A karácsonyi földlabdás fenyőfa kiültetése térkövezett udvarra

– Hogyan ültessük ki a karácsonyra vásárolt földlabdás fenyőt egy térkövezett udvarra? –

Földlabdás karácsonyfa vásárlással a környezet tudatos emberek foglalkoznak, és nekik az sem mindegy, hogy a fa hogyan érzi magát az ünnepek alatt és után. Az élő karácsonyfa például nem maradhat bent a fűtött lakásban egy hétnél tovább, szilveszter után ki kell ültetni az udvarra még akkor is, ha az jórészt térkövezett felületekből áll. Ilyen esetben a fenyőfa a földlabdával együtt kerülhet dézsába, és rátehetjük a térkőre, vagy egy kevés bontással beleültethetjük a térkövezett felületbe. Részletek az ültetésről és a térköves munkákról a folytatásban:


1. A földlabdás fenyőfa igényei a lakásban

– A fenyőnek sajnos nem tesz jót a lakás meleg és száraz levegőjű klímája. Annyit tehetünk érte, hogy a karácsony előtti utolsó napig hideg helyen tartjuk, és csak karácsony napján visszük be a lakásba. Fél napig a lakás leghűvösebb pontjára állítjuk, majd a szentestére választunk neki egy helyet minél távolabb a radiátoroktól. A földjét 1 – 2 naponta öntözzük, mert a melegben könnyen kiszáradhat a gyökere, és az sajnos nem jön helyre akkor sem, ha a kiültetés után éjjel-nappal locsoljuk. Persze a túlöntözést is kerülni kell, ügyeljünk arra, hogy a földje mindig nedves legyen, de ne álljanak vízben a gyökerek. A karácsonyi díszekből válasszunk könnyebbeket, és úgy tegyük fel a fára, hogy ne sérüljenek az ágak és a tűlevelek. Az izzósort legjobb a dobozban hagyni, mert a felforrósodott izzók kárt tesznek a növényben. Ugyanígy kerülendő a műhó és a csillagszóró. A kiültetés előtt megint tartsuk 8 – 10 órát hűvös helyen, hogy ne sokkolja le a hirtelen hőmérséklet különbség.

2. A földlabdás fenyőfa elhelyezése térkövezett udvaron

– Ha szilveszterig nem sikerült helyet találni a fenyőfának, akkor tegyük dézsába, és helyezzük el a térkövezett teraszra, vagy bárhova a kertben. Pár évig gond nélkül eltartható a növény kiültetés nélkül is.

– Érdemes tudni, hogy a földlabdás fenyőfákat is az első fagyok előtt szokták kiásni a korábbi élőhelyükről, azaz valahol október vége és november vége között. Ha valaki nagyon előrelátó, akkor még a fagyok előtt előkészíti a fenyőfa helyét otthon a kertben, vagy a térkövezett teraszon, ugyanis januárban akár már el is ültethető a fenyő. A fa gyökerei általában 25 – 30 cm mélyre hatolnak, ezért a kertben kb. 50 cm mély ültető gödröt kell ásnunk, illetve 40 – 50 cm mély dézsát kell szerezni, és betölteni termőfölddel. Fontos, hogy a kiültetés után kb. 2 évig igényli a fenyő a rendszeres öntözést, viszont a gyökerek megerősödése után teljesen gondozás mentessé válik a növény.

– A dézsába ültetett kis fenyőt a térkövezett udvar bármely részére elhelyezhetjük annyi kikötéssel, hogy a hűvösebb, árnyékosabb részeket jobban fogja kedvelni.

– Ha esetleg úgy alakult, hogy az udvaron túl sok a térkő, és már nincs hely még egy fának, akkor nyugodtan bontsunk fel egy 50 x 50 cm-es részt, és ássunk ki egy 50 cm mély ültető gödröt. A fát a földlabdával együtt helyezzük bele a gödörbe, majd a földlabda zárószalagjának kioldása után töltsük be a gödröt termőfölddel, és közben a föld többszöri tömörítésével stabilizáljuk a fát./span>

– A kibontott felület szélén a térköveket rögzíteni kell, különben a kövek ki fogna mozdulni a helyükről, és az egyenesen futó sorokból görbék lesznek. Legjobb megoldás, ha 50 cm-es térkőszegélyeket veszünk, és azt oldalról támaszkodó beton ágyazatba helyezzük. Az is elfogadható, ha a szélső térköveket egyszerűen friss betonba ragasztjuk, aztán rátöltünk annyi termőföldet, hogy a beton teljesen takarásban legyen. Valószínűleg ezt a műveletet meg kell majd ismételni 4 – 5 évente./span>

– Jót teszünk a fenyőfának, ha a vizet az ültetőgödör felé vezetjük, és a térkő síkjához képest 5 – 10 cm-rel mélyebb vízgyűjtő mélyedést hagyunk meg neki. A fenyő levele elsavasítja a talajt, de ültethetünk mellé savanyú talajt igénylő virágokat: hortenziát, magnóliát, vagy begóniát./span>

A földlabdás fenyővel rendelkezők, térkövezett udvarral viszont nem rendelkezők részére a térkő árak itt találhatók: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?