A hó eltakarításának szabályai járdalappal burkolt kertben

– Járdalappal burkolt kert hómentesítésénél milyen szempontokat kell szem előtt tartani? –

Az ingatlanok tulajdonosainak törvényi kötelességük a ház előtti járdaszakasz járhatóságának biztosítása, még akkor is, ha társasházról van szó. Az úttestek csúszásmentesítésére a jogszabály megengedi a sószórást, azonban egyéb közterületek esetén az az előírás, hogy az alkalmazott olvasztó anyag nem károsíthatja a közvetlen környezet fás szárú növényeit. Éppen ezért nem ajánlatos a lesózott úttestről a havat rátolni az út melletti fák tövére. A kerten belül még inkább törekedjünk a növényekre és a járdalappal burkolt kerti utakra veszélytelen anyagok használatára. Részletek a folytatásban:


1. Havazás utáni feladatok a kertben

– A hirtelen lezúduló hó súlyától a fák és cserjék ágai sérülhetnek vagy le is törhetnek, a növények deformálódhatnak. Ezért az ágakat minél előbb tehermentesítenünk kell rázással, vagy az ágak óvatos megütésével akár egy partvisnyél segítségével.

– A térhatárolásra egyre gyakrabban használt bambuszok és díszfüvek különösen nehezen viselik a havat és a hólét. A legkímélőbb segítség, ha a szárakat valamivel összekötjük, csokorba fogjuk. Ezt egyébként késő ősszel már megtehetjük, így nem kell télen a térdig érő hóban küzdeni az elemekkel.

– A csúszásmentesítésre használt anyagot úgy válasszuk meg, hogy a környezetre minél kevésbé legyen ártalmas. A közutak túlzott sózása miatt (átlag 70 ezer tonna évente), az élő vizek és a talajvíz sókoncentrációja évről évre emelkedik, és pusztítja az élővilágot. A klorid ionok megölik a kisebb vízi élőlényeket, és lassítják a víz körforgását a tavakban.

– A közönséges útszóró só garantáltan kárt fog okozni a saját kertünk élővilágában is. Némi takarítással járó, de sokkal kímélőbb megoldás a homok, a kőzúzalék, a faforgács, esetleg a hamu vagy a műtrágya (bár e két utóbbit mértékkel használjuk, mert megváltoztatják a talaj kémhatását). Nemcsak a növényeink, hanem a járdalapok élettartama is bőven meghosszabbítható, ha a sót lecseréljük ezekre az anyagokra.

2. Járdalapokkal burkolt kerti utak hó és jég mentesítése

– A ritkán használt kerti ösvényeket nem feltétlen kell takarítani, viszont a járdalapokkal vagy térkővel burkolt járdát és kocsibeállót igen, lehetőleg minél előbb. Nem mintha a járdalap nem lenne tökéletesen ellenálló a hóval és a faggyal szemben, hanem azért, mert a hóból egy kis olvadás után hamar jég lesz, és akkor sokkal baleset veszélyesebb, és sokkal nehezebben lehet csak eltávolítani. Ilyenkor válik szükségessé az olvasztó hatású vegyi anyagok bevetése.

– A járdalapokról ellapátolt havat lehetőleg ne a cserjékre és a virágágyásokra dobjuk, a növények hálásak lesznek ezért.

– A járdalapok alapvetően fagyállóak ugyanúgy, mint a térkövek. Igaz, sokszor láttuk már szétfagyva az öntött beton járdát és kocsibeállót, sőt láthattunk sok helyen berepedt és széttört beton felületeket is, szép nagy kikandikáló kavics szemekkel. Ez azért van, mert az öntött beton sokkal porózusabb, sokkal jobban behatol a víz a szerkezetébe, emiatt sokkal kevésbé időjárásálló, mint a tömörített földnedves betonból préselt járdalapok és a térkövek. A tökéletesen hézagmentes szerkezet miatt a járdalapok és a térkövek nemcsak a hónak és a fagynak állnak jobban ellen, hanem a vegyszerek káros hatásainak is. Azonban a tapasztalatok szerint 5-6 év távlatában a rendszeres sózástól a tömörített betonból készült járdalapok felületén is elkezdenek megjelenni kisebb bemaródások. A megfigyelések alapján a járművekről lecsöpögő hólének nagyon sokáig ellenállnak a járdalapok, csak a nagy koncentrációjú só tud kárt tenni a tömörített beton termékekben, az is csak hosszú távon.

A hónak és fagynak is ellenálló járdalapok árairól tájékozódhat itt: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?