Téli feladatok a kertben: növények ültetése, szerszámok és térkövezett utak karbantartása

– Télen mit ültessünk, hogyan tartsunk karban szerszámokat, és térkövezett kerti utakat? –

A kertben az a jó, hogy mindig van feladat, amivel meg lehet birkózni, és aztán élvezni a gyümölcsét. Télen kicsit jobban kell akarni, hogy találjunk elvégzendő feladatokat a kertben, de aki igazán keres, az talál ilyenkor is. Ilyenkor lehet lerajzolni a terveket, karbantartani a térkövet, élezni a fűnyíró kését, felcímkézni a begyűjtött magokat, előkészülni a vetésre, sőt egyes boglárkaféléket már ültetni is lehet, ha épp nincs összefagyva a talaj. A télen végezhető kerti feladatokról és a térkő karbantartásról további részletek a folytatásban:


1. Milyen virágokat és haszon növényeket ültethetünk télen?

– Januárban, ha felengednek a fagyok, már kezdhetjük is a virágok ültetését, a hunyorok ugyanis már a tél végén, akár hó alatt is kihajtanak. A hófoltok között gyönyörű látványt nyújtanak, a színük lehet rózsaszín, sötétvörös, kék, zöld, és fehér. A virágok magassága 15 – 50 cm közötti lesz, ha humuszban gazdag és laza talajt biztosítunk nekik. A talajt fakéreggel, vagy komposzttal borítsuk be, ugyanis kedveli a félárnyékos, nedves helyeket. A törődést többszörösen meghálálják, decembertől májusig ontják a virágokat.

– Amint a talaj járhatóvá és áshatóvá válik, kezdhetjük a munkát a háztáji kertben is. Elsők közt vethetők a borsó korai fajtái, a petrezselyem, a sárgarépa, a saláta, a spenót, és a hónapos retek.

– A vetés előtt kapáljuk meg a talajt, és dolgozzunk bele porrá érett komposztot, vagy istálló trágyát. Az éretlen trágya nem alkalmas a növények táplálására, főleg a levélzöldségekre káros.

– A kert tervezéshez jó tudni, hogy pl. egy két fős család igényeit mennyi növénnyel lehet kielégíteni egy szezonban. Irányadásként néhány adat: szár-zeller 5 db növény, gumós zeller 6 db növény, póréhagyma 20 db növény, sárgarépa egy sorban vetve 15 méter, petrezselyem egy sorban vetve 6 méter, zöldborsó egy sorban vetve 10 méter, retek egy sorban vetve 1 méter, spenót egy sorban vetve 3 méter (tartsunk 20 – 25 cm távolságot!)

– Az ültetésnél mindig vegyük figyelembe az ajánlott sortávolságot. Hosszú téli estéken már előkészíthetünk ehhez a művelethez egy nagyszerű segédeszközt: puha, lehetőleg színezék és parfüm mentes WC papírt a gurigával együtt fűrészeljünk szét 1 – 2 ujjnyi széles karikákra. A letekert papírszalagokra liszt és víz keverékével ragasszuk fel a magokat egyenlő távolságokra, pl. retek esetén 15 – 20 cm-re. A száradás után tekerjük vissza a gurigára, és tegyük el száraz helyre a vetés időpontjáig. A vetés majd annyiból áll, hogy a vetőszalagot letekerjük az ágyásba, és egyenletesen ráhúzzuk a talajt.

2. A térkövezett kerti utak karbantartása télen

-Ahhoz, hogy télen is tudjunk kertészkedni, az ágyások között el kell takarítani a havat, csúszás mentesíteni kell. Nem mindegy, hogy milyen a csúszás mentesítő anyagot használunk, sem a növényeknek, sem a térkőnek. A hagyományos útszóró sókat el kell felejteni, jó lehet helyette a homok, a kő őrlemények, vagy a zeolit. A hamu használata csak a fenyőfák környékén szerencsés, mert a tűlevelek által elsavasított talajt visszalúgosítja. A műtrágyák használata a legjobb a növényeknek, és a térkövet sem károsítja, azonban az ajánlottnál többet ne szórjunk ki egy adott felületre, mert akkor megváltoztathatja a talaj PH-ját és árthat a növényeknek.

– Kora tavasszal a csúszásmentesítés után visszamaradt anyagokkal átsöpörhetjük a térkövet (kivéve persze, ha hamuval szórtuk), és így mindjárt kitöltjük a térkövek közötti fugákat. Ez valamennyire fékezi a gyomnövények szaporodását is a térkövek közötti hézagokban. Ha már korábban megtelepedtek a gyomok a térkövek fugáiban, akkor a fagymentes napokon neki is állhatunk eltávolítani őket, lehetőleg mechanikus eszközökkel, vegyszer mentesen. A gyomosodás nemcsak esztétikailag rontja el a térköves utat, hanem az ágyazó homok és a teherhordó réteg rongálásával előbb-utóbb nehezen járhatóvá is teheti azt.

– Ha már mindent megterveztünk, megéleztünk, és felújítottunk, akkor már csak egy feladat van hátra: leülni a cserépkályha mellé, és végigkóstolni a tavalyi borokat, nehogy valamelyik romlott legyen.

A télen is érvényes térkő árak itt találhatók: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?