Építkezés meredek helyeken, térkövek és járdalapok felhasználásával

– Milyen építészeti megoldások születnek a panorámás telkeken, térkövek és járdalapok felhasználásával? –

A telek adottságok nem mindig ideálisak a ház építéshez, és a hatósági előírások sem könnyítik meg a tervezők dolgát, de ez nem azt jelenti, hogy meredek helyeken nem épülnek otthonok. Ilyen esetekben egyedi szerkezeteket kell kitalálni, és egyedi alaprajzokat, hogy a ház stabil legyen, ugyanakkor otthonos és jól használható. Extrém helyeken alkalmazott megoldás például amikor a járdalappal burkolt kerti teraszról egy híd vezet a ház bejáratáig, vagy amikor a garázs tetejére növényekkel beültetett „zöld” lapos-tető kerül, és amikor a nappali ajtaja térkövezett pihenőkertre nyílik. A panorámás telkekről további érdekességek a folytatásban:


A panorámás telkekkel járó problémák és megoldások

– Meredek helyen azért vásárolnak telket az emberek, hogy a lélekemelő panorámában gyönyörködjenek. A ház tájolásánál ebből kell kiindulni, azonban ez egyben probléma is, mivel a ház mögött kell lennie a hegyoldalnak, és a jó kilátás érdekében elég magasan kell lennie a lakószintnek, széles és magas ablakokkal, ugyanakkor az egész szerkezetnek elég stabilnak kell maradnia. Természetesen ettől még ugyanolyan jó elrendezésűnek és komfortosnak kell lennie a panorámás háznak, mint bármelyik családi háznak. Ezen felül jogos elvárás az is, hogy a házból kilépve azonnal növényzetet szeretnénk látni: például egy zárt pihenőkertet, amelyet közvetlen a házfal mellé telepítünk fény áteresztő féltetővel védve, vagy egy járdalapokkal burkolt teraszon dézsákba ültetett cserjék formájában.

– A hegyoldalban oszlopokra biztos, hogy szükség lesz a legalsó szinten, sőt lehet, hogy támfal építésére is. A kellemest a hasznossal legjobban úgy lehet összekötni, ha a ház síkjából kiugró támfalat képező vas-szerkezetre építünk rá egy garázst, amely készülhet lapos-tetővel. Ha a szinteket ügyesen hozzuk össze, akkor a garázs teteje egy magasságban lesz a lakószinttel, így egy erkélyajtóval megoldható, hogy a nappaliból kilépve panorámás pihenőkertbe érkezzünk. Ehhez a garázs feletti lapos-tetőt vékony, földszínű járdalapokkal kell leburkolni, és dézsás- valamint balkonládás növényekkel telerakni. Persze a víz-szigetelésről nem szabad megfeledkezni, a járdalapok fugáit vízzáró anyaggal kell kitölteni, és az egész burkolatnak a házfaltól kifelé kell lejtenie. Stílusos kerti bútorokkal lehet még emelni a hely fényét.

– Mivel a meredek partoldalban nemigen szoktak előfordulni összefüggő sík területek, ezért nem lesz járható a kert, ha legalább részben nem alakítjuk át rézsűs-teraszos külalakra. Persze ez nagy mértékben átalakítja a telek arculatát, és az eredeti növényzet kipusztításával jár, ezért előfordulhat, hogy a hatóságok nem fogják engedélyezni. Mindenesetre a járhatóság érdekében szükség lesz legalább egy járdalapokkal, vagy térkővel burkolt lépcsőre. Nagy meredekségnél a lépcsőt kb. 10 méterenként pihenő teraszokkal kell megszakítani, amelyet szintén járdalapokkal, vagy térkővel burkolunk. Sokkal komfortosabb lesz a ház, ha a kedvenc pihenő teraszunkról bejárót alakítunk ki a házba. Ez nem kis feladat, erős vas-szerkezetet kell építeni a meredek partoldalon át a házfalig, gyakorlatilag egy hidat kell létrehozni, de ettől válik egységgé a ház lakószintje és a kert.

– A garázs mellett, a térkövezett kocsibeálló folytatásaként alakítható ki legkönnyebben egy félig fedett haszonkert, vagy üvegfalakkal körbezárt télikert. A házfalból kiálló fényáteresztő (polikarbonát) féltetővel tesszük védetté, a könnyebb megközelíthetőség kedvéért a garázs oldalából egy ajtó közvetlen erre a kertre nyíljon. Itt végre nemcsak dézsás növényekben gondolkodhatunk, hanem virág- és zöldség-ágyásokban. Az ágyások közötti utakat praktikus leburkolni terrakotta színű járdalapokkal, vagy téglahatású térkövekkel, különben öntözés után cuppogni fogunk a sárban, és a lábnyomunk könnyen követhető lesz a garázsban is.

A panorámás telkeken is jól használható járdalapok aktuális árai itt találhatók: Járdalap árak.

Vélemény, hozzászólás?