetlen üvegházban hagyjuk, hogy a hideg, és a kevesebb víz hatására érzékelje a pihenőidőszak kezdetét. A locsolóvíz mennyiségét ősz végén fokozatosan csökkentsük, és lehetőleg a hűvösebb telelőhelyre is többszöri áthelyezéssel, fokozatosan kerüljön a növény, így fel tud készülni a téli körülményekre. Az őszi felkészítés végén alaposan figyeljük meg a növény esetleges betegségeit, mert télen kevésbé ellenálló a kártevőkkel szemben. A citrusféléket sajnos gyakran támadja meg pajzstetű, ha ilyet látunk, akkor finom kefével, benedvesített kendővel óvatosan távolítsuk el. Ha egy-egy ágon sok a kártevő, akkor jobb lemetszeni, amúgy is szükséges valamennyi metszés, hogy a növény tavaszra erősebb és formásabb legyen. A téli időszakban elég havonta egyszer meglocsolni a citrusféléket. A teleltetés márciusban ér véget, a visszaszoktatás ismét fokozatosan emelt locsolóvíz adagokból és több lépéses áthelyezésből áll, míg végül az üvegházból visszakerül a meleg és világos tavaszi helyére a növény.

2. Járdalapok az üvegház alatt és mellett

– Az üvegházban az ágyások közötti ösvényeket burkoljuk járdalapokkal, így száraz lábbal gondozhatjuk a növényeket. Ez akkor igaz, ha a növényeket ágyásokba rendezzük, és nem virágládában, dézsában vagy cserépben tartjuk őket. Ilyen esetben érdemes szilárd és vízszigetelő burkolatban gondolkodni, amire legpraktikusabb megoldás a beton járdalap. A szürke járdalapok egyedüli előnye az olcsóság, a színes járdalapok viszont sokkal mutatósabbak és nem sokkal drágábbak. A natúr gyöngykavicsos járdalap például sokkal kellemesebb látvány a természetes színeivel, mint a szürke betonlap. Ráadásul a sok apró kavics szem sokszínű, így bármilyen környezetbe könnyen beilleszthető.

– Ha az üvegházat eleve cserepes vagy dézsás növények tartására tervezzük, akkor a legjobb a teljes felületet leburkolni járdalapokkal, így kizárjuk a lehetőségét annak, hogy alulról nedvességet kapjanak a növények, amitől télen betegségeket kaphatnak.

– Az üvegház elhelyezkedése legtöbbször a lakóházhoz közeli déli fekvésű terület, amelyet nem árnyékolnak a fák és bokrok, főleg nem örökzöldek. Ahhoz, hogy száraz lábbal megközelíthető legyen az üvegház bármilyen időben, legalább lépés távolságra elhelyezett járdalapokra van szükség a lakóház és az üvegház között. Itt a stílus kedvéért ajánlott a szürke beton járdalap helyett gyöngykavicsos, vagy kellemes homokszín járdalapot lerakni.

A citrusfélék üvegházához ajánlott járdalapok méretei és árai elérhetők itt: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?